Despre simturile pestilor

-

Pescari fiind, cu totii ne-am intrebat cel putin o data ce simturi au pesti i si pe care dintre aceste simturi se bazeaza atunci cand cauta hrana.

#1 Vazul
Ochiul pestelui este asemanator ochiului uman, dar fara ploape. Cu cat luminozitatea este mai mica si adancimea este mai mare sau apa este mai tulbure, cu atat se reduce capacitatea vizuala a pestelui. Se pare ca somnul si anghila sunt pestii care au cea mai mica vizibilitate in apa. Retina pestelui percepe doar culori elementare si de multe ori pot face distinctie intre formele obiectelor. Campul vizual este mare, insa vederea binoculara se reduce la un unghi mic, pe laterale. Daca pestele priveste in sus, percepe imagini din mediul aerian, insa doar atunci cand apa este linistita.
Astfel, culorile momelilor precum: alb, galben, rosu, verde, chiar si negru, pot atrage atentia pestilor.

#2 Auzul
Pestii nu percep sunetele pentru ca nu au ureche interna si medie, dar reactioneaza la variatiile de intensitate si tonalitate. Este dovedit ca pestii emit chiar ei sunete pentru a scapa de periole sau in perioada reproducerii.
Trebuie stiut faptul ca atunci cand sunt multi pescari pe balta, iar firele lansetelor sunt tensionate de vand, produc vibratii care nu fac decat sa sperie pestii. De aici se intelege de ce atunci cand balta este plina de pescari, pestii nu prea „mananca”.

#3 Mirosul si gustul
Gustul pestelui este perceput de nodulii senzoriali implantati in buze si cerul gurii. Senzorii olfactivi sunt grupati in mici cavitati fara legatura cu cavitatea bucala, dar comunicand cu exteriorul prin doua canale la unele specii.
Crapul pipaie cu ajutorul buzelor fundul apei, hranindu-se cu ceea ce simte placut la gust si „scuipand” tot ceea ce ii displace.

#4 Simtul tactil.
Pestii dispun de noduli senzoriali raspanditi in piele, in general in zona capului, cu care percep temperaturile si chiar si presiunea. Specii precum crapul sau somnul, percep cu ajutorul mustatilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Pescuit la crap cu viermi de plastic

Cea mai noua generatie de momeli artificiale, care includ viermii si larvele chironomide (libelule), care de fapt nu sunt...

Mix crap pentru apa rece – Pescuit la crap

Mix crap pentru apa rece – Pescuit la crap Chiar daca ingredientele prezentate mai jos aduc mai mult cu master...

Must read

Alte articole asemanatoare
Recomandate pentru tine