Connect with us

Altele

Porcusorul (Gobio gobio), un peste nu prea ravnit printre pescari

Publicat

pe

Raspandire
Porcusorul se gaseste in toate apele Europei, dar in special in bazinul hidrografic al Dunarii si al Nistrului. In tara noastra, porcusorul este omniprezent, incepand cu raurile si paraiele de munte si pana in apele de ses. In marile rauri si principalii lor afluenti formeaza populatii locale, cu o variabilitate foarte pronuntata sub aspectul coloritului.

Descriere
Corpul pestelui este alungit, fusiform, usor comprimat lateral, acoperit cu solzi de dimensiuni mijlocii. In unele ape, istmul si pieptul nu sunt acoperite cu solzi. Ochii sunt mici, asezati lateral. Gura este inferioara, semilunara, cu cate o mustata la colturi, de lungime variabila. Pedunculul caudal este comprimat lateral.
Dorsala este cenusie-verzui intunecat, laturile cenusii-argintii, capul si mai intunecat. Partea ventrala este alb-galbuie. Pe spatele pestelui se afla 7-10 pete mici, pe laturi 7-10 (mai rar 6-11) pete intunecate, de marimi foarte variabile. Deasupra liniei laterale sunt dispuse 5 dungi longitudinale brun-negricioase. Inotatoarele sunt incolore, pe radiile dorsalei se observa 3 siruri de pete negricioase, iar pe cele ale caudalei 4; pe radiile celorlalte inotatoare, petele sunt rare si palide.

Dezvoltare
Lungimea medie este de 6-12 cm, dar atinge si 20 cm. Are un ritm de crestere foarte lent.

Biologie
Porcusorul are o mare adaptabilitate la conditiile mediului; traieste in special in raurile curgatoare cu fund nisipos-mocirlos, cu pietre si bolovani, in spatele carora se ascunde, dar traieste si in iazuri si helesteie. In raurile in care se gaseste din abundenta formeaza bancuri mai mici sau mai mari, fiind un peste “sociabil”. Noaptea nu se misca, sta pe fundul apei, sub radacinile arborilor din mal. Ziua inoata in cautarea hranei, insa miscarea lui este inceata, greoaie. Hrana porcusorului consta din larve de insecte reofile, amfipode, viermi, moluste, resturi vegetale, alge filamentoase, detritus organic. Exemplarele care traiesc in iazuri si helesteie consuma intens zooplancton, in special Daphnia si Cladocera. Reproducerea are loc in perioada mai-iulie, cand reproducatorii se aduna in bancuri mici. Femela atinge maturitatea la varsta de 2 ani, cand depune la o reproducere 1000-3000 boabe de icre, cu un diametru de 1,5 mm.
Ierneaza in locurile mai adanci, in gropi, uneori infigandu-se in nisip.
Carnea este dulce, gustoasa, mult apreciata de localnici. In Franta, carnea porcusorului este considerata delicatesa.

Pescuitul Sportiv
Pescarii sportivi il folosesc ca nada pentru pescuitul rapitorilor. Se pescuieste cu carlige mici, cu viermusi si rame subtiri, precum si cu furculita.
Legea nu prevede limita minima admisa la pescuit.

Apasă ca să comentezi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Altele

Permis de pescuit ANPA 2018

Publicat

pe

Scris de

Ce trebuie sa faci pentru a pescui legal in 2018?

1. Permisul de pescuit ANPA alb
In primul rand trebuie sa verifici site-ul ANPA in functie de zona unde doresti sa pescuiesti pentru a vedea daca acestea au trecut in gestiuna unor asociatii de pescari. Pentru a deveni membru al unei asociatii de pescari sportivi trebuie sa intri in posesia permisului ANPA de culoare alba! Acest tip de permis este eliberat de catre ANPA, DOAR prin intermediul asociatiilor de pescari autorizate.
Permisul de pescuit ANPA alb iti da dreptul de a pescui in zonele atribuite de catre asociatiile respective si prin reciprocitate, in restul zonelor atribuite altor asociatii de pescari din alte zone ale tarii.

„Permisul de pescuit recreativ este valabil atât pentru zonele pe care asociaţia al cărei membru este a încheiat contracte de utilizare în scop recreativ a resurselor acvatice vii, cât şi pentru zonele pe care alte asociaţii au încheiate contracte, pe bază de reciprocitate, fără a se depăşi capacitatea anuală de pescuit stabilită pe bază de studii ştiinţifice de specialitate”

2. Permisul de pescuit ANPA albastru
Acest permis este eliberat direct de catre ANPA si este valabil pe Dunare si bratele sale, in Marea Neagra si in habitatele piscicole naturale necontractate de ctre asociatiile de pescari sportivi.

De unde se obtin permisele anpa in 2018?

1. Permisul de pescuit ANPA alb, se obtine de la asociatiile de pescari sportivi care au un contract incheiat cu ANPA. (se achita cotizatia de membru – pretul difera de la o asociatie la alta)

2. Permisul de pescuit ANPA albastru se obtine de la sediul ANPA Bucuresti sau de la serviciile teritoriale ANPA/DPIM Constanta/ANPA. (se elibereaza gratuit)

Ce alte optiuni sunt?
Daca nu doriti sa va afiliati unei asociatii de pescari pentru a obtine permisul ANPA alb, in functie de regulamentul propriul al asociatiei care are un contract de utilizare a resurselor acvatice vii in scop recreativ, puteti plati o taxa de pescuit impusa de respectiva asociatie. Dar ATENTIE, inainte de a merge la pescuit pe un luciu de apa aflat in contractul unei asociatii, trebuie sa va informati daca acestia ofera posibilitatea platirii undei taxe pentru a pescui pe respectivul luciu de apa.

In unele zone din tara, cei inscrisi in asociatiile de pescari primesc in schimbul taxei, doar un „Carnet de Membru Pescar Sportiv” si raman in asteptare privind permisul de pescuit ANPA alb (atribuit asociatiilor). Daca asociatia de pescari va garanteaza faptul ca puteti pescui in habitatele naturale doar pe baza respectivului carnet de membru, atunci puteti merge linistiti la pescuit.
* Spre exemplu, pentru a pescui pe Raul Prut si pentru a obtine Permisul de Granita de la Politia de Frontiera, veti fi nevoiti sa aratati dovada platii taxei catre asociatia de pescari. (Carnet de membru pescar vizat pe anul in curs + chitanta care face dovada platii).

Permisul de pescuit ANPA albastru.
Eliberat doar de ANPA.

Carnet de Membru Pescar Sportiv si Permis ANPA alb. (eliberate de catre asociatiile de pescari)
sursa foto: povestipescaresti.ro

Cat costa cotizatia de membru?
Din pacate pretul nu este stabilit la o suma fixa, asa ca fiecare asociatie de pescari percepe taxa in functie de cum crede de cuviinta.

Echipa noastra a discutat cu pescari din diferite judete pentru a afla cat este taxa in zona lor, astfel:

In judetul Timis, pretul cotizatiei este 100 lei plus 5 lei carnetul.
In judetul Suceava, pretul cotizatiei este de: 160 lei
In judetul Iasi, pretul cotizatiei este de: 160 lei iar pentru pesroanele trecute de 60 de ani, pretul este de 80 lei.
In judetul Vaslui, pretul cotizatiei este de 100 de lei.
* daca aveti informatii din alte judete, va rugam sa ne lasati un comentariu, va multumim!

Atentie! Acest articol are caracter informativ si nu caracter oficial. Pentru veridicitatea informatiilor va recomandam sa consultati serviciile de specialitate.

Citeşte continuarea

Top Articole