Connect with us

Pescuit la crap

Evolutia mulinetelor din 1978 si pana in prezent

Publicat

pe

Mai jos o sa va prezentam evolutia mulinetele in pescuitul la crap si nu numai, incepand cu anul 1978 si pana in prezent. Se pare ca atunci cand cei de la Daiwa au introdus pe piata modelele Daiwa SS Series Reel (1978), pescarii romani ai vremii nici prin gand nu le trecea cu ce puteau pescuii „vesticii”.

1978
Japonezii de la Daiwa scot in primavara anului 78` noile modele de mulinite denumite SS. Acestea erau construite pe sasiul modelului precedent (3000), dar au adus modificari semnificative tamburului. Spre deosebire de vechiul model, seria SS avea o tehnologie avansata cu 3 rulmenti din otel inoxitabil

Daiwa SS2000, SS3000, SS4000, modelele anului 1978 inmaterie de mulinete pentru pescuit

Gama de mulinete de la Daiwa din anul 1978, generatia SS care avea o gama difersificata de modele, de la SS3000 pana la daiwa SS5000

1985
Dupa o pauza de 7 ani, cei de la Daiwa scot modelul ST8000D, o mulineta long cast care putea sustine 220m si grosime de aproximativ 0.20mm. Dotata cu tambur cilindric, aceasta cantarea aproximativ 600g si costa aproximativ 39£

Evolutia mulinetelor pentru pescuitul crapului, prima mulineta long cast a fost construita in anul 1985

Evolutia mulinetelor pentru pescuitul crapului, prima mulineta long cast a fost construita in anul 1985


1990

La incepului anului 1990, Daiwa pune bazele pescuitului modern in materie de mulinete. Cu un design asemanator ca al mulinetelor de ziua de azi, prin model GS9000 a avut un succes nesperat in randul pescarilor de crap .

Daiwa GS9000 - model 1990

Daiwa GS9000 – model 1990

1992
In 1991, Kevin Nash „crapar” de talie modiala, testeaza noile mulinete SS3000 imbunatatite si are o surpriza neasteptata, acestea au trecut toate testele cu brio iar un an mai tarziu, acestea sunt scoate pe piata.

SS3000

SS3000

1994
Cum vanzarile modelelor SS mergeau bine, Daiwa lanseaza modelul SS9000, versiunea de top, dotata cu 5 rulmenti din inox si o capacitate a tamburului de pana la 330m. Spre deosebire de modelul SS3000, aceasta costa cu 100£ mai mult, dar cum vanzarile au mers foarte bine, inseamna ca si-a meritat banii.

Varful de gama al celor de la Daiwa in anii 1995

Varful de gama al celor de la Daiwa in anii 1994

1995
In vara anului 1995 modele SS au fost inlocuite cu revolutionarul ” Tournament ST range „. Aceasta gama dispunea de 7 rulmenti din otel inoxidabil si o greutate mai mica in comparatie cu modelele SS

Evolutia mulinetelor : Gama Tournament ST lansata la jumatatea anului 1995

Evolutia mulinetelor : Gama Tournament ST lansata la jumatatea anului 1995

2001
In anul 2001 Daiwa scoate primele mulinete pentru pescuitul la crap dotate cu celebrul ” BAIT RUNNER ” . Aceste mulinete au „rupt” topul vanzarilor.

In anul 2001 s-a lansat prima mulineta cu baitrunner

In anul 2001 s-a lansat prima mulineta cu baitrunner

2005
Din 2001 pana in 2005 niciun producator de mulinete nu a venit cu nicio imbunatatire in materie de design, asta pana ce producatorul japonez Daiwa lanseaza gama QDA. Aceste mulinete aveau un design revolutionar dar si material de calitate (carcasa din magneziu). Pe langa cuvintele de lauda si pretul era pe masura, aproape 400£

O bijuterie de mulineta pentru anul 2005

O bijuterie de mulineta pentru anul 2005

2009
Modelul BASIAIR, va fi cea mai usora mulineta aparut vreodata in comparatie cu caracteristicile. Avand o greutate de aproximativ 400g, aceasta bijuterie costa in jur de 800£

2009

2016
Ultimul model Daiwa, 25-QDA este o mulineta care costa la jumatate decat fratele sau mai mare lansat in 2009 si dimensiuni reduse

2016

Apasă ca să comentezi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pescuit la crap

Pescuit la crap pentru începători

Publicat

pe

Scris de

Aproximativ 80% dintre pescarii romani practica pescuitul la crap. Crapul este un peste pasnic, care apartine din familia ciprinidelor. Exista 3 tipuri de crap pe teritoriul Romaniei: crap oglindă, crap romanesc (cu solzi), crap scoicar.

Datorită creșterii rapide și înmulţirii sale, ocupă unul dintre primele locuri în domeniul piscicol comercial. Greutatea crapului poate ajunge la 50 kg.

Calendarul pescuitului la crap

Ghid de pescuit sezonier la crap
În primăvară, mușcătura peștilor este episodică, dar este perioada de înainte de înmulţire şi există şanşa capturării unui record. Pescuitul la crap primăvara se face la adâncimi mici, unde apa este bine încălzită.

În vara după reproducere, crapul mănâncă bine momeli vegetale (cereale, fainoase sau boilies), deseori în larg, la adâncimi considerabile. Este important să aflăm care sunt preferinţele în materie de hrană ale crapului cât mai repede. Cu momeala potrivita, vara devine momentul potrivit pentru pescuitul crapului. Dimineața, noaptea sau târziu seara sau înainte de furtună. Mai multe despre perioadele cele mai bune de pescuit găsiţi aici.

Primăvara devreme
Primele mușcături de crap apar chiar și la începutul primăverii, când apele încă mai au sloiuri de gheată. În acest moment, viermii, râmele sau larvelel pot ajuta în capturarea unui crap.

Habitatul crapului
Carpul se simte bine în aproape toate apele. Acesta se găsește în râurile mici și mari şi de asemenea, poate fi găsit atât in lacurile mici, cât si în cele mari. Este important să rețineți că este un peşte „murdar” sau care preferă fundurile mâloase sau argiloase. Iubeşte apa caldă, temperatura preferată a apei, este de 26 g Celsius.

Reproducerea crapului
Odată cu topirea zăpezilor şi cu încălzirea treptată a apei, crapul se pregăteste de reproducere şi merge catre zonele cele mai benefice lui pentru a depune icrele. Se pare ca preferă sa stea la adâncimi mici atunci când se reproduce, în apropierea malurilor sau a stufului. Odată ce temperatura apei are aproximativ 18 grade Celsius, crapul începe reproducerea, la o adâncime ce nu depaşeşte 40-50cm. Durata de reproducere durează în jur de o lună, şi începe adesea la începutul lunii mai.

Modul de hrănire al crapului
O caracteristică distinctivă a crapului este lăcomia. Nu e de mirare că acest pește este comparat cu un porc.
Trebuie remarcat faptul că în timpul reproducerii, el devorează în cantități enorme de plante subacvatice, cât și larve, viermi, melci sau mormoloci.

Unde trebuie căutat crapul
La începutul primăverii, crapul trebuie căutat în râuri mici sau pe platourile cu adâncimi mici din balţi.

Vara, habitatul crapului este în mare măsură determinat de condițiile meteorologice. Dacă vremea este un pic întunecată, crapul se hrăneşte toată ziua, dacă este caniculă, acesta va prefera să mănânce îndeosebi dimineaţa devreme, seara şi pe timpul nopţii.

Momeli consacrate pentru pescuitul la crap

 • boilies de diferite dimensiuni și arome, peleţi
 • pâine, porumb, inclusiv fermentat,
 • mazăre verde, cartofi,
 • viermi,
 • râme,
 • mamaliga, cubuleţ sau cocoloş
 • Nădirea crapului
  Pentru a prinde crap adesea trebuie să nădim locul. Crapul este un peşte gurmand, care mănâncă cantităţi impresionante de hrană pe timpul verii. Se recomoandă pentr nădit: cerealele, boilies-urile, râme tăiate, viermi adăugaţi în nadă, cerealele fine cât si cele grunjoase.

  Moduri promitătoare pentru a prinde crap
  1. Utilizarea pungilor solubile
  Este o metoda recomandată atât primăvara cât si vara. Se utilizează pungile solubile pentru a aduce un plus de hrană în zona cârlingului nostru. Adesea când se folosesc pungile solubile, nu mai este necesară o nadire intensivă. Sunt foarte utile îndeosebi în perioadele reci, atunci când nu este indicat să nădim intensiv.

  2. Utilizarea unui momitor
  Este o metodă clasică şi de foarte mare succes. Cele mai multe partide de pescuit ale pescarilor români se face cu astfel de momitoare, în care se adauga nada formată cel mai des dintr-o pastă care sa reziste aruncărilor la distanţe considerabile. Avem şi alte articole unde puteţi afla mai multe despre reţete de nade utilizate la pescuitul crapului.

  3. Pescuitul cu boilies
  Metoda de pescuit la crap cu ajutoruul bilelor aromate este deseori de succes. Desigur, de cele mai multe ori, crapii sălbatici aflaţi în ape naturale, nu sunt obişnuiţi cu astfel de momeli, dar dacă pescuitul se face pe amenanjari destinate pescuitului sportiv, şansa de a captura crapi la boilies este destul de mare. Boilies-urile sunt făcute în general din mai multe ingrediente, cu un aport ridicat de proteine.

  Citeşte continuarea

  Top Articole