Connect with us

Pescuit la crap

Despre simturile pestilor

Publicat

pe

Pescari fiind, cu totii ne-am intrebat cel putin o data ce simturi au pesti i si pe care dintre aceste simturi se bazeaza atunci cand cauta hrana.

#1 Vazul
Ochiul pestelui este asemanator ochiului uman, dar fara ploape. Cu cat luminozitatea este mai mica si adancimea este mai mare sau apa este mai tulbure, cu atat se reduce capacitatea vizuala a pestelui. Se pare ca somnul si anghila sunt pestii care au cea mai mica vizibilitate in apa. Retina pestelui percepe doar culori elementare si de multe ori pot face distinctie intre formele obiectelor. Campul vizual este mare, insa vederea binoculara se reduce la un unghi mic, pe laterale. Daca pestele priveste in sus, percepe imagini din mediul aerian, insa doar atunci cand apa este linistita.
Astfel, culorile momelilor precum: alb, galben, rosu, verde, chiar si negru, pot atrage atentia pestilor.

#2 Auzul
Pestii nu percep sunetele pentru ca nu au ureche interna si medie, dar reactioneaza la variatiile de intensitate si tonalitate. Este dovedit ca pestii emit chiar ei sunete pentru a scapa de periole sau in perioada reproducerii.
Trebuie stiut faptul ca atunci cand sunt multi pescari pe balta, iar firele lansetelor sunt tensionate de vand, produc vibratii care nu fac decat sa sperie pestii. De aici se intelege de ce atunci cand balta este plina de pescari, pestii nu prea „mananca”.

#3 Mirosul si gustul
Gustul pestelui este perceput de nodulii senzoriali implantati in buze si cerul gurii. Senzorii olfactivi sunt grupati in mici cavitati fara legatura cu cavitatea bucala, dar comunicand cu exteriorul prin doua canale la unele specii.
Crapul pipaie cu ajutorul buzelor fundul apei, hranindu-se cu ceea ce simte placut la gust si „scuipand” tot ceea ce ii displace.

#4 Simtul tactil.
Pestii dispun de noduli senzoriali raspanditi in piele, in general in zona capului, cu care percep temperaturile si chiar si presiunea. Specii precum crapul sau somnul, percep cu ajutorul mustatilor.

Apasă ca să comentezi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pescuit la crap

Pescuit la crap pentru începători

Publicat

pe

Scris de

Aproximativ 80% dintre pescarii romani practica pescuitul la crap. Crapul este un peste pasnic, care apartine din familia ciprinidelor. Exista 3 tipuri de crap pe teritoriul Romaniei: crap oglindă, crap romanesc (cu solzi), crap scoicar.

Datorită creșterii rapide și înmulţirii sale, ocupă unul dintre primele locuri în domeniul piscicol comercial. Greutatea crapului poate ajunge la 50 kg.

Calendarul pescuitului la crap

Ghid de pescuit sezonier la crap
În primăvară, mușcătura peștilor este episodică, dar este perioada de înainte de înmulţire şi există şanşa capturării unui record. Pescuitul la crap primăvara se face la adâncimi mici, unde apa este bine încălzită.

În vara după reproducere, crapul mănâncă bine momeli vegetale (cereale, fainoase sau boilies), deseori în larg, la adâncimi considerabile. Este important să aflăm care sunt preferinţele în materie de hrană ale crapului cât mai repede. Cu momeala potrivita, vara devine momentul potrivit pentru pescuitul crapului. Dimineața, noaptea sau târziu seara sau înainte de furtună. Mai multe despre perioadele cele mai bune de pescuit găsiţi aici.

Primăvara devreme
Primele mușcături de crap apar chiar și la începutul primăverii, când apele încă mai au sloiuri de gheată. În acest moment, viermii, râmele sau larvelel pot ajuta în capturarea unui crap.

Habitatul crapului
Carpul se simte bine în aproape toate apele. Acesta se găsește în râurile mici și mari şi de asemenea, poate fi găsit atât in lacurile mici, cât si în cele mari. Este important să rețineți că este un peşte „murdar” sau care preferă fundurile mâloase sau argiloase. Iubeşte apa caldă, temperatura preferată a apei, este de 26 g Celsius.

Reproducerea crapului
Odată cu topirea zăpezilor şi cu încălzirea treptată a apei, crapul se pregăteste de reproducere şi merge catre zonele cele mai benefice lui pentru a depune icrele. Se pare ca preferă sa stea la adâncimi mici atunci când se reproduce, în apropierea malurilor sau a stufului. Odată ce temperatura apei are aproximativ 18 grade Celsius, crapul începe reproducerea, la o adâncime ce nu depaşeşte 40-50cm. Durata de reproducere durează în jur de o lună, şi începe adesea la începutul lunii mai.

Modul de hrănire al crapului
O caracteristică distinctivă a crapului este lăcomia. Nu e de mirare că acest pește este comparat cu un porc.
Trebuie remarcat faptul că în timpul reproducerii, el devorează în cantități enorme de plante subacvatice, cât și larve, viermi, melci sau mormoloci.

Unde trebuie căutat crapul
La începutul primăverii, crapul trebuie căutat în râuri mici sau pe platourile cu adâncimi mici din balţi.

Vara, habitatul crapului este în mare măsură determinat de condițiile meteorologice. Dacă vremea este un pic întunecată, crapul se hrăneşte toată ziua, dacă este caniculă, acesta va prefera să mănânce îndeosebi dimineaţa devreme, seara şi pe timpul nopţii.

Momeli consacrate pentru pescuitul la crap

  • boilies de diferite dimensiuni și arome, peleţi
  • pâine, porumb, inclusiv fermentat,
  • mazăre verde, cartofi,
  • viermi,
  • râme,
  • mamaliga, cubuleţ sau cocoloş
  • Nădirea crapului
    Pentru a prinde crap adesea trebuie să nădim locul. Crapul este un peşte gurmand, care mănâncă cantităţi impresionante de hrană pe timpul verii. Se recomoandă pentr nădit: cerealele, boilies-urile, râme tăiate, viermi adăugaţi în nadă, cerealele fine cât si cele grunjoase.

    Moduri promitătoare pentru a prinde crap
    1. Utilizarea pungilor solubile
    Este o metoda recomandată atât primăvara cât si vara. Se utilizează pungile solubile pentru a aduce un plus de hrană în zona cârlingului nostru. Adesea când se folosesc pungile solubile, nu mai este necesară o nadire intensivă. Sunt foarte utile îndeosebi în perioadele reci, atunci când nu este indicat să nădim intensiv.

    2. Utilizarea unui momitor
    Este o metodă clasică şi de foarte mare succes. Cele mai multe partide de pescuit ale pescarilor români se face cu astfel de momitoare, în care se adauga nada formată cel mai des dintr-o pastă care sa reziste aruncărilor la distanţe considerabile. Avem şi alte articole unde puteţi afla mai multe despre reţete de nade utilizate la pescuitul crapului.

    3. Pescuitul cu boilies
    Metoda de pescuit la crap cu ajutoruul bilelor aromate este deseori de succes. Desigur, de cele mai multe ori, crapii sălbatici aflaţi în ape naturale, nu sunt obişnuiţi cu astfel de momeli, dar dacă pescuitul se face pe amenanjari destinate pescuitului sportiv, şansa de a captura crapi la boilies este destul de mare. Boilies-urile sunt făcute în general din mai multe ingrediente, cu un aport ridicat de proteine.

    Citeşte continuarea

    Top Articole