Connect with us

Monturi

Monturi pentru crap

Publicat

pe

Crapul este unul dintre cei mai pretentiosi pesti, iar noi ca pescari rabdatori si perseverenti, il cautam cu precadere pe el. Pescuitul la crap este foarte diversificat, iar pentru a-l urmari avem nevoie de un intreg arsenal de informatii. Pescuitul crapului poate fi usor in lacuri suprapopulate, insa pe balti mai putin populate cu crapi, e mai dificil. Pe langa faptul ca avem nevoie de o nada un pic mai deosebita si de scule mai performante, pentru a pescuit la crap avem nevoie si de o montura mai buna.

Montura la crap este cea mai importanta. Nu conteaza cat de performanta este lanseta, in apa se va afla tot montura. Nu conteaza cat de performanta e nada, in apa este tot montura, care daca nu este eficace, avem sansa sa ratam crapii. Deci efectiv, o montura buna ne ofera o sansa mai buna de a prinde crapi.

Montura crap cu naditor culisant

Aceasta montura este una dintre cele mai folosite monturi pentru pescuitul crapului. Se foloseste un sigur carlig si un naditor culisant. Care este diferenta dintre naditorul culisant si unul fix? Atunci cand pestele va trage nu va simti contragreutatea naditorului fix. Naditorul culisant ii va permite pestelui sa poata pleca cu momeala in gura, timp in care pescarul poate face inteparea crapului.

Montura Crap Feeder

Aceasta montura de tip feeder este recomandata pescuitului la crap pe lacuri mai populate sau pe rauri. Este o montura care nu permite aruncarea la distanta, neavand greutatea necesara. In general plumbul feeder are in jur de 20-30 de grame, iar prin umplerea sa cu nada, ajunge undeva la 40-50 grame. Greutatea sa nu ne permite sa avem o aruncare la distanta, insa este o montura foarte eficienta la pescuitul crapului.

Montura Crap Helicopter

Aceasta montura se va folosi atunci cand avem un pat de nada si nu mai avem nevoie de naditor. Asta implica nadirea in prealabil a locului unde vom pescui. Vom folosi o racheta pentru a nadi zona unde dorim a pescui. Este o montura eficienta, dar mai degraba, este o montura pentru aruncari indepartate. Folosind un plumb de 90 de grame la aceasta montura, putem atinge cu usurinta aruncari de 100 de metri.

Montura crap fir de par

Montura cu fir de par pentru pescuitul crapului se refera exclusiv la legarea carligului, asadar, acest carlig poate fi aplicat oricarei monturi, fie ca este vorba de una tip helicopter, fie ca e o montura cu momitor.

Pentru a face o montura pentru crap pe baza de porumb, vom folosi tot aceasta montura, careia ii vom aplica 2 sau 3 boabe de porumb pe firul de par.

Montura crap Dunare

Pentru a pescui la crap pe Dunare avem nevoie exclusiv de o montura culisanta. Motivul? Pentru ca momeala sa fie lasata dusa de curent, iar plumbul sa ramana pe fund. In functie de zona in care pescuiti si in functie de curentul din acea zona, este important sa folositi marimi diferite de plumbi culisanti. Eu in zona mea folosesc un plumb de aproximativ 60 grame, pe care il incarc cu nada si ajunge la circa 100 de grame.

Montura crap Zig-Rig

Aceasta montura este pentru a pescui intre ape, dar si in zona de fund. Este o montura care nu va sta niciodata pe fund, formata din doua riguri. Este o montura recomandata primavara si vara cand pestii incep sa umble atat pe fund, cat si intre ape.
Pentru carligul care va sta intre ape aveti nevoie de un vartej. Dar, cel mai important, la cele doua carlige se vor pune pop-up-uri pentru ca ele sa se ridice de pe fund.
Aceasta montura mi-a adus satisfactii nemaipomenite cand nimeni de pe balta nu prindea peste.

Montura Crap in-line

Aceasta montura poate fi folosita pe Dunare, avand un plumb greu in-line. De asemenea, este o montura recomandata pe toate baltile. Se foloseste in general cu un saculet solubil, insa nu este obligatoriu.

Montura crap de suprafata

Nu de multe ori am asistat la adevarate spectacole din partea crapilor la suprafata apei. Am fost de multe ori vara pe balti si am observat cum crapii sareau la suprafata si cautau oxigen. Aceasta montura este perfecta pentru verile toride cand crapii stau la suprafata si se hranesc cu tot ce pica pe apa. Veti avea nevoie de un butoias care sa pluteasca si de asemenea, de un carlig pe fir de par cu un pop-up care sa ramana la suprafata.

Montura crap cu coaja de paine

Stiu, nu ati mai intalnit aceasta metoda, insa da randament, va spun sigur. Este o montura obisnuita, dar in care se va folosi ca momeala o coaja de paine, care trage sa se ridice spre suprafata. Este perfecta atat pentru pescuitul crapului in timpul verii, dar si pentru pescuitul ctenului.

Montura crap-caras

Mai este o montura la care pescarii au avut de multe ori rezultate si la crap. Este o montura pentru caras indeosebi, dar la care, cu siguranta, pune botul si crapul. Este montura cu plumb la final si cu doua carlige. Aceasta montura este si pentru caras si pentru crap.

Apasă ca să comentezi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top Articole