Nada este probabil cea mai importanta atunci cand pescuim la crap. Stiu, de multe ori probabil ati prins crapi si fara sa naditi in prealabil sau fara sa folositi nada pe arcul naditor. Dar, din experienta proprie, am observat ca nada este probabil cea mai importanta atunci cand pescuim la crap.
Factorii principali de luat in seama la pescuitul crapului.
Am facut o lista, prin care vreau sa arat cam care sunt factorii de luat in seama atunci cand pescuim la crap, fie ca vorbim de solunar, de vreme, de nada, de momeli, sau de tipul lacului.
#1 Solunarul de pescuit – are doar o importanta minima. Am reusit sa prind peste si cand solunarul indica sanse foarte slabe.
#2 Vremea – are un impact foarte major in pescuitul crapului, dar daca avem de-a face cu o vreme moderata, atunci nu e de luat in seama
#3 Tipul lacului – daca nu cunoasteti lacul sau daca nu ati mai avut partide de pescuit pe el, trebuie sa va informati foarte bine de la alti pescari, are o importanta majora.
#4 Momeala si nada – au cel mai important rol in pescuitul crapului, probabil ca stiti asta deja si ati simtit si pe propria piele.
Nada #1: bogata in proteine dar care este bine legata
500 grame de TTX, 20% proteina, este un bun liant
1kg faina de soia, 47% proteina
500 grame canepa fiarta/prajita/incoltita, 30% proteine
o mamaliga, 10% proteina
Combinam cele 4 ingrediente si obtinem aproximativ 2kg de nada, foarte bine legata si foarte bogata in proteine. Este recomandata pentru aprilie – iunie, primavara. Este o nada usor digerabila de catre crap.
Nada #2: predominanta din sparturi si boabe
Vara, obisnuiesc sa nadesc cu racheta sau cu catapulta. In general in perioada verii aleg sa folosesc mai mult sparturi si seminte, pentru ca in aceasta perioada, crapul are digestia rapida si este in cautare de cereale.
1kg porumb fiert, 15% proteina
1kg canepa fiarta, 30% proteina
500g de grau muiat
atractant: o capatana de usturoi zdrobita si adaugata in apa alaturi de porumb si canepa
optional: 1kg TTX (daca naditi cu catapulta)
O sa va explic de ce folosesc aceasta metoda de nada. Am inteles de la majoritatea administratorilor de balti ca hranesc pestele cu grau amestecat cu porumb. Tocmai de asta am ales sa adaug si grau in apa. De asemenea, usturoiul il folosesc ca atractant pentru ca are un gust asemanator cu miezul de papura. Este o nada care se arunca cu racheta, sau o puteti arunca cu catapulta daca adaugati si TTX.
Nada #3: bomba de TTX
Am numit-o asa, pentru ca aceasta nada este pentru un pescuit de durata, care se bazeaza cel mai mult pe TTX
4kg de TTX, 20% proteina
1kg de porumb
1kg de spartura de porumb
500g grau lasat la muiat
500g canepa incoltita sau fiarta
1kg srot de soia, 47% proteina, continut ridicat de vitamina B
150ml sirop de porumb, e asemanator cu mierea si e un bun indulcitor
#1 Porumbul, impreuna cu spartura de porumb canepa incoltita si graul le adaug intr-o galeata si le las la muiat cel putin 12 ore. Adaug si aproximativ 50ml de sirop de porumb.
#2 Cand ajung pe balta, amestec toate ingredientele, inclusiv adaug 100ml de sirop de porumb, si formez bulgari de dimensiunea unei mingi de tenis, sau chiar mai mici. Nadesc la inceput, aproximativ jumatate din toti bulgarii, pe ceilalti lasandu-i pentru mai tarziu sau pentru a II-a zi.
Este o nada recomandata pentru pescuitul pe durate lungi, de minimum 24h.