Connect with us

Stiri

Cat costa un permis pentru pescuit in Romania vs celalalte tari din UE

Publicat

pe

Update: In 2018 taxa de pescuit nu se mai plateste, fiind gratuita. Totusi, pesarii trebuie sa achite o cotizatie de membru pescar pentru a pescui pe majoritatea raurilor si baltilor din Romania – Mai multe detalii aici – Permis de pescuit ANPA 2018

In cele ce urmeaza o sa va prezentam tarifele pentru achizitionarea unui permis pentru pescuit (licenta) in unele tari din Uniunea Europeana / SUA dar si cele practicate de Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura. In principiu daca doreste sa achizitionezi un permis pentru pescuit la noi in tara trebuie sa platesti o taxa de 30 Lei sau in functie de judetul in care locuiesti, te poti inscrie in cadrul unei asociatii judetene (AJVPS) dar taxele cresc substantial, invartindu-se in jurul valorii de 100 lei in functie de judet. Practic, daca ai un permis de pescuit eliberat de Asociatia Nationala Pentru Pescuit Si Acvacultura ai dreptul sa pescuiesti in toate apele publice ale tari (rauri, balti, s.a.m.d) dar pe langa acest aspect asociatiile judetene au concesionat anumite rauri care traverseaza judetele iar aici apar discutiile. Daca reprezentantii AJVPS-ului vin in control si pescarul nu are decat anpa, este obligat sa plateasca o taxa de 5 lei/saptamana – 10 lei/luna sau 20 lei / an (sau in functie de asociatie) pentru a avea dreptul sa pescuiasca pe cursul raului sau pe balta respectiva. In fine, o sa ne rezumam la aceste aspecte in articolele viitoare, important este ca daca ai ANPA-ul nu poti fi sanctionat daca pescuiesti pe o apa concesionata de o Asociatie de pescuit sportiv, in cel mai rau caz strangi sculele, predai pestele si pleci, daca nu vrei sa ai batai de cap.

 

TaraPret/Standard/AnPret/Full/An
Romania30 Lei
Anglia27£ = 157 Lei72£
Franta70 € 100 €
Norvegia210 Coroane = 101 lei300 Coroane = 150 Lei
Spania25 €In functie de regiune
Germania200 € / cu examen200 €
Italia38 €142 €
Bulgaria25 Leva – 56 Lei25 Leva
Polonia20 €50 €
USA / NY State25 $25 $
USA / Kansas15 $100 $

Chiar daca in unele tari cu exceptia gemaniei tarifele pot fi suportate si de pescarii romania (raportat la nivelul de trai), altfel stau lucrurile cand vine vorba de amenzi. Daca esti prin ca pescuiesti fara licenta (permis) in Anglia, risti sa primesti o amenda de pana la £2500. In Germania spre exemplu, am gasit pe un forum (de pescuit) un tip care intreba ce poate patii daca va fi prins la pescuit fara permis. Administratorul forumului respectiv i-a dat un citat din lege care suna asa ” Paragraph 293 of the Strafgesetzbuch (StGB) ” spune ca cel prins fara licenta este pasibil de o pedeapsa cu inchisoara de pana la 2 ani sau amenda de pana la 50.000 euro ori ambele pentru cel care pescuieste in apele publice sau private ale tarii. Se pare ca in alte tari din UE, pescuitul fara licenta este infractiune si se poate pedepsii cu inchisoara, nu ca la noi cu o amenda contraventionala.

4 Comments

4 Comments

    Lasă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Top Articole