Crapul este un peste foarte pretentios din fire. Daca in urma cu mai bine de 10 ani reuseam sa-l prindem doar cu o bobita de porumb, astazi tehnicile de pescuit la crap s-au diversificat, iar pentru a-l atrage pe batranul mustacios, trebuie sa il intampinam cu o nada mai diversificata.
Poate ca stii ca si orice pescar ca pestii nu sunt atrasi in primul rand de momeala, ci indeosebi de nada. Tocmai de asta crapul a ajuns sa traga si la boabe de porumb artificiale. El nu stie ce mananca, el stie doar ce il atrage. Pescarii de crap sportivi, obisnuiesc de mai bine de 5 ani sa foloseasca porumb artificial, dar in acelasi timp, o nada corespunzatoare ce il atrage pe crap. In acest articol o sa va prezint cateva nade de crap ce pot fi folosite pe toate baltile.
Nada pe baza de canepa
Este o nada speciala pentru crap, acesta fiind atras foarte bine de catre canepa. Ca sa nu o lungim mai mult, este vorba de „drogul pentru crap”. Nu veti gasi crapi carora sa nu le placa aroma de canepa.
Ingrediente
– Canepa uscata
– TTX pentru ca nada sa se lege
– O conserva de porumb bonduelle
– 20 ml de betaina (un atractant pentru crap)
Mod de preparare: Este o nada bazata pe TTX, asadar veti avea nevoie ca acesta sa fie umectat. Cand ajungeti pe balta, turnati peste TTX apa din balta. Acest TTX are natura de a trage toata apa, este cel mai bun liant pentru nada. Lasati-l asa circa 5 minute, iar ulterior adaugati conserva de porumb, betaina si canepa uscata. Amestecati pana consistenta nadei devine asa cum v-ati dorit, fie mai uscata fie mai umeda.
Nada crap pe baza de mixuri
Aceasta nada se bazeaza pe o serie de mixuri din comert, cum ar fi Benzar Mix. Am folosit Benzar Mix foarte mult timp in urma cu cativa ani. Este o nada excelenta, insa pe unele balti puteti esua lamentabil, mai ales daca crapul este salbatic.
Ingrediente
– o punga de benxar MIX Carp Betaina (1kg)
– 1kg TTX
– Aditiv lichid de la Benzari Mix (Crap)
– o punga benzar Mix Carp Competition (1kg)
Mod de preparare: vom umecta intai TTX-ul impreuna cu aditivul lichid. Pentru a face acest lucru, va trebui sa punteti TTX-ul la muiat pana ajunge la consistenta unui terci moale. Ulterior amestecati TTX-ul cu cele doua pungi de nada. Puteti folosi aceasta nada atat pe naditor cat si pentru a nadi locul.
Nada pentru crap pentru ape curgatoare, si nu numai
Aceasta nada este formata din ingrediente ce se gasesc la piata sau le are orice pescar in pivnita.
Ingrediente
– Faina de malai, aproximativ 500grame
– zahar, 100 grame
– faina alba, aproximativ 200 grame
– apa, 700 ml
– vanilie/anason (10 ml)
Mod de preparare: Se va pune la fiert apa intr-un ceaun de tuci. Intre timp amestecam intr-un vas malaiul impreuna cu zaharul si faina alba. In momentul in care apa incepe sa clocoteasca, se va turna toata compozitia si se va amesteca. Se vor amesteca bine de tot cel putin 4 minute incontinu pana cand acestea sunt bine omogienizate. Atentie, atractantul de vanilie sau anason va fi adaugat ulterior peste nada si nu in timpul fierberii, pentru ca riscati sa isi piarda toata aroma.
Nada crap recomandata pentru perioada rece
In perioada rece unii spun ca trebuie sa oferim crapului o nada bazata pe foarte multe proteine. Gresit, daca oferim crapilor o nada cu multa proteina, acestia se vor satura rapid si vor pleca de pe patul de nada. Pentru perioada rece este nevoie de o nada simpla, dar cu dispersie rapida.
Ingrediente
– 1kg de TTX
– Srot de floarea soarelui
– optional o nada benzar crap 500grame
– CSL (alcool de porumb) sau chiar tuica
Mod de preparare: se va umecta TTX-ul adaugand aproximativ 1 litru de apa peste el si se va astepta pana acesta trage toata apa. Ulterior, vom adauga srotul de floarea soarelui impreuna cu CSL-ul si daca avem optional, nada benzar mix crap.
Aceasta nada este cu dispersie rapida, imediat cum ajunge in apa, alcoolul de CSL ajuta pentru dispersia aromei de TTX si srot. Este o nada corespunzatoare pentru sezonul rece.
Nada crap pentru perioada calduroasa
Vara sau primavara cand temperaturile cresc, trebuie sa evitam sa folosim nadele pe baza de alcool si de asemenea, trebuie evitat sa folosim nade foarte dulci. De cele mai multe ori acestea altereaza foarte repede pe balta si nu este indicat. O nada pe baza de uleiuri este recomandata, insa nu in toiul verii cand temperaturile depasesc 30 de grade.
Ingredinte
– Srot de floarea soarelui (500g)
– Tarate de grau (300g)
– TTX (500g)
– Canepa Fiarta (250g)
– Pelete spart sau spartura de porumb
Mod de preparare: TTX-ul va fi pus la umectat in 500ml de apa si se va lasa circa 5 minute pentru a trage toata apa. Ulterior se aduaga srotul de floarea soarelui, taratea de grau, canepa fiarta, iar la final spartura de porumb. Daca nada nu este destul de bine umectata la final, mai adaugat un pic de apa, insa nu foarte multa. Aceasta nada este una ieftina, bazata pe produse ce se gasesc in piata, dar care este recomandata in timpul verii daca pescuiti la crap.
Nada pentru crap cu granulatie mare
Aceasta nada este dedicata pescarilor ce merg pe balti unde populatia de crap este mica in raport cu alte populatii de pesti. De exemplu, daca mergem pe o balta cu foarte multi carasi si foarte multe platici, riscam sa fim anihilati de catre acestia. Asadar, vom folosi o nada cu granulatie mare pentru a atrage doar crapii.
Ingrediente:
– porumb uscat (2kg)
– canepa fiarta (500g)
– zahar (300g)
– soia uscata (300g)
– srot de floarea soarelui (300g)
– naut sau alune tigrate (300g)
– sirop sau atractant
Mod de preparare: Se vor adauga toate ingredientele intr-o galeata si se vor amesteca bine de tot. Vor fi lasate la inmuiat cateva ore pana cand toata compozitia va trage apa. La fata locului se nadeste cu o racheta. Nu este o nada ce poate fi pusa pe naditor deoarece nu are in compozitie un liant. E recomandata indeosebi pentru crapii mari si pentru partide de pescuit mai lungi de 12h.
Nada crap simpla
– o mamaliga bine fiarta
– srot de floarea soarelui
Aceasta nada este una simpla care se bazeaza mai mult pe spiritul crapului de a manca traditional. Stim, pe baltile private nu te poti prezenta cu o astfel de nada, insa pe locuri salbatice sau pe rauri precum Prutul sau Dunarea, aceasta nada este nemaipomenita.
Nada crap deosebita
Aceasta nada este una ieftina si nu necesita cumpararea a multor produse din comert
– 500grame spartura de porumb (pasat ii mai spune)
– o mamaliga de aproximativ 1kg
– o cutie de porumb dulce
– 1kg TTX
– srot macinat (500g)
– un pliculet de condimente pentru pescuit
Mod de preparare: se va pune de seara TTX-ul la umflat. Se va adauga circa 1l de apa (de recomandat minerala). Cand ajungem pe balta, vom farmita mamaliga in bucatele mici si o vom pune peste TTX. Vom adauga ulterior spartura de porumb impreuna cu srotul macinat, cutia de porumb dulce, iar la final adaugam pliculetul de condimente pentru pescuit. Vom amesteca bine de tot pana cand nada va avea o consistenta perfecta atat pentru naditor cat si pentru nadit. Pliculetul de condimente este un bun atractant in asemenea moment. Nada ar trebui sa aiba un pic de miros de alge marine sau de mancare de peste.
Nada pentru crap-cteno
Crapul cteno este foarte ravnit printre pescari, in primul rand pentru ca este un peste foarte bataios si iti ofera un drill spectaculos si in al 2-lea rand ca este mai gustos decat crapul romanesc. Cteno este un crap iubitor de dulcegarii, dar si de legume si fructe, precum stuful, castravetele sau mazarea.
Aceasta nada necesita o preparare inainte cu 2 saptamani de partida de pescuit.
Intr-un bidon de 5 litri se vor adauga circa 2-3kg de boabe de porumb uscate si deasupra se va adauga apa si aproximativ 50ml de alcool (fie CSL, fie tuica). Acest bidon va fi lasat la fermentat circa 2 saptamani. Uitati-va atent zilnic la el pentru a-i mai oferi aer ca acesta sa nu explodeze. Efectiv, boabele de porumb se macereaza si capata o aroma de alcool. Toate acestea fermenteaza.
Cand va veni perioada pescuitului, se va nadi cu racheta cu aceste boabe de porumb fermentate pentru a atrage ctenii.
Pentru aceasta nada, se mai recomanda o nada pentru naditor, si va fi formata din aceste ingrediente:
– 500grame de TTX
– 500 grame porumbul fermentat
– 300 grame mamaliga farmitata
– aroma de capsuna sau tutti-frutti