Viermele de salcie este mai putin cunoscut printre pescarii sportivi. El traieste in trunchiurile si crengile salciilor batrane. In general o salcie batrana, adaposteste zeci de astfel de vietuitoare in scoarta ei, de la pui foarte mici si larve, pana la viermi de dimensiuni apreciabile, trecute de 8cm. Acolo unde vedeti canale in salcie, e clar ca se afla pe aproape un vierme de salcie.
Au un aspect foarte aparte, o culoare rosie inchisa, cu nuante de negru. Daca ii pipaiti, puteti observa ca sunt foarte elastici, avand chiar textura cauciucului. Acestia mai pot musca, insa muscatura nu este nici daunatoare, nici dureroasa.
La pescuitul caror specii folosim viermele de salcie?
In general este o momeala utilizata la pescuitul somnului, insa va spun din propria experienta ca am prins foarte multi cleni la aceasta momeala. De asemenea, am prins si crap in trecut la vierme de salcie, pe raul Prut.
Viermele are un miros foarte puternic, care se pastreaza un timp foarte indelungat in apa, dar din pacate, nu rezista foarte mult viu in carlig, asa ca este indicat sa inlocuim des viermele in timpul partidei de pescuit.
Pe cat este de prinzatoare aceasta momeala, pe atat este de greu de procurat. Cautarea lor se poate dovedi o munca foarte grea, deoarece trebuie sa crapam lemnul salciilor, cu toporul si cu ajutorul unui ic, viermii ascunzandu-se de obicei in miezul crengilor mai uscate. Insa trebuie sa fim foarte atenti, pentru ca adesea se intampla accidente nedorite, cum ar fi taierea sau deteriorarea viermilor. Nota: daca am taiat corpul viermelui, acesta nu mai poate fi folosit in mod optim la pescuit. Tin sa precizez ca pot fi localizati pana si in radacina salciei, sub pamant. Mai exista si varianta cumpararii lor (din magazinele in care gasim asa ceva), sau de la localnici (tot unde exista), insa pretul lor poate fi destul de mare pentru unii din pescarii sportivi.
Daca am reusit sa procuram cateva exemplare mai frumoase nu merita sa le stricam prea usor.
Aceasta momeala se adreseaza in special pescuitului pestilor mari, insa este preferata nu numai de „monstrii” ci si de puiet. De aceea este bine ca atunci cand plecam la pescuit sa mergem intr-un loc unde stim ca s-ar putea afla ceea ce urmarim noi. Insa, daca vor insista si somoteii, nu este o asa mare problema, deoarece un singur vierme ne poate aduce mai multe capturi (ma refer la somn).
Rezistenta acestei vietatii este incredibil de mare, somnul mic neputand sa-l rupa sau sa-l deterioreze, exceptie face insa cleanul, care chiar daca momeala este una „de export” o poate face ferfenita si nu trebuie sa fie decat un amarat de clenisor. Iar daca somnul cel mare nu s-a aratat, putem sa-l cautam (cu acelasi vierme) si a doua zi. Nu trebuie decat sa-l pastram intr-un vas cu apa, insa cu tot cu carlig, pentru ca daca incercam sa scoatem viermele, acesta se va deteriora considerabil.
Daca nu posedam viermi de marime mare, putem sa punem cate doi pe carlig, sau, sa-l folosim in combinatie cu alte momeli. Daca pescuim exclusiv cu vierme (fara alta momeala), este foarte important sa lasam varful carligului afara, in caz contrar putem sa pierdem pestele, deoarece nu se va intepa la fel de bine, datorita rezistentei si elasticitatii momelii. Tin sa precizez ca trebuie sa avem foarte mare grija cand fixam viermele in carlig, sa-l deterioram cat mai putin (sa nu-l „spargem”), asta fiind o incercare destul de grea, tot datorita calitatilor lui.