Connect with us

Momeli

Pescuitul la clean cu momeli naturale

Publicat

pe

Pescuitul la clean cu momeli naturale este foarte frumos in comparatie cu pescuitul la crap pe balti cu plata unde administratorii incaseaza taxa, plimba apa, hranesc pestele in exces iar pescarul pleaca cu traista goala fara sa vada o bambina ridicata sau o pluta scufundata. Cleanul este un peste care se hraneste in bancuri, fiind prezent in majoritatea raurilor din tara. Cleanul este un peste sperios hranindu-se in bancuri iar exemplarele mari traiesc solitar. Fiind un peste foarte sperios, atunci cand pescuim la clean trebuie sa facem liniste deplina pentru a avea si rezultate, nu mergem la pescuit cu muzica sau tipam dintr-o parte in alta a baltii la colegul de partida.

Pescuitul la clean cu momeli naturale : Bob de strugure, porumb in lapte, broscute, lipitori

Echipament pentru pescuitul la clean cu momeli naturale:

O lanseta cu lungimea cuprinsa intre 3-4 m (de ex o bologneza, daca pescuim la pluta) echipata cu o mulineta simpla din clasa medie (pret si functionalitate) dotata cu un fir de 0.18 – 0.20 mm, pluta simpla cu o montura formata din ac, cateva alice si o pluta simpla (daca nu este nevoie sa lansam foarte departe sau punem o pluta mai grea si plumb mai mult pentru lansari mai lungi peste 15-20m). Marimea carligului difera de momeala folosita (porumb, lacusta, bob de strugure s.a.m.d)

Nadim in pescuitul la clean cu momeli naturale?

In cele mai multe cazuri nu este necesar s-o facem daca nu pescuim cleanul la porumb in lapte sau conserva (noi preferam conserva bonduelle). Intrucat cleanul este un peste care se hraneste in banc, odata gasit va sta pe vadul respectiv mai mult timp iar nadirea cu porumb se face in cantitati mai mari pentru a atrage exemplarele peste medie (exemplarele mari traiesc solitar). Am dat acest exemplu cu momeala porumb in lapte intrucat daca pescuim la rama groasa, lipitoare sau broscuta, nu prea avem ce momii.

Cum gasim Cleanul pe un rau?

Cleanul este un peste precaut si atent iar pentru a da de el nu ne trebuie echipamente de ultima generatie, ne trebuie ceva intuitie si imaginatie. Fiind un peste rapitor, cleanul prefera zonele unde sunt copaci cazuti in apa, crengi, obstacole naturale cat si papura sau stuful dar il gasim si in locurile unde apa lina trece la suvoi formandu-se locuri unde aceasta se ” intoarce ”. Atunci cand alegeti un loc pentru pescuit la clean ar fi bine sa cautati unul mai ” nebatut ”, unde se ajunge mai greu sau deloc cu masina iar in acest mod faceti si miscare care va ajuta la sanatate. Nu in ultimul rand si cel mai inportant aspect locurile NU trebuie sa fie vizitate de braconieri.

Locuri pentru Pescuitul la clean cu momeli naturale

Cu ce momeli putem pescuii la clean?

1. La broscuta, de marimea unei monede de 50 de bani iar acul il infigem in muschiul piciorului, lasandu-l pe celalalt liber pentru a atrage atentia
2. La lipitoare, la fel ca la rame dar adaugandu-i un viermisor rosu in capatul carligului pentru a fi mai strident
3. La porumb in lapte, se trage bobul deporumb in ac din partea subtire spre cea groasa, acelasi procedeu si pentru porumbul la conserva
4. La bob de strugure, se pescuieste de obicei de la sfarsitul lunii august pana la sfarsitul lui septembrie, boabele trebuie sa aiba marimea medie de preferat negri (nu ne apucam sa pescuim la struguri de masa)
5. La visina, se pescuieste de obicei la inceputul verii
6. La Lacusta (Cosas) iar acul il invigem in spate, de la gat spre picioare.
7. La Porumbe – Ultima poze de jos sunt porumbele
8. La carie, de obicei se foloseste doar in sezonul rece si se introduce ca si viermele
9. La dude – ideal ar fi sa gasim si un dud pe marginea raului

Apasă ca să comentezi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Momeli

Cele mai rapide boilies-uri si aromate boilies-uri pe care le puteti face acasa

Publicat

pe

Scris de

În ultimii ani am tot încercat toate tipurile de rețete pentru pescuitul la crap. Nu am găsit încă momeala perfectă, pentru că pescuitul nu e chiar o știință exacta. Am găsit în schimb cea mai rapidă rețetă de boilies-uri tari pe care le puteți face acasă. Nu doar că se fac foarte ușor și rapid, ci sunt și foarte aromate și atractive datorită ingredientelor.

O să avem nevoie de următoarele ingrediente:
1. 100 grame de halva.

2. Miezul de la 3-4 felii de pâine (se vă îndepărta coaja)

3. Aproximativ 60-70grame de faină de mălai.

Notă: daca doriți să faceți o cantitate mai mare, ca de exemplu aproximativ 500 grame, atunci utilizați: o halva, miezul de la o jumătate de pâine (poate fi chiar și pâine de secară sau pâine neagră), 150 grame mălai. Important este ca compoziția care iese din combinarea ingredientelor să aibă textura plastilinei. O să fie o compoziție uleioasă deoarece halvaua conține ulei.

Mod de preparare:
Pasul 1: Se mărunțește pâinea, se mărunțește halvaua cu ajutorul unui cuțit sau chiar ușor între degete. Pâinea se înmoaie cu puțină apă (foarte, foarte puțină). După ce se frământă bine pâinea înmuiată, se combină cu halvaua care este și ea mărunțită. Acest proces trebuie să dureze circa 2-3 minute, să se frământe bine de tot. Textura trebuie să fie una ușor lipicioasă (nu este problemă dacă are deja textura de plastilină, cu atât mai bine). Urmează combinarea compoziției cu mălai. Se va adaugă mălai câte un pic, până când considerăm că întreagă compoziție are textura plastiliei, chiar ușor tare.

Pasul 2: Vom avea nevoie de o seringă, tăiată la capăt, în care vom introduce compoziția. Recomand ca în interiorul seringii să se introducă cel puțin 2cm de compoziţie. Astfel boilies-urile (mai degrabă vor avea forma pop-up-urilor) vor fi un pic mai lungi și mai compacte și nu se vor sfărma. Dacă nu aveți la îndemână o seringă puteți forma bilele între palme, dar să aibă diametrul de cel puțin 16-18mm.

Pasul 3: După formarea boiles-urilor, obligatoriu se vor adaugă în cuptorul cu microunde pentru aproximativ 30-40 secunde. După ce se vor scoate din cuptorul cu microunde, se vor lasă la uscat cel puțin 30 minute. Vor deveni tari, ușor casante. Se vor gauri cu burghiul cu atenție foarte mare, deoarece sunt ușor casante şi se pot sparge. În ciuda faptului că vor părea casante, acestea vor fi foarte rezistente pe firul de păr, rezistand la impactul cu apa, chiar și la impactul cu pietre. Rezistă în cârlig până la 10 ore.

Eu le-am folosit la pescuitul pe râul Prut și au rezistat în curent până la 4 ore. Crapii au o atracție deosebită pentru acest tip de momeală datorită faptului că halvaua are un miros și gust plăcut.

Recomandare de nadă pentru momitor: 1kg șrot de floarea soarelui, o mămăligă de 700-800g, o halva de 200g.

Având în vedere că în unele momente această momeală a ieșit un pic diferit, am hotărât să ofer ponturi celor care nu au fost multumiti de compozitia finala:
1. Daca compoziția finala e prea moale. Se va folosi și puțină faină albă de grâu, astfel vom ajută la întărirea întregii compoziții.
2. Dacă compoziția finală e prea tare, casantă. Atunci înseamnă că am pus prea mult malai, se va umecta puțin și se va mai adaugă halva, pâine și chiar și un pic de făină albă de grâu.
3. Dacă compoziția e prea închisă la culoare, brună, datorită pâinii negre. E ok, nu e o problemă, până la urmă cel mai mult ne interesează aroma și gustul, nu neapărat culoarea.
4. Se poate folosi halva aromată? Chiar e indicat, eu folosesc cel mai des halva cu aromă de vanilie, astfel toată compoziția va avea și o ușoară aromă de vanilie.
5. Se poate pescui pe cârlig cu această compoziție? Da, dar ingredientele trebuie un pic schimbate, așa încât, pâinea să fie în proporție mai mare, halvaua mai puțină și în plus vom adăuga făină de grâu.

Video:

Citeşte continuarea

Top Articole