O intrebare ciudata , crapul doarme ?

0
6996

Raspunsul la intrebarea crapul doarme sau mai exact, pestii dorm o puteti gasii in acest articol care se refera strict la pestii de apa dulce in principal la crap.
Aceasta este o intrebare foarte interesanta, intrucat foarte multi dintre noi cred ca daca aceste vertebrate nu au pleoape inseamna ca nu dorm, ceea ce este gresit. Chiar daca pestii nu au acelasi grad de dezvoltare neocorticală ca mamifere și prin urmare, nu prezinta modelele undelor cerebrale asociate cu somnul, totusi acestia in timpul de relaxare numit si somn muschii lor nu se contracta, inotatoarea dorsala tinde sa fie plata iar respiratia este mai redusa iar prin urmare pestii dorm in apropierea substratului sau la suprafata printre ierburi.

Subiectul nostru pentru acest articol este crapul, iar raspunsul la intrebarea crapul doarme? este, da, crapul doarme ca orice nevetebrata chiar daca nu are pleoape. Orice vietuitoare de pe aceasta planeta are nevoie de somn/odihna chiar daca „somnul” cum il numim noi difera de la o vietuitoare la alta, de la gaze si pana la maimute, iar in lipsa relaxarii organismul se degradeaza si survine decesul.

Chiar daca specialistii au asociat somnul pestilor cu o activitate scazuta a organismului, respiratie inceata, relaxarea unor inotatoare si un raspuns mai intarziat la stimulii din exterior, sunt si pesti care inoata incontinu cum ar fii tonul sau anumiti rechini dar spre deosebire de subiectii nostrii (crapii), acestia nu au nevoie de somn, intrucat in largul oceanelor creierul lor nu are nevoie sa proceseze multa informatie vizuala, intrucat decorul este identic pe zeci de mii de km patrati si prin urmare nu au nevoie de somn, avand capacitatea de a putea relaxa anumite organe in timpul inotului.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here