Am fost in Delta Dunarii si am experimentat toate lucrurile, ca sa nu fii nevoit sa o faci si tu a II-a oara si sa iti iei clapa pe care mi-am luat-o si eu pe alocuri. Ce trebuie sa stii inca de la inceput, este ca, Delta Dunarii nu si-o permite oricine, iar un concediu aici poate costa mai mult decat ai prevazut initial. Stiam problema inca de la inceput, insa am ales sa aflu fiecare detaliu in parte, de la cele mai minore, pana la cele mai esetiale. Asadar sa incepem..
1. Alegerea locatiei din Delta Dunarii. Ai nenumarate locuri unde poti ajunge, de la Sulina, capatul cel mai estic al Deltei Dunarii, pana la Tulcea, Mahmudia sau Murighiol. Insa, trebuie sa stii foarte bine unde vrei sa ajungi, ca sa iti faci bugetul asa cum trebuie si sa nu te lovesti de neprevazute. Eu am fost in peste jumatate de Delta, si mi-am dat seama, ca mergand spre inima Deltei, cu atat bugetul trebuie sa fie mai mare, iar aici nu vorbesc doar de transport.
Am fost la: Mahmudia, Murighiol, pe bucla la Uzlina, la Uzlina la cazare, la Mila 23, la Crisan, etc.
Era sa uit despre taxele primare ale Deltei, si incepem cu taxa de intrare in delta (ca persoana), se mai numeste permis de intrare. Costa 5 lei pe zi/persoana sau 15 lei/saptamana/persoana.
Taxa de pescuit, asta daca sunteti pescari, si majoritatea sunteti, este de 30 lei/persoana/an.
Taxa de intrare cu masina (atentie, sunteti pe perimetrul Deltei Dunarii si la Mahmudia sau Murighiol, asa ca cica e obligatoriu). Aceasta taxa este de 10lei/zi sau 100lei/an.
Taxa de ambarcatiune (unde se aplica), este de 20lei/sejur sau 100lei/an.
Acum ca suntem in legalitate si am trecut peste taxe, pornim catre Delta Dunarii, si incepem prin a ajunge la Murighiol, in parcare, unde lasam din start 10 lei/zi parcarea.
Pe ponton la Murighiol vorbim cu un barcagiu sa ne duca la Uzlina, unde aveam cazarea, sarim cu 100 lei si ne transport circa 10km (nu stiu cat vine in mile marine). Ajungem la destinatie pe canalul Uzlina, unde facem un gratar si ne pregatim de plecare mai departe.
La Uzlina se afla si Complexul Cormoran, trebuie sa recunosc ca este un complex cu adevarat mare si care incearca sa dezvolte ceva foarte frumos in Delta Dunarii. Locuri de cazare, lacuri concesionate cu peste, etc.
Pretul de intrare pentru pescuit la stiuca in complexul Cormoran este de 250lei/zi cu vaslas si 160 lei/zi fara vaslas. Totul se elibereaza in conditii de supravietuire. Se accepta sa intri si cu motorul propriu, dar oricum platesti. Pescuitul la crap costa 100 lei / zi si se pot retine 5kg de peste/zi sau un trofeu.
Preturile sunt destul de piperate, dar cine isi permite, poate avea sansa de a prinde cateva trofee frumoase.
2. Admirarea privelistei. Ca orice muritor de rand care ajunge in Delta Dunarii, ai sa vrei sa admiri si privelistea, care de multe ori nu este atat de placuta, dar pe alocuri, este interesanta. Plecand de la Uzlina, catre lacurile Isacel, Isac si alte lacuri de prin zona respectiva, sarim cu 200 de lei la barcagiu. Zona simpatica, cu pelicani, lebede si alte minunatii de genul. Dar totusi, privelistea nu este chiar atat de remarcabila, avand in vedere ca plasele de pescuit potihesc in fiecare canal si lac cu zecile!
Cursa: Uzlina – Lacurile Isac, Isacel – Uzlina. 200 lei. Sansa de a da la spinning prin zona? Nu. Barcagiul vrea bani in plus, inca 200 lei sa stea cu tine toata ziua pe lacuri sa pescuiesti la stiuca. No way, sa mergem inapoi sa dam pe canalul Uzlina la un bibanas.
Pe canalul Uzlina este maraton de barci, merg cu zecile, intre orele 04:00 si 22:00. Intre 22:00 si 04:00 ai sansa sa vezi foarte rar cate o barca, cu braconieri in mare parte, care merg la recoltat. Va spun ce fel este pe canalul Uzlina pentru ca aici sunt foarte multe cazari si multi dintre voi vor vrea sa mearga aici. Va anunt din timp ca o sa prindeti biban, oblete, somotel la 200grame si ciortani la 200grame, indeosebi noaptea, iar ziua indeosebi biban.
3. Plecarea la pescuit, in renumita Delta! Am visat toata noaptea cum ma luptam cu somni si crapi uriasi, si stiam ca ceea ce visez se va intampla a II-a zi. GRESIT! Sarim cu banul la barcagiu, 100 lei, si haida pe Bratul Sf. Gheorghe, unde erau maximum vreo 10 pescari. Vorba aia, auzeam prin forumuri ca nu ai loc sa arunci un ac. Suntem pe bucla nene, asa renumita e zona asta incat pestele iti ia carligul in gura, cand montura e inca pe mal. Nadim, aruncam, nadim, aruncam. Haida ma, unde e pestele mult visat? Pescari cu saci de porumb, de parca venisera sa hraneasca o ferma de porci, oameni plictisiti si obositi de caldura. Peste no. Bang doi bibani la rama. Oao, Delta Dunarii nene, peste din belsug, ne-am facut de saramura. Haida, e seara, hai ca noi totusi avem cazare, nu de pomana am dat 200 lei pe camera pe noapte, totusi putem dormi intr-un pat in dauna malului malos de pe bratul Sf. Gheorge.
Dar stai.. saramura? Nu-i problema, mergem la „ristorante”, sarim cu 35lei pe un bors de peste facut la viteza, ceva mai slab decat il fac eu (care de altfel sunt un bucatar dezastru). Sunt in patria pestelui, in inima Deltei, am spart deja vreo 2000 lei si nu am prins decat vreo 12 bibani si vreo 20 de obleti. Cum e?! Aa, dar stai, am vazut privelistea, navoade, prostovoale, barcagii care vor sa te suga de bani, proprietari de cazari care vor sa te suga de bani.. dar e Delta! Altii ar da in cap sa vina aici.
4. Haida iar spre privelisti, ca e misto, dar facem cursa aia lunga, ca cica e pacat sa vii si sa nu vezi Delta Dunarii asa cum e ea. Si haida catre Crisan, Mila 23, sari cu banul, vreo 350 lei barcagiu. Acelasi peisaj, lebede, batlani, rate si o cireada de vaci. Dar stai, am un lac pe langa zona mea unde sunt nuferi, pelicani, si e cam la fel, chiar mai frumos pe alocuri pentru ca nu sunt nevoit sa platesc sute de lei sa le vad, ci pot inchiria o barca cu 20 lei si sa pierd o zi intreaga pe acolo, si pe langa asta pescuiesc! Dar lasa, e Delta Dunarii, locul minunat al planetei.
5. Mergem acasa?! Cam da.. bugetul a depasit de 3x suma pe care o propusesem. Peste nu, privelisti nu foarte atragatoare, barcagii si proprietari de cazari fomisti, mancare de proasta calitate. Lasa bre, mancam la Galati pe faleza una dintre cele mai bune saramuri de crap din toate timpurile. Ospatarul de pe faleza Galati radea de pocnea cand i-am spus ca am fost in Delta Dunarii si nu am reusit sa mancam o saramura de crap cat de cat comestibila.
Buget propus: 1800 lei. Cheltuiala finala: 4900 lei.
Si acum aud pe site-urile de stiri. Romanii nu apreciaza Delta Dunarii precum strainii! Romanii nu merg in Delta Dunarii mai mult decat strainii. Normal mai frate, romanii nu isi permit luxul de a cheltui aproape 5000 lei pentru 4 zile in cocina voastra de Delta, pe care ati transformat-o intr-o afacere. Romanii nu sunt atat de prosti sa va plateasca sute de lei pe servicii de cacat. Sau poate, v-ar plati, daca si-ar permite luxul acesta. O sa ajungeti sa mancati pelicani ca sa nu muriti de foame in Delta Dunarii pe care ati stricat-o complet.