Connect with us

Pescuit la crap

Care este lungimea ideală a firului de păr la pescuitul crapului?

Publicat

pe

Pescuitul la „fir de păr” putem spune că a revoluționat tehnicile în materie de pescuit la crap, însă, care o fi oare lungimea ideală a firului de păr? Este întradevăr o discuție în contradictoriu.

Văd foarte des, monturi la vânzare pe internet, iar lungimea firului de păr, pare a fi de peste 2-3cm. Nu știu cât de avizați sunt cei care le fac, însă, eu am o problemă cu „firul de păr” prea lung. Ar trebui întâi să înțelegem, că lungimea firului de păr se adaptează în funcție de talia crapului vizat. Spre exemplu, la pescuitul de ciortan, nu știu dacă veți aduce vreo unul pe saltea, cu un fir de păr a cărui lungime este de 3cm. În schimb, cu același fir de păr, veți avea succes la crapul de talie mare.

Fir de par scurt.

Unde este mai indicat să folosiți monturi pe „fir de păr” scurt?
Din experiența mea, pe toate lacurile sălbatice și râurile sălbatice. Dacă mă duc pe Prut cu un fir de păr mai lung de 1cm, probabil nu voi avea nicio trăsătură. Peștele sălbatic obișnuiește să muște momeală, în loc să o aspire. Și chiar am o dilemă, sincer să va spun. Am observat și din video-urile „carp underwater” (crapi sub apa), că aceștia aspiră întradevăr momeală, însă, se observă clar pe unele video-uri, că datorită firului de păr lung, crapii pierd momeală din gură, astfel, pierdem o posibilă captură datorită firului de păr prea lung.

În opinia mea, s-a creat un marketing involuntar asupra lungimii firului de păr. Majoritatea pescarilor experimentați, care pescuiesc doar după trofee, pun ocazional poze pe rețelele de socializare, cu monturi realizate pe fir de păr. Din pozele lor, se poate observa lungimea firului de păr, deseori distanță dintre boilies și cârlig, fiind de cel puțin 4cm. Este categoric o „manipulare involutara”, dacă aș putea să îi spun așa, pentru că, pescarii începători, care vizează îndeosebi capturi de crap, și nu trofee, încep prin a copia stilurile și le aplică pe lacuri. De cele mai multe ori, după multe insuccese la rând, pescarii obișnuiesc a tăia firul de păr și încep a pescui clasic, cu momeala direct pe cârlig.

Unde folosim fir de păr mai lung?
În primul rând pe acele lacuri unde avem alte specii de pești care ne pun pe jar. Plătica și carasul sunt specii de pești gurmande, care mușca momeala, astfel, cu un fir de păr scurt, avem ocazia să fim activi doar cu aceste specii de pești, iar crapii să se lase așteptați, datorită faptului că vadul este năpădit de speciile nedorite.

Apoi, la partidele de pescuit unde dorim să avem capturi lăudabile, trofee. Cu toate că, sunt mulți pescari care au prins trofee și cu un fir de păr mai scurt. Deci nu este o regulă.

Aş fi foarte curios de experienta dvs, şi vă încurajez să lasaţi comentarii despre acest subiect.

2 Comments

2 Comments

  Lasă un comentariu

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Pescuit la crap

  Pescuit la crap pentru începători

  Publicat

  pe

  Scris de

  Aproximativ 80% dintre pescarii romani practica pescuitul la crap. Crapul este un peste pasnic, care apartine din familia ciprinidelor. Exista 3 tipuri de crap pe teritoriul Romaniei: crap oglindă, crap romanesc (cu solzi), crap scoicar.

  Datorită creșterii rapide și înmulţirii sale, ocupă unul dintre primele locuri în domeniul piscicol comercial. Greutatea crapului poate ajunge la 50 kg.

  Calendarul pescuitului la crap

  Ghid de pescuit sezonier la crap
  În primăvară, mușcătura peștilor este episodică, dar este perioada de înainte de înmulţire şi există şanşa capturării unui record. Pescuitul la crap primăvara se face la adâncimi mici, unde apa este bine încălzită.

  În vara după reproducere, crapul mănâncă bine momeli vegetale (cereale, fainoase sau boilies), deseori în larg, la adâncimi considerabile. Este important să aflăm care sunt preferinţele în materie de hrană ale crapului cât mai repede. Cu momeala potrivita, vara devine momentul potrivit pentru pescuitul crapului. Dimineața, noaptea sau târziu seara sau înainte de furtună. Mai multe despre perioadele cele mai bune de pescuit găsiţi aici.

  Primăvara devreme
  Primele mușcături de crap apar chiar și la începutul primăverii, când apele încă mai au sloiuri de gheată. În acest moment, viermii, râmele sau larvelel pot ajuta în capturarea unui crap.

  Habitatul crapului
  Carpul se simte bine în aproape toate apele. Acesta se găsește în râurile mici și mari şi de asemenea, poate fi găsit atât in lacurile mici, cât si în cele mari. Este important să rețineți că este un peşte „murdar” sau care preferă fundurile mâloase sau argiloase. Iubeşte apa caldă, temperatura preferată a apei, este de 26 g Celsius.

  Reproducerea crapului
  Odată cu topirea zăpezilor şi cu încălzirea treptată a apei, crapul se pregăteste de reproducere şi merge catre zonele cele mai benefice lui pentru a depune icrele. Se pare ca preferă sa stea la adâncimi mici atunci când se reproduce, în apropierea malurilor sau a stufului. Odată ce temperatura apei are aproximativ 18 grade Celsius, crapul începe reproducerea, la o adâncime ce nu depaşeşte 40-50cm. Durata de reproducere durează în jur de o lună, şi începe adesea la începutul lunii mai.

  Modul de hrănire al crapului
  O caracteristică distinctivă a crapului este lăcomia. Nu e de mirare că acest pește este comparat cu un porc.
  Trebuie remarcat faptul că în timpul reproducerii, el devorează în cantități enorme de plante subacvatice, cât și larve, viermi, melci sau mormoloci.

  Unde trebuie căutat crapul
  La începutul primăverii, crapul trebuie căutat în râuri mici sau pe platourile cu adâncimi mici din balţi.

  Vara, habitatul crapului este în mare măsură determinat de condițiile meteorologice. Dacă vremea este un pic întunecată, crapul se hrăneşte toată ziua, dacă este caniculă, acesta va prefera să mănânce îndeosebi dimineaţa devreme, seara şi pe timpul nopţii.

  Momeli consacrate pentru pescuitul la crap

 1. boilies de diferite dimensiuni și arome, peleţi
 2. pâine, porumb, inclusiv fermentat,
 3. mazăre verde, cartofi,
 4. viermi,
 5. râme,
 6. mamaliga, cubuleţ sau cocoloş
 7. Nădirea crapului
  Pentru a prinde crap adesea trebuie să nădim locul. Crapul este un peşte gurmand, care mănâncă cantităţi impresionante de hrană pe timpul verii. Se recomoandă pentr nădit: cerealele, boilies-urile, râme tăiate, viermi adăugaţi în nadă, cerealele fine cât si cele grunjoase.

  Moduri promitătoare pentru a prinde crap
  1. Utilizarea pungilor solubile
  Este o metoda recomandată atât primăvara cât si vara. Se utilizează pungile solubile pentru a aduce un plus de hrană în zona cârlingului nostru. Adesea când se folosesc pungile solubile, nu mai este necesară o nadire intensivă. Sunt foarte utile îndeosebi în perioadele reci, atunci când nu este indicat să nădim intensiv.

  2. Utilizarea unui momitor
  Este o metodă clasică şi de foarte mare succes. Cele mai multe partide de pescuit ale pescarilor români se face cu astfel de momitoare, în care se adauga nada formată cel mai des dintr-o pastă care sa reziste aruncărilor la distanţe considerabile. Avem şi alte articole unde puteţi afla mai multe despre reţete de nade utilizate la pescuitul crapului.

  3. Pescuitul cu boilies
  Metoda de pescuit la crap cu ajutoruul bilelor aromate este deseori de succes. Desigur, de cele mai multe ori, crapii sălbatici aflaţi în ape naturale, nu sunt obişnuiţi cu astfel de momeli, dar dacă pescuitul se face pe amenanjari destinate pescuitului sportiv, şansa de a captura crapi la boilies este destul de mare. Boilies-urile sunt făcute în general din mai multe ingrediente, cu un aport ridicat de proteine.

  Citeşte continuarea

  Top Articole