Connect with us

Pescuit la crap

Cum aud pestii? De ex. crapul aude mai bine ca stiuca sau bibanul

Publicat

pe

Raspunsul la intrebarea pestii aud ? DA si unii dintre ei au un auz foarte bine dezvoltat

Intr-un interviu acordat site-ului gofishing, dr Dr Mark Burdass avertizeaza pescarii amatori (se presupune ca cei profesionisti s-au documentat) : Chiar daca pestii nu au urechi conectate la exterior (asemenea oamenilor), acestia aud foarte bine zgomotele venite din aer. Cu ajutorul urechilor interne, pesti percep zgomotul din exterior, iar vibratiile sunt transmise catre creier de o multitudine de „nervi” care sunt conectati la creier (vezi imaginea 1 si linia galbena).

Pestii de apa dulce sunt impartiti in doua categorii :

Cei care au un auz foarte bine dezvoltat, din clasa ciprinidelor (crap,lin,caras,babusca, cteno, amurul alb,batca s.a.m.d) percep frecvente intre 10-2000 HZ
Cei cu un auz slab dar cu un vaz mult mai dezvoltat (biban, stiuca, salau, biban soare, bass,), percep frecvente de pana la 500 hz

De exemplu, crapul este un peste cu un auz foarte bun, unde urechile interne sunt conectate la vezica inotatoare (la rapitori acest lucru lipseste) . Omul percepe frecvente intre 20-20.000 hz iar cum spuneam si mai sus, ciprinidele pot auzii pana la 2000hz. Acest aspect s-ar interpreta in felul urmator, crapul poate percepe foarte bine pasii de pe mal sau inchiderea portierei masinii, dar nu poate percepe la fel de bine alarma unei masini sau sunetele avertizoarelor. Ceea ce trebuie sa stim este ca zgomotele cu frecvente medii sunt sesizate imediat de crapi. Chiar daca nu au urechi ca oamenii si acestea nu au legatura cu exteriorul, trebuie sa luam in calcul acest aspect, pestii aud foarte bine.

In categoria pestilor cu auz mai slab se gasesc in general rapitorii (stiuca, bibanul, salaul). Aceste specii percep sunete pana la 500 hz. Acestia nu au un auz foarte bine dezvoltat, intrucat se bazeaza in special pe vaz si viteza de reactie atunci cand vaneaza. De exemplu stiuca sau bibanul nu vor fi afectati de motorul unei ambarcatiuni, intrucat sunt frecvente medii – inalte,ceea ce pentru crap este deranjant

Nota: zgomotele sub 500 de herti sunt generate de obicei de motoare mari, sisteme de ventilatie s.a.m.d. De exemplu vocea unui om se gaseste in gama de frecvente medii – inalte , intre 800 si 4000 hz

Urechile pestilor la fel ca si cele ale oamenilor, sunt organele care percep sunetul si se ocupa cu echilibrul. Daca pestele ar avea urechile conectate cu exteriorul, acesta ar avea probleme foarte mari cu echilibru. In imaginea alaturata, vedeti desenata o linie cu galben, care se afla pe de o parte si de alta a pestilor . Aceste linii aflate sub solzii pestilor, sunt practic o serie de nervi si senzori conectati direct la creier, avand rolul de a transmite directia sunetelor dar si vibratiile din apa. Sa va faceti o idee, s-a constat ca pestii dintr-un lac aflat in imediata apropiere a unei autostrazi nu sunt speriati de zgomotul claxoanelor sau cel produs de masini, dar se sperie imediat daca se afla in zona in care pescarul isi desface rucsacul sau isi instaleaza cortul.

Apasă ca să comentezi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pescuit la crap

Pescuit la crap pentru începători

Publicat

pe

Scris de

Aproximativ 80% dintre pescarii romani practica pescuitul la crap. Crapul este un peste pasnic, care apartine din familia ciprinidelor. Exista 3 tipuri de crap pe teritoriul Romaniei: crap oglindă, crap romanesc (cu solzi), crap scoicar.

Datorită creșterii rapide și înmulţirii sale, ocupă unul dintre primele locuri în domeniul piscicol comercial. Greutatea crapului poate ajunge la 50 kg.

Calendarul pescuitului la crap

Ghid de pescuit sezonier la crap
În primăvară, mușcătura peștilor este episodică, dar este perioada de înainte de înmulţire şi există şanşa capturării unui record. Pescuitul la crap primăvara se face la adâncimi mici, unde apa este bine încălzită.

În vara după reproducere, crapul mănâncă bine momeli vegetale (cereale, fainoase sau boilies), deseori în larg, la adâncimi considerabile. Este important să aflăm care sunt preferinţele în materie de hrană ale crapului cât mai repede. Cu momeala potrivita, vara devine momentul potrivit pentru pescuitul crapului. Dimineața, noaptea sau târziu seara sau înainte de furtună. Mai multe despre perioadele cele mai bune de pescuit găsiţi aici.

Primăvara devreme
Primele mușcături de crap apar chiar și la începutul primăverii, când apele încă mai au sloiuri de gheată. În acest moment, viermii, râmele sau larvelel pot ajuta în capturarea unui crap.

Habitatul crapului
Carpul se simte bine în aproape toate apele. Acesta se găsește în râurile mici și mari şi de asemenea, poate fi găsit atât in lacurile mici, cât si în cele mari. Este important să rețineți că este un peşte „murdar” sau care preferă fundurile mâloase sau argiloase. Iubeşte apa caldă, temperatura preferată a apei, este de 26 g Celsius.

Reproducerea crapului
Odată cu topirea zăpezilor şi cu încălzirea treptată a apei, crapul se pregăteste de reproducere şi merge catre zonele cele mai benefice lui pentru a depune icrele. Se pare ca preferă sa stea la adâncimi mici atunci când se reproduce, în apropierea malurilor sau a stufului. Odată ce temperatura apei are aproximativ 18 grade Celsius, crapul începe reproducerea, la o adâncime ce nu depaşeşte 40-50cm. Durata de reproducere durează în jur de o lună, şi începe adesea la începutul lunii mai.

Modul de hrănire al crapului
O caracteristică distinctivă a crapului este lăcomia. Nu e de mirare că acest pește este comparat cu un porc.
Trebuie remarcat faptul că în timpul reproducerii, el devorează în cantități enorme de plante subacvatice, cât și larve, viermi, melci sau mormoloci.

Unde trebuie căutat crapul
La începutul primăverii, crapul trebuie căutat în râuri mici sau pe platourile cu adâncimi mici din balţi.

Vara, habitatul crapului este în mare măsură determinat de condițiile meteorologice. Dacă vremea este un pic întunecată, crapul se hrăneşte toată ziua, dacă este caniculă, acesta va prefera să mănânce îndeosebi dimineaţa devreme, seara şi pe timpul nopţii.

Momeli consacrate pentru pescuitul la crap

 • boilies de diferite dimensiuni și arome, peleţi
 • pâine, porumb, inclusiv fermentat,
 • mazăre verde, cartofi,
 • viermi,
 • râme,
 • mamaliga, cubuleţ sau cocoloş
 • Nădirea crapului
  Pentru a prinde crap adesea trebuie să nădim locul. Crapul este un peşte gurmand, care mănâncă cantităţi impresionante de hrană pe timpul verii. Se recomoandă pentr nădit: cerealele, boilies-urile, râme tăiate, viermi adăugaţi în nadă, cerealele fine cât si cele grunjoase.

  Moduri promitătoare pentru a prinde crap
  1. Utilizarea pungilor solubile
  Este o metoda recomandată atât primăvara cât si vara. Se utilizează pungile solubile pentru a aduce un plus de hrană în zona cârlingului nostru. Adesea când se folosesc pungile solubile, nu mai este necesară o nadire intensivă. Sunt foarte utile îndeosebi în perioadele reci, atunci când nu este indicat să nădim intensiv.

  2. Utilizarea unui momitor
  Este o metodă clasică şi de foarte mare succes. Cele mai multe partide de pescuit ale pescarilor români se face cu astfel de momitoare, în care se adauga nada formată cel mai des dintr-o pastă care sa reziste aruncărilor la distanţe considerabile. Avem şi alte articole unde puteţi afla mai multe despre reţete de nade utilizate la pescuitul crapului.

  3. Pescuitul cu boilies
  Metoda de pescuit la crap cu ajutoruul bilelor aromate este deseori de succes. Desigur, de cele mai multe ori, crapii sălbatici aflaţi în ape naturale, nu sunt obişnuiţi cu astfel de momeli, dar dacă pescuitul se face pe amenanjari destinate pescuitului sportiv, şansa de a captura crapi la boilies este destul de mare. Boilies-urile sunt făcute în general din mai multe ingrediente, cu un aport ridicat de proteine.

  Citeşte continuarea

  Top Articole