Pescuitul la feeder a inceput sa prinda printre pescarii romani si tot mai multi incep sa dea deoparte pescuitul clasic la stationar si sa incerce din ce in ce mai mult la feeder. Este un pescuit usor, de finete, dar care necesita in acelasi timp atentie si un pic de indemanare. Istoria pescuitului la feeder incepe undeva prin anii 1990 si de atunci si pana astazi a evoluat asa incat putem vorbi de mai multe stiluri de pescuit la feeder. In acest articol vom vorbi despre pescuitul la crap cu method feeder, ce dimensiune de nada trebuie sa folositi, ce pelete, ce carlig, si asa mai departe.
Alegerea momitorului
In general pescarii aleg sa pescuiasca cu momitoare feeder mult prea usoare, de exemplu de 15g sau 20g. Eu in general nu folosesc nimic sub 30g, tocmai pentru ca aceasta greutate imi permite sa arunc mai cu usurinta si mai precis. De asemenea, pentru lanseuri lungi folosesc si de 70g. Dar va recomand totusi sa folositi momitoare intre 30g si 60g. Pescuitul la feeder pe rauri implica un momitor de minim 45g, iar daca curentul este puternic, va recomand chiar si momitor de 70g.
Ce nada pot pune pe feeder?
In general alegerea e la dumneavoastra, insa, trebuie sa tineti cont intotdeauna de anotimpul in care pescuiti, si desigur si de profilul lacului. Vara nu este atat de importanta nada, pentru ca oricum pestii se hranesc agresiv, insa este cu adevarat important abia in celelalte anotimpuri.
Optiunile ar trebui sa fie: microgranule, groundbait sau o combinatie intre cele doua.
Perioada rece: utilizati ca nada pelete si micropelete
Recomandarea noastra este folosirea peletelui de 2mm sau micropellete de 3mm. Peletele se descompune rapid, chiar si in apa rece si poate aduce rezultate rapide.
Perioada calda: utilizati ca nada groundbaitul (groundbait = nada de fund, formata din prafuri/fainuri)
Cand apa incepe cu adevarat sa se incalazeasca, in perioada mai-iunie, se va face trecerea la groundbait. In aceasta perioada curentii de apa sunt mai putin puternici iar groundbaitul ramane pe fund, fara a fi ridicat sau luat de curent.
N-as putea sa va recomand diverse sortimente de nada groundbait de la diferite firme, daca sunteti pescari de feeder probabil aveti deja favoritele dvs. In general firmele de profil creeaza nade special pentru feeder, asa ca le gasiti in magazine.
Combinatie intre Groundbait si Mix de pelete
Tot in perioada calda, indeosebi vara, puteti utiliza o combinatine intre groundbait si pelete. Se amesteca pelete inmuiat cu groundbait, intr-o proportie de 50%-50%.
Feeder inline cu tija puternica sau elastica?
Probabil ca ati vazut ca unele feedere au o tija elastica, cauciucata care se poate indoi. Este recomandat un feeder cu tija elastica atunci cand va este teama ca puteti scapa crapii in momentul drillului. Totusi, feederele cu tija elastica se recomanda pescarilor experimentati.
La ce distanta se pescuieste la feeder?
O intrebare pusa de foarte multi pescari de feeder incepatori. In general trebuie sa tineti cont de anotimp. Daca de exemplu pescuiti in perioada iernii, va recomand lanseuri la 50-60m. Iarna si primavara apa este nu pic mai limpede si tocmai de aceea se recomanda lanseuri la distanta pentru ca pestii sa nu va observe. In schimb, vara, la 30-40m este perfect.
Daca aveti o insula in fata, evident ca veti arunca in apropiere de aceasta. Aceasta regula se aplica in perioada verii cand pestii stau sub mal sau se hranesc in aceasta zona.
Cu toate acestea, in perioada cand apa este inca rece, este recomandat sa aruncati la apa mai adanca tocmai pentru ca acolo temperatura este mult mai ridicata decat la suprafata. O adancime rezonabila ar fi de 3m.
Am nevoie de o lanseta puternica?
La pescuitul method feeder nu aveti nevoie de o lanseta foarte puternica. Intocmai, pescuitul la feeder implica finete si scule mai putin „grele”. O lanseta medie, suficient de puternica, care sa va asigure o lupta usoara cu pestii.
Tipuri de lansete recomandate pentru pescuitul la feeder.
1. Lanseta scurta: 2,7m
2. Lanseta medie: 3,3m
3. Lanseta lunga: 3.6m
Nu pot spune ca sunt un pescar foarte experimentat de feeder, dar in general folosesc o lanseta medie de 3,3m care mi-a adus capturi foarte frumoase in trecut.
Ce momeli ar trebui sa folosesc la pescuitul method feeder?
Momelile cele mai comune pentru pescuitul la feeder cu siguranta o reprezinta peletele, boilies-ul sau viermii, dar asta nu inseamna ca nu putem adapta momelile la gusturile pestilor.
1. Boilies-ul. Se recomanda atunci cand pestii se hranesc intensiv, insa nu va recmoand un boilies mare. Alegerea unui boilies de 8mm sau de 10mm ar fi perfect. Culoarea si aroma nu v-o pot recomanda, insa eu in general aleg culoarea rosie sau galbena, iar pentru pescuitul platicii, aleg culoarea alba.
Daca aveti de-a face cu iarba sau agataturi, va recomandd un boilies pop-up de 8-10mm.
2. Peletele. Cand pescuiesc vara la feeder, aleg intotdeauna peletele. Folosesc un pelete de 6mm pentru crapii mici, si unul de 8mm pentru crapul mare.
3. Viermi. In perioada de primavara am avut mereu partide reusite datorita viermilor. Cel mai des folosesc un vierme rosu si doi albi, direct pe carlig.
Ce dimensiune trebuie sa aiba forfacul?
Este greu de dat un raspuns perfect, insa trebuie luat in considerare modul de hranire al crapului. In general, crapii stau la cativa centimetri deasupra momelii si absorb momeala in sus. In acest caz, daca forfacul este prea scurt, crapul va simti ceva suspect. Cu siguranta, nici un forfac prea lung nu ar fi indicat, atunci cand este prea lung va fi moale si crapul poate scapa din carlig. Asadar, un forfac cu o lungime de 8-10cm ar trebui sa fie unul corect.
Ce fir trebuie sa folosesc pentru montura?
Marimea firului trebuie sa difere in functie de pestele vizat, si anume:
0.14mm pentru pescuitul la crap mic si caras
0.16mm pentru pescuitul platicii
0.18mm pentru crapul de pana in 2kg
0.20mm pentru crapul de pana in 4kg
0.22mm pentru crapul de peste 5kg.
Nu va recomand utilizarea unui fir mai gros de atat pentru montura. Firul de pe mulineta este la alegerea dvs.
Cum trebuie atasata momeala pe firul de par?
Exista mai multe tipuri de opritoare pentru momeala pentru a mentine momeala pe firul de par. Peletele in general se ataseaza cu ajutorul unui cauciuc mic, insa pentru alte tipuri de momeli se ataseaza un stopper. In imaginea de mai jos aveti cateva tipuri de stopere ce se folosesc pentru atasarea momelii pe firul de par.
Nu uitati ca pescuitul la feeder implica un pescuit de finete si atentie, dar trebuie sa recunoastem ca este de departe unul dintre cele mai frumoase stiluri de pescuit.