Connect with us

Specii pesti

Pescuit la platica – Platica

Publicat

pe

Descriere : Platica

Platica are corpul turtit lateral iar ochii raportati la marimea acesteia sunt relativ mici . Solzii platicii sunt acoperiti abundent de mucus iar aceasta in conditii optime de viata , poate atinge varsta de 16 ani . Aceasta traieste in lacuri si balti dar Dunarea si Delta sunt locurile cele mai propice .

Lungime normala:40 – 50 cm
Lungime maxima:70-80 cm
Greutate:4 – 7 kg ( cazuri exceptionale
Colorit pe spateverzuie-cenușie plumburie
Colorit pe burtasclipiri perlat-metalice
MomeliViremi , larve , porumb , canepa prajita , arpacasi, mamaliga
Lungime legala retinere :20 cm

Reproducere : 

Depunerea icrelor , incepe primavara , in luna aprilie , cand bancuri de platici cauta apa mai mica bogata in vegetatie pentru a incepe depunerea . Temperatura apei pentru depunerea icrelor , este in jur de 18 g iar daca vremea se schimba si temperaturile scad , aceasta intrerupe depunerea icrelor si continua ulterior . 

Tehnici de pescuit la platica :

Pentru pescuit la platica , multi pescari folosesc vergi usoare din carbon sau rubeziene ( cu lungime cuprinsa intre 8 si 13m ) . Firul folosit pentru acest tip de pescuit trebuie sa fie nr 0.12mm cu 0.10mm iar carligele folosite trebuie sa fie nr 12-14 cu tija lunga intrucat platica are gura mica si fragila . Cele mai bune rezultate in pescuitul platicii sunt primavara iar toamna capturile sunt rare dar  se prind cele mai mari exemplare 

platica 7.5 kg

Pescuit la platica

Apasă ca să comentezi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Altele

Somnul pitic, o pacoste de peste

Publicat

pe

Scris de

Somnul pitic (Ameiurus nebulosus), este un peste rapitor, originar din America de Nord, o pacoste de peste, urat de majoritatea pescarilor si nu numai, fiind un pericol pt ecosistem, intrucat se hraneste cu orice misca, de la pestisori, icre, vegetatie, insecte si pana la raci, moluste s.a.m.d, practic „trage” si la ” carligul gol „. Spre deosebire de somn, pe spate, spre coadă, are o mică înotătoare adipoasă, specifică numai neamului păstrăvului. Înotătoarea dorsală și cea pectorală sunt înzestrate în special la tineret cu un spin puternic ascuțit. Aceasta specie atinge rar lungimea de 40cm si o greutate de 2.5kg iar dimensiunile medi sunt intre 15-20 cm si 400-500 g . In ultimul timp acest peste s-a raspandit in Romania intr-un ritm alert, de la baltile private si pana la acumularile marilor rauri iar in Europa apuseană a fost introdus întâi în Germania (1880) apoi în Franța, Austria, Belgia, Iugoslavia ca pește de acvariu și s-a răspândit pe cale naturală în mai multe țări. Nu confundati somnul pitic cu cel African, acesta din urma poate atinge greutati si de la 60 kg.

In principiu, somnul pitic este nedorit in lacuri sau baltile private, unde se practica pescuitul sportiv, dar accidental sau cu rea credinta, unele dintre balti s-au trezit cu aceasta specie care alunga pescarii si implicit scad veniturile patronilor. Din punctul nostru de vedere este bine sa evitati astfel de balti, intrucat somnul pitic va rontaii orice momeala, de la boiliesuri pana la porumb fie el conservat sau uscat (cel din nada) iar despre momeli animale nici nu mai vorbim …… bancurile cu somni pitici sunt devaratorii baltilor. Daca o sa capturati astfel de specie, ar fi bine sa evitati zona inferioara a caputlui, unde sunt inzestrati cu un spin, capabili sa dezvolte dureri insuportabile prin mecanismul sau de autoaparare .

Cum selectam somnul pitic? nu prea avem cum, aceasta specie „rontaie” orice si nu prea avem cum sa ii selectam

Daca avem somni pitici in balta, cum ii starpim, cum scapam de ei? Cam complicat, fie prin decolmatare, fie prin capturarea speciilor medii si mari iar dupa aceasta procedura introducem bibani negrii ( bass-ul ), o specie care mananca de 4 ori greutatea s-a corporala pe zi . Astfel de pesti nu se gasesc la noi in tara, iar dupa o cautare mai amanuntita, cel mai aproapiat comerciant ar fi la granita dintre Ungaria si Austria. (acest procedeu l-am gasit pe un forum din spania, unde si altii au avut probleme cu acesti somni pitici)/

Citeşte continuarea

Top Articole