Stoparea braconajului piscicol – Ce este de facut ?

1
3017

Cred ca toti pescarii sportivi au vazut braconieri sau au fost deranjati de tupeul si nesimtirea acestora. Multi dintre noi ezitam sa anuntam autoritatile sau daca o facem prin numarul de urgenta 112 nu de fiecare data gasim rezolvarea,primesti legatura cu „seful de post ” sau organul abilitat din zona respectiva (de multe ori aceste cazuri se petrec in mediul rural) si ori se ajunge prea tarziu ori politistii sunt vazuti de la distanta si braconierul se face nevazut .

Am tot cautat pe acest internet cu ajutorului celebrului google si nu am gasit o masura clara pentru stoparea sau incetinirea acestui fenomen, braconaj ul piscicol. Nu am gasit nicio propunere clara sau cel putin o petitie in atentia mai marilor din ministere din partea asociatiilor judete de pescuit sportiv/recreativ pentru stoparea braconajului , in afara unor mitinguri organizate in cateva judete din sudul tari, unde se cerea oprirea pescuitului industrial pe raul olt. Prin demersul colegilor nostri din sud, se pare ca autoritatile s-au sesizat si in momentul de fata se discuta oprirea pescuitului industrial pe raul Olt dupa terminarea prohibitiei. Prin intermediul acestui site cu tenta de blog le multumesc celor care au organizat aceasta actiune si totodata pescarilor care au participat la acest protest. Se pare ca de 26 de ani nimeni nu este interesat de apele tarii , nimeni nu pune pret pe acesta bogatie, slava Domnului, avem o multime de rauri (28 la numar + al 2 lea fluviu ca debit si lungime din Europa, Dunarea ) care au un potential piscicol imens si se mentin pe linia de plutire din inertie, chiar daca se lupta cu braconierii ( plasari ) sau industriali intrucat nu am vazut un reportaj in mass media prin care se prezinta o populare masiva sau partiala a unui rau din Romania. Oricum, o populare nu ar avea efect in lipsa masurilor pt combaterea braconajului, aceste populari dau incredere pescarilor iar asociatiile care administreaza cursurile raurilor cresc in „sondaje” si isi atrag mai multi pescari.

Chiar daca Delta Dunarii detine in proportie de 80% din fondul piscicol romanesc, nu trebuie ignorate raurile si acumularile acestora, iar despre singurul fluviu romanesc nu mai spunem nimic, pentru ca Dunarea este de-a dreptul „ucisa” de „pescarii cu licente( cei industriali ) ” sau braconieri. De la gura de varsare si pana la intrarea in tara, Dunarea este tixita de plase,curent sau alte metode de braconaj unde pescarul sportiv care plateste o taxa pentru a se relaxa, are de-a face cu acesti indivizi care de multe ori regurg la bataie . Am vazut cu ochii mei pescari sportivi batuti de braconieri sau angajati ai firmelor de pescuit industrial ( nu ai de unde sti ce sunt, intrucat legal nu ii poti controla ), vin cu plasele si le intind la cativa metri de mal si te ameninta sa parasesti locul daca nu vrei sa ai de a face cu ei. Daca respectivii se simt inferiori din punct de vedere numeric ,ori cheama intariri ori te agaseaza cu barcile pana iti strangi bagajul si pleci.

Cum scapam de Braconieri?

– Schimbam metalitatea romanului,
– Este de vina saracia
– Autoritatile nu au un plan viabil

Romanul nu are mentalitatea vesticului, in mare parte braconierul este din mediul rural si provine din medii sociale sarace, fara a pune accent pe educatie. Spun asta, pentru ca aceste persoane nu au scrupule, daca ai de a face cu ei iti risti viata, chiar acum cateva zile am vazut un reportaj in care politia a oprit o „gasca” de braconieri cu focuri de arma. In momentul de fata Politia de frontiera si Jandarmerie se pare ca au atributiuni pentru aceste fapte de natura penala, dar si ei au foarte multe sarcini si nu stiu sa existe patrule speciale antibraconaj. Sunt ferm convins ca autoritatile nu iau masuri pentru combaterea braconajului din cauza lipsei de fonduri ( logistice, materiale sau omenesti ), in toate domeniile avem lipsuri , de la medici pana la profesori sau politisti, intrebarea noastra este, ce ramane de facut, ne complacem situatie ? sper ca o persoana cu mintea luminata sa citeasca acest articol si sa gaseasca solutii pentru oprirea braconajului sau cel putin incetinerea acestui fenomen intrucat in cativa ani vom „pescuii in cada”

Comunitatea Pescar in Romania via Facebook va doreste, Fir Intins

Articol scris de un pescar sportiv fara studii jurnalistice care isi asuma orice critica pentru promovarea cauzei!

Nu acuz pe nimeni si nici nu propun planuri, intrucat nu sunt in masura si nici nu am competente legale!

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. un articol nesemnat de nimeni… scris de cineva care, pasemne ca e suparat pe braconaj, foarte frumos din partea lui… nu cred in schimb ca are ceva aplecare la chestiile astea, in primul rand pt ca nu stapaneste termenii subiectului, termeni cernuti prin sita legislativului de multi ani.. a doua, este ca, datorita braconajului anume asociatii, dastea de se numesc ale pscarilor sportivi, se fac cunoscute si se lauda ca au mare activitate antibraconaj, ma intreb, oare stia cineva de cei de le cre bacau? daca nu ar fi existat braconierii? ma rog, astia si-au facut un mod de viata, toata ziua vezi poze dastea si? intreb si pe autor, si? e capabil de ceva concret? Ma rog, pleaca de la ineptie, sa nu-i spun tampenie, ca vezi doamne, pana la el, nimeni nu a facut nimic in chestia asta… hai sa ne abtinem sa nu radem.. asa gandeste sarmanul cetatean… sau poate sarmana…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here