Connect with us

Altele

Raspunsul la intrebarea – Pestii au memorie?

Publicat

pe

Pestii au memorie? Raspunsul este, DA

Raspunsul la aceasta intrebare il veti gasii in acest articol , intrucat foarte multi pescari sunt convinsi ca memoria pestilor este limitata cand vine vorba de amintiri , acestia putand tine minte doar ultimele cateva secunde. Daca ati lucrat sau lucrati cu pestii ( administrator de balta , vanzator intr-un „pet Shop ”) sau aveti acvariu acasa, o sa puteti sa contraziceti persoanele in necunostinta de cauza.

La fel cum cainii sau pisicile isi dau seama cand stapanii doresc la le ofere de mancare, acelasi lucru se intampla si cu pestii, practic acestia isi recunosc stapanii. Cum s-a demonstrat acest lucru? foarte simplu, cu ajutorul unui angajat al unui pet shop si cativa pesti dintr-un acvariu care nu au fost scosi la vanzare. Omul de stiinta Braian P, a reusit sa-si dea seama ca ingrijitorul era recunoscut atunci cand se apropia de acvariu pentru a-i hranii. Acest lucru a fost repetat si cu alte persoane, dar spre deosebire de ingrijitor, pestii nu reactionau, ramanand la locul lor initial fara a se agita. Cert este ca cel care a fost suspus testului purta aceleasi haine pe toata perioada testlui (o salopeta de culoare maro), iar cand venea ora de hranire, s-a observat ca pestii deveneau agitati in preajma acestuia. Un alt exemplu sunt pestii din crescatorii iar daca acestia sunt hraniti la acelasi interval in acelasi loc, s-a observat ca asociaza locul respectiv cu hrana , deci au tinere de minte fara niciun fel de dubiu.

Chiar daca pestii traiesc in medii diferite, s-a demonstrat ca acestia asociaza locuri cu hrana sau pericolul , intrucat nu de multe ori pescarii au folosit cele mai bune momeli si nu au prins nimic intr-un loc unde s-au capturat exemplare peste medie. Din acest motiv si intrebarea , ieri am prins N pesti cu momeala X , astazi am folosit aceasi momeala dar n-am prins nimic, este foarte probabil ca pestele sa fi asociat acel loc cu pericolul , dar la acest aspect exista mai multe semne de intrebare, intrucat sunt si N factori care pot influenta o partida de pescuit.

Chiar daca nu au amintiri foarte bune comparativ cu alte vietuitoare terestre , acestia au capacitatea sa invete detalii despre mediu si imprejurimi, adica pot asocia un anumit loc cu hrana si se pot intoarce dupa o perioada mai mare de timp pentru a se hrani dar pot la fel de bine sa fie sceptici in unele cazuri (mai ales exemplarele mari) cat refuza sa se hraneasca pe patul de nada , preferand sa astepte la margine (acest lucru sa observat in comportamentul crapului)

Un lucru este cer, pestii au memorie si contrazicem mit`ul care spune ca ”pestele uita dupa cateva secunde”.

Apasă ca să comentezi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Altele

Permis de pescuit ANPA 2018

Publicat

pe

Scris de

Ce trebuie sa faci pentru a pescui legal in 2018?

1. Permisul de pescuit ANPA alb
In primul rand trebuie sa verifici site-ul ANPA in functie de zona unde doresti sa pescuiesti pentru a vedea daca acestea au trecut in gestiuna unor asociatii de pescari. Pentru a deveni membru al unei asociatii de pescari sportivi trebuie sa intri in posesia permisului ANPA de culoare alba! Acest tip de permis este eliberat de catre ANPA, DOAR prin intermediul asociatiilor de pescari autorizate.
Permisul de pescuit ANPA alb iti da dreptul de a pescui in zonele atribuite de catre asociatiile respective si prin reciprocitate, in restul zonelor atribuite altor asociatii de pescari din alte zone ale tarii.

„Permisul de pescuit recreativ este valabil atât pentru zonele pe care asociaţia al cărei membru este a încheiat contracte de utilizare în scop recreativ a resurselor acvatice vii, cât şi pentru zonele pe care alte asociaţii au încheiate contracte, pe bază de reciprocitate, fără a se depăşi capacitatea anuală de pescuit stabilită pe bază de studii ştiinţifice de specialitate”

2. Permisul de pescuit ANPA albastru
Acest permis este eliberat direct de catre ANPA si este valabil pe Dunare si bratele sale, in Marea Neagra si in habitatele piscicole naturale necontractate de ctre asociatiile de pescari sportivi.

De unde se obtin permisele anpa in 2018?

1. Permisul de pescuit ANPA alb, se obtine de la asociatiile de pescari sportivi care au un contract incheiat cu ANPA. (se achita cotizatia de membru – pretul difera de la o asociatie la alta)

2. Permisul de pescuit ANPA albastru se obtine de la sediul ANPA Bucuresti sau de la serviciile teritoriale ANPA/DPIM Constanta/ANPA. (se elibereaza gratuit)

Ce alte optiuni sunt?
Daca nu doriti sa va afiliati unei asociatii de pescari pentru a obtine permisul ANPA alb, in functie de regulamentul propriul al asociatiei care are un contract de utilizare a resurselor acvatice vii in scop recreativ, puteti plati o taxa de pescuit impusa de respectiva asociatie. Dar ATENTIE, inainte de a merge la pescuit pe un luciu de apa aflat in contractul unei asociatii, trebuie sa va informati daca acestia ofera posibilitatea platirii undei taxe pentru a pescui pe respectivul luciu de apa.

In unele zone din tara, cei inscrisi in asociatiile de pescari primesc in schimbul taxei, doar un „Carnet de Membru Pescar Sportiv” si raman in asteptare privind permisul de pescuit ANPA alb (atribuit asociatiilor). Daca asociatia de pescari va garanteaza faptul ca puteti pescui in habitatele naturale doar pe baza respectivului carnet de membru, atunci puteti merge linistiti la pescuit.
* Spre exemplu, pentru a pescui pe Raul Prut si pentru a obtine Permisul de Granita de la Politia de Frontiera, veti fi nevoiti sa aratati dovada platii taxei catre asociatia de pescari. (Carnet de membru pescar vizat pe anul in curs + chitanta care face dovada platii).

Permisul de pescuit ANPA albastru.
Eliberat doar de ANPA.

Carnet de Membru Pescar Sportiv si Permis ANPA alb. (eliberate de catre asociatiile de pescari)
sursa foto: povestipescaresti.ro

Cat costa cotizatia de membru?
Din pacate pretul nu este stabilit la o suma fixa, asa ca fiecare asociatie de pescari percepe taxa in functie de cum crede de cuviinta.

Echipa noastra a discutat cu pescari din diferite judete pentru a afla cat este taxa in zona lor, astfel:

In judetul Timis, pretul cotizatiei este 100 lei plus 5 lei carnetul.
In judetul Suceava, pretul cotizatiei este de: 160 lei
In judetul Iasi, pretul cotizatiei este de: 160 lei iar pentru pesroanele trecute de 60 de ani, pretul este de 80 lei.
In judetul Vaslui, pretul cotizatiei este de 100 de lei.
* daca aveti informatii din alte judete, va rugam sa ne lasati un comentariu, va multumim!

Atentie! Acest articol are caracter informativ si nu caracter oficial. Pentru veridicitatea informatiilor va recomandam sa consultati serviciile de specialitate.

Citeşte continuarea

Top Articole