Connect with us

Pescuit la crap

Pescuit la crap pentru începători

Publicat

pe

Aproximativ 80% dintre pescarii romani practica pescuitul la crap. Crapul este un peste pasnic, care apartine din familia ciprinidelor. Exista 3 tipuri de crap pe teritoriul Romaniei: crap oglindă, crap romanesc (cu solzi), crap scoicar.

Datorită creșterii rapide și înmulţirii sale, ocupă unul dintre primele locuri în domeniul piscicol comercial. Greutatea crapului poate ajunge la 50 kg.

Calendarul pescuitului la crap

Ghid de pescuit sezonier la crap
În primăvară, mușcătura peștilor este episodică, dar este perioada de înainte de înmulţire şi există şanşa capturării unui record. Pescuitul la crap primăvara se face la adâncimi mici, unde apa este bine încălzită.

În vara după reproducere, crapul mănâncă bine momeli vegetale (cereale, fainoase sau boilies), deseori în larg, la adâncimi considerabile. Este important să aflăm care sunt preferinţele în materie de hrană ale crapului cât mai repede. Cu momeala potrivita, vara devine momentul potrivit pentru pescuitul crapului. Dimineața, noaptea sau târziu seara sau înainte de furtună. Mai multe despre perioadele cele mai bune de pescuit găsiţi aici.

Primăvara devreme
Primele mușcături de crap apar chiar și la începutul primăverii, când apele încă mai au sloiuri de gheată. În acest moment, viermii, râmele sau larvelel pot ajuta în capturarea unui crap.

Habitatul crapului
Carpul se simte bine în aproape toate apele. Acesta se găsește în râurile mici și mari şi de asemenea, poate fi găsit atât in lacurile mici, cât si în cele mari. Este important să rețineți că este un peşte „murdar” sau care preferă fundurile mâloase sau argiloase. Iubeşte apa caldă, temperatura preferată a apei, este de 26 g Celsius.

Reproducerea crapului
Odată cu topirea zăpezilor şi cu încălzirea treptată a apei, crapul se pregăteste de reproducere şi merge catre zonele cele mai benefice lui pentru a depune icrele. Se pare ca preferă sa stea la adâncimi mici atunci când se reproduce, în apropierea malurilor sau a stufului. Odată ce temperatura apei are aproximativ 18 grade Celsius, crapul începe reproducerea, la o adâncime ce nu depaşeşte 40-50cm. Durata de reproducere durează în jur de o lună, şi începe adesea la începutul lunii mai.

Modul de hrănire al crapului
O caracteristică distinctivă a crapului este lăcomia. Nu e de mirare că acest pește este comparat cu un porc.
Trebuie remarcat faptul că în timpul reproducerii, el devorează în cantități enorme de plante subacvatice, cât și larve, viermi, melci sau mormoloci.

Unde trebuie căutat crapul
La începutul primăverii, crapul trebuie căutat în râuri mici sau pe platourile cu adâncimi mici din balţi.

Vara, habitatul crapului este în mare măsură determinat de condițiile meteorologice. Dacă vremea este un pic întunecată, crapul se hrăneşte toată ziua, dacă este caniculă, acesta va prefera să mănânce îndeosebi dimineaţa devreme, seara şi pe timpul nopţii.

Momeli consacrate pentru pescuitul la crap

 • boilies de diferite dimensiuni și arome, peleţi
 • pâine, porumb, inclusiv fermentat,
 • mazăre verde, cartofi,
 • viermi,
 • râme,
 • mamaliga, cubuleţ sau cocoloş
 • Nădirea crapului
  Pentru a prinde crap adesea trebuie să nădim locul. Crapul este un peşte gurmand, care mănâncă cantităţi impresionante de hrană pe timpul verii. Se recomoandă pentr nădit: cerealele, boilies-urile, râme tăiate, viermi adăugaţi în nadă, cerealele fine cât si cele grunjoase.

  Moduri promitătoare pentru a prinde crap
  1. Utilizarea pungilor solubile
  Este o metoda recomandată atât primăvara cât si vara. Se utilizează pungile solubile pentru a aduce un plus de hrană în zona cârlingului nostru. Adesea când se folosesc pungile solubile, nu mai este necesară o nadire intensivă. Sunt foarte utile îndeosebi în perioadele reci, atunci când nu este indicat să nădim intensiv.

  2. Utilizarea unui momitor
  Este o metodă clasică şi de foarte mare succes. Cele mai multe partide de pescuit ale pescarilor români se face cu astfel de momitoare, în care se adauga nada formată cel mai des dintr-o pastă care sa reziste aruncărilor la distanţe considerabile. Avem şi alte articole unde puteţi afla mai multe despre reţete de nade utilizate la pescuitul crapului.

  3. Pescuitul cu boilies
  Metoda de pescuit la crap cu ajutoruul bilelor aromate este deseori de succes. Desigur, de cele mai multe ori, crapii sălbatici aflaţi în ape naturale, nu sunt obişnuiţi cu astfel de momeli, dar dacă pescuitul se face pe amenanjari destinate pescuitului sportiv, şansa de a captura crapi la boilies este destul de mare. Boilies-urile sunt făcute în general din mai multe ingrediente, cu un aport ridicat de proteine.

  Apasă ca să comentezi

  Lasă un comentariu

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Pescuit la crap

  Sfaturi pentru alegerea celei mai bune perioade pentru ieşitul la pescuit

  Publicat

  pe

  Scris de

  Să mergi la pescuit chiar în momentul potrivit este o alegere deobicei destul de dificilă. Chiar daca ai cel mai bun echipament de pescuit, este posibil să nu prindeti nimic dacă mergeţi într-o perioadă neprielnică. Exista o serie de factori ce pot fi luaţi în considerare atunci când decideţi să mergeţi la pescuit. Vom discuta în acest articol, atât despre mersul la pescuit in funcţie de anotimp, dar şi în funcţie de condiţiile climaterice.

  Luați în considerare ora din zi. Peștii au sângele rece, deci activitatea lor depinde de temperatura apei din jurul lor. Sunt inactivi când apa este rece, iar când este foarte fierbinte, se retrag în apele mai adânci pentru a îşi răci corpul. Deoarece peştii se hranesc în general cu insecte şi larve, trebuie tinut cont de perioada în care insectele sunt cele mai active. De exemplu, când temperatura afară este crescută şi avem parte de foarte mulţi tântari şi insecte, pescuitul va fi de succes.

  Luați în considerare sezonul. La fel ca toate animalele, peștele este mai activ în număr mai mare în anumite perioade ale anului. Acest lucru va varia, desigur, în funcție de locul în care locuiți și de felul de pește pe care sperați să îl prindeți, dar există câteva orientări generale pe care să le aveți în vedere.

  Perioada de primăvară – şansele de succes sunt bune şi în această perioadă. Veți avea mai mult noroc mai spre sfârşitul primăverii, şi de asemenea, în general, înspre dupa-amiază când apele devin un pic mai calde. Peştii sunt mai puţini activi dimineaţa în perioada de primăvară, în primul rând datorită apei, care este mai rece şi în al 2-lea rând pentru că insectele si larvele sunt mai puţin active. În perioada de primăvară trebuie profitat cât mai mult de dupa-amiezile însorite. Primăvara peştele trebuie căutat pe platouri cu adânicimi mici, pentru ca aici temperatura apei creste mai rapid şi razele soarelui pătrund mai uşor.

  Perioada de vară – Acesta este un sezon bun pentru pescuit dacă evitați cele mai fierbinți momente ale zilei.
  Perioada când peştele va mânca cel mai bine este chiar înainte de răsăritul soarelui și imediat după apusul soarelui, când hrana este abundentă. În mijlocul zilei, când soarele se află la apogeu, peștele se va retrage la apă mai adâncă şi mai rece. Totuşi, pe timpul zilei de vară, când avem temperaturi ridicate, putem căuta peştii în gropi adânci unde apa trece de 1.8m adâncime.

  Perioada de toamna – Acesta poate fi un timp capricios, dar este o perioadă foarte bună de pescuit. Cea mai bună partidă de pescuit pe timpul toamnei este pe tot timpul zilei. Cât timp apa va fi caldă în perioada cât bate soarele, peștele va fi condus să mănânce mai mult decât de obicei datorită deficitului iminent de alimente pe care iarnă îl aduce.

  Perioada de iarna – Din motive evidente, nu este cel mai bun moment pentru pescuit. Dacă nu sunteți pescari de copcă, ar trebui să lasaţi pescuitul pentru alte sezoane. Totuşi, din experienta anterioară, pe perioada iernii când apele nu sunt încă îngheţate, se poate încerca pescuitul la larve de chironomide. Pe timpul iernii pot fi căutate îndeosebi speciile răpitoare precum: biban, salău şi stiucă. De asemenea, nici carasul nu este de neglijat, fiind un peşte gurmand care se mai hrăneşte şi iarna. Cât despre crap, acesta pe perioada iernii hibernează, însă poate fi prins dacă ii ghicesti locul de iernare. Din experienţa de piscicultor, am observat că zonele favorabile crapului pe timpul iernii sunt în zonele adânci, la circa 2m adancime, în apropierea zonelor cu stuf, lângă structuri sau în zona malurilor abrupte.
  [adinserter block=”1″]
  Zilele înnorate sau cu ploaie slabă
  Zilele înnorate fără vânt puternic fac peştele mai îndrăznet, ei tind să plece de lângă structuri şi zonele de siguranţă atunci când cerul este mai înnorat. De asemenea, zilele cu ploaie uşoară pot fi considerate zile de maxim succes la pescuit. Ploaia usoară este o vreme excelentă la pescuit, în special în perioada caldă a anului. Se estompează suprafața apei, făcându-l pe peşte să vadă mai greu. De asemenea, o mulțime de insecte ajung în apă, fie din aer, fie datorită malurilor spalate de apă. Acest lucru nu poate fi decât benefic, deoarece îl face pe peste mai activ şi mai dornic să mănânce. Ploaia puternică nu este cea mai buna perioada pentru pescuit, făcând peştii să vâneze mai greu, să respire mai greu, dar şi să înoate mai greu.

  O mică atenţie si la fazele lunii. Luna controlează mareele, care joacă un rol important în condițiile de pescuit. Luna plină și timpul când luna este aproape de pământ, tind să facă un pescuit deosebit de bun.

  Cunoaşterea speciei vizate. Diferitele tipuri de pești preferă diferite temperaturi ale apei, ore ale zilei și momeli. Dacă pescuiți o anumită specie, faceți cercetări despre acea specie. Dacă doriți să prindeți somn, nu veţi avea mari şanse dacă nu doriţi să vă aventuraţi pe ape puţin adânci. Somul trăieste în gropi şi rareori vine spre mal să-şi caute hrana.

  În ce zone pot fi găsiţi crapii în funcţie de anotimp

  Unde poate fi găsit crapul în funcţie de anotimp

  Primavăra – Crapii sunt activi primăvara şi pot fi găsiţi în zonele sudice ale apelor, la adâncimi mici, de până la 1 metru, deoarece acolo lumina soarelui patrunde cu uşurinţă şi încălzeşte apa.

  Vara – Pe perioada de vară, crapii sunt foarte activi şi pot fi găsiţi în ape mai adânci, dar unde totuşi este un strat de apa caldă si oxigenată, o zonă numită linie termica.

  Toamna – In lacurile adânci, apa poate fi în unele zone mai rece, iar în alte zone mai caldă. Toamna crapii se deplasează în zone confortabile lor. Pot fi găsiţi atat în găuri adânci, cat şi în apropierea structurilor.
  [adinserter block=”1″]
  Iarna – Pe timpul iernii, crapii pot fi găsiţi în locurile adânci. In această perioada apa ajunge la 4 pe fundul lacurilor şi crapii găsesc această zonă ca fiind cea mai confortabilă pentru iernat.

  Citeşte continuarea

  Top Articole