Connect with us

Specii pesti

Pescuit la stiuca

Publicat

pe

stiuca

Descriere :  Stiuca (Esox lucius)

Este un peste rapitor de apa dulce din familia esocide (Esocidae) . Acesta traieste atat in apele statatoare  cu multa vegetatie ( balti sau lacuri ) cat si in cele curgatoare .Are un bot lat ( asemanator cu ciocul de rata )  echipat cu dinti foarte ascutit iar capul este turtit dorso-ventral . Limba stiucii este prevazuta si ea cu mici dintisori si face din aceasta specie de peste un adevarat „rechin” al apelor dulci  .  Stiuca este un foarte lacoma si ataca tot ce misca , sa zicem asa , de la pesti , mamifere acvatice pana la pasari si razboaie cu vidrele . In romania aceasta specie se poate gasii de la dunare pana in zona mrenei .

Reproducerea stiucii : In afara mihaltului , in luna februarie stiuca se reproduce cel mai devreme , prelungindu-se pana in luna martie . La maturitatea sexuala , stiuca ajunge in jurul varstei de 3-4 ani atunci cand incepe sa-si depuna icrele pe vegetatia acvatica cand temperatura apei este in jurul valorii de 8 grade celsius

Lungime normala:35 – 40 cm
Lungime maxima:160-190 cm
Greutate:2 – 15 kg
Colorit pe spateCenușiu-verzui la galben-verzui
Colorit pe burtaAlb – Galbui
MomeliPestisori vii sau artificial ( lingurite)
Lungime legala retinere :40 cm

Tehnici de pescuit la stiuca

Se stie ca stiuca este un adevarat gladiator al apelor , percepe durerea foarte slab . Atacurile stiucii sunt greu de egalat de alti rapitori chiar si mai grei ca aceasta . Echipamentul de pescuit la stiuca este unul relativ simplu , o lanseta de 2.00m – 2.70m  o mulineta de spining din clasa 1000-3000 , un fir monofilament 0.16mm , o struna si naluci ( voblere , rotative , oscilante )

Stiuca

Pescuit la stiuca

Apasă ca să comentezi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Altele

Somnul pitic, o pacoste de peste

Publicat

pe

Scris de

Somnul pitic (Ameiurus nebulosus), este un peste rapitor, originar din America de Nord, o pacoste de peste, urat de majoritatea pescarilor si nu numai, fiind un pericol pt ecosistem, intrucat se hraneste cu orice misca, de la pestisori, icre, vegetatie, insecte si pana la raci, moluste s.a.m.d, practic „trage” si la ” carligul gol „. Spre deosebire de somn, pe spate, spre coadă, are o mică înotătoare adipoasă, specifică numai neamului păstrăvului. Înotătoarea dorsală și cea pectorală sunt înzestrate în special la tineret cu un spin puternic ascuțit. Aceasta specie atinge rar lungimea de 40cm si o greutate de 2.5kg iar dimensiunile medi sunt intre 15-20 cm si 400-500 g . In ultimul timp acest peste s-a raspandit in Romania intr-un ritm alert, de la baltile private si pana la acumularile marilor rauri iar in Europa apuseană a fost introdus întâi în Germania (1880) apoi în Franța, Austria, Belgia, Iugoslavia ca pește de acvariu și s-a răspândit pe cale naturală în mai multe țări. Nu confundati somnul pitic cu cel African, acesta din urma poate atinge greutati si de la 60 kg.

In principiu, somnul pitic este nedorit in lacuri sau baltile private, unde se practica pescuitul sportiv, dar accidental sau cu rea credinta, unele dintre balti s-au trezit cu aceasta specie care alunga pescarii si implicit scad veniturile patronilor. Din punctul nostru de vedere este bine sa evitati astfel de balti, intrucat somnul pitic va rontaii orice momeala, de la boiliesuri pana la porumb fie el conservat sau uscat (cel din nada) iar despre momeli animale nici nu mai vorbim …… bancurile cu somni pitici sunt devaratorii baltilor. Daca o sa capturati astfel de specie, ar fi bine sa evitati zona inferioara a caputlui, unde sunt inzestrati cu un spin, capabili sa dezvolte dureri insuportabile prin mecanismul sau de autoaparare .

Cum selectam somnul pitic? nu prea avem cum, aceasta specie „rontaie” orice si nu prea avem cum sa ii selectam

Daca avem somni pitici in balta, cum ii starpim, cum scapam de ei? Cam complicat, fie prin decolmatare, fie prin capturarea speciilor medii si mari iar dupa aceasta procedura introducem bibani negrii ( bass-ul ), o specie care mananca de 4 ori greutatea s-a corporala pe zi . Astfel de pesti nu se gasesc la noi in tara, iar dupa o cautare mai amanuntita, cel mai aproapiat comerciant ar fi la granita dintre Ungaria si Austria. (acest procedeu l-am gasit pe un forum din spania, unde si altii au avut probleme cu acesti somni pitici)/

Citeşte continuarea

Top Articole