Pescuit la scobar cu bologneza
Una dintre cele mai raspandite tehnici de pescuit pentru prinderea scobarului, folosita pe apele curgatoare cat si pe dunare este ” pescuit la scobar cu bologneza ”. Echipamentul necesar pentru aplicarea acestei tehnici e compus dintr-un bat usor, cu lungimea de 5 – 6 m, (nu recomandam lungime mai mare de 6 m intrucat batul este greu de manevrat), o mulineta mica si usoara pe care sa intre 150 de metri de fir de 0,20 mm, o pluta tip morcov de 1,5 – 2,5 grame, nailon de 0,14 – 0,16 mm pentru firul principal si de 0,12 – 0,14 mm pentru forfac. Carligu` trebuie sa fie subtire si rezistent, cu varful drept, numarul 12 – 14 daca pescuiti cu viermusi si numarul 10 – 12 pentru rame..
Cum se procedeaza? Dupa ce ati facut nadirea de inceput si ati reglat adancimea in asa fel incat acul cu momeala sa se taraie usor pe fund (daca e format din nisip ) sau la 2 – 3 cm (daca e mastinos), lansati in amonte de locul nadit si lasati montura sa curga usor pe curs, avand grija sa mentineti firul intins, pentru a pierde intepatura. Muscaturile sunt de obicei clare, insa inteparea nu trebuie facuta imediat – asteptati 1-2 sec si numai dupa ce pluta s-a scufundat cu totul veti intepa, pentru ca odata ce apuca momeala scobarul nu o mai lasa din gura.