Connect with us

Altele

Putem vorbi de noroc la pescuit?!

Published

on

DA! Din punctul meu de vedere, chiar putem vorbi de noroc. Dar nu chiar despre norocul ala „scris in stele” sau despre faptul ca o persoane anume este norocoasa. Ci vorbim cu totul si cu totul despre altceva. Despre norocul de a prinde locul si pozitia perfecta pe o balta. Sau despre norocul de a pescui cu o momeala, si culmea, pestele sa prefere in acea zi tocmai momeala respectiva.

Norocul locului
Multi dintre pescarii mai experimentati obisnuiesc a-si alege locurile in functie de cat de bine au mai prins inainte pe respectivele locuri, si desigur, in functie de vant, soare, adancime. Pescarii incepatori nu tin niciodata cont de acest lucru, si se aseaza pe locurile care fie raman libere, fie sunt la prima vedere. Asa ca, nu de putine ori, cei care au ales un loc la intamplare, au sansa de a prinde cele mai frumoase capturi, tocmai pentru ca pestele se afla in acea zona.

Norocul momelii
Eu cand plec la pescuit obisnuiesc a lua dupa mine orice, de la boilies-uri si pelete pana la viermi si rame. Nu pentru ca as pescui cu toate, ci pentru a fi mereu pregatit in caz ca pescarii vecini prind peste cu momelile clasice. De multe ori cand o balta intreaga pescuieste cu boilies, „norocosul” care prinde o captura laudabila, foloseste rama sau cubulet. Este vorba despre noroc doar prin prisma faptului ca „norocosul” nu a facut decat sa insiste cu momeala clasica.

Norocul incepatorului
Aici nu stiu ce sa spun. Dar consider ca perseverenta este cheia. Am fost anul trecut cu un prieten (pescar incepator) pe un lac si i-am oferit o lanseta de spinning. A pleoscait apa vreo cateva ore bune pana a dat intr-un salau la vreo 4,5kg. Sincer sa va spun, n-am prins in viata mea salau mai mare de 3 kilograme, iar el, la prima partida, reusea sa prinda un exemplar frumos. Ca orice pescar, am pus si eu reusita sa pe seama norocului, insa acum imi dau seama, ca de fapt, a insistat mai mult decat as fi facut-o eu vreodata. Inca de la rasaritul soarelui si pana pe la ora 13:00, a tot insistat si a tot batut malul lacului pana cand a prins primul peste din viata sa.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Altele

Permis de pescuit ANPA 2018

Published

on

By

Ce trebuie sa faci pentru a pescui legal in 2018?

1. Permisul de pescuit ANPA alb
In primul rand trebuie sa verifici site-ul ANPA in functie de zona unde doresti sa pescuiesti pentru a vedea daca acestea au trecut in gestiuna unor asociatii de pescari. Pentru a deveni membru al unei asociatii de pescari sportivi trebuie sa intri in posesia permisului ANPA de culoare alba! Acest tip de permis este eliberat de catre ANPA, DOAR prin intermediul asociatiilor de pescari autorizate.
Permisul de pescuit ANPA alb iti da dreptul de a pescui in zonele atribuite de catre asociatiile respective si prin reciprocitate, in restul zonelor atribuite altor asociatii de pescari din alte zone ale tarii.

„Permisul de pescuit recreativ este valabil atât pentru zonele pe care asociaţia al cărei membru este a încheiat contracte de utilizare în scop recreativ a resurselor acvatice vii, cât şi pentru zonele pe care alte asociaţii au încheiate contracte, pe bază de reciprocitate, fără a se depăşi capacitatea anuală de pescuit stabilită pe bază de studii ştiinţifice de specialitate”

2. Permisul de pescuit ANPA albastru
Acest permis este eliberat direct de catre ANPA si este valabil pe Dunare si bratele sale, in Marea Neagra si in habitatele piscicole naturale necontractate de ctre asociatiile de pescari sportivi.

De unde se obtin permisele anpa in 2018?

1. Permisul de pescuit ANPA alb, se obtine de la asociatiile de pescari sportivi care au un contract incheiat cu ANPA. (se achita cotizatia de membru – pretul difera de la o asociatie la alta)

2. Permisul de pescuit ANPA albastru se obtine de la sediul ANPA Bucuresti sau de la serviciile teritoriale ANPA/DPIM Constanta/ANPA. (se elibereaza gratuit)

Ce alte optiuni sunt?
Daca nu doriti sa va afiliati unei asociatii de pescari pentru a obtine permisul ANPA alb, in functie de regulamentul propriul al asociatiei care are un contract de utilizare a resurselor acvatice vii in scop recreativ, puteti plati o taxa de pescuit impusa de respectiva asociatie. Dar ATENTIE, inainte de a merge la pescuit pe un luciu de apa aflat in contractul unei asociatii, trebuie sa va informati daca acestia ofera posibilitatea platirii undei taxe pentru a pescui pe respectivul luciu de apa.

In unele zone din tara, cei inscrisi in asociatiile de pescari primesc in schimbul taxei, doar un „Carnet de Membru Pescar Sportiv” si raman in asteptare privind permisul de pescuit ANPA alb (atribuit asociatiilor). Daca asociatia de pescari va garanteaza faptul ca puteti pescui in habitatele naturale doar pe baza respectivului carnet de membru, atunci puteti merge linistiti la pescuit.
* Spre exemplu, pentru a pescui pe Raul Prut si pentru a obtine Permisul de Granita de la Politia de Frontiera, veti fi nevoiti sa aratati dovada platii taxei catre asociatia de pescari. (Carnet de membru pescar vizat pe anul in curs + chitanta care face dovada platii).

Permisul de pescuit ANPA albastru.
Eliberat doar de ANPA.

Carnet de Membru Pescar Sportiv si Permis ANPA alb. (eliberate de catre asociatiile de pescari)
sursa foto: povestipescaresti.ro

Cat costa cotizatia de membru?
Din pacate pretul nu este stabilit la o suma fixa, asa ca fiecare asociatie de pescari percepe taxa in functie de cum crede de cuviinta.

Echipa noastra a discutat cu pescari din diferite judete pentru a afla cat este taxa in zona lor, astfel:

In judetul Timis, pretul cotizatiei este 100 lei plus 5 lei carnetul.
In judetul Suceava, pretul cotizatiei este de: 160 lei
In judetul Iasi, pretul cotizatiei este de: 160 lei iar pentru pesroanele trecute de 60 de ani, pretul este de 80 lei.
In judetul Vaslui, pretul cotizatiei este de 100 de lei.
* daca aveti informatii din alte judete, va rugam sa ne lasati un comentariu, va multumim!

Atentie! Acest articol are caracter informativ si nu caracter oficial. Pentru veridicitatea informatiilor va recomandam sa consultati serviciile de specialitate.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2011 - 2020 Pescar Informat. PARKERSEN SRL