Extractul de whisky si CSL-ul in nada pentru crap

0
3024

Sunt foarte multe produse pe piata care ne duc cu gandul la alcool, dar daca suntem putini atenti, alcoolul lipseste cu desavarsire iar numele produsului (whisky link, whisky extract sau altele care contin cuvantul whisky) ne induce in erroare. Despre acest aspect o sa amintim mai jos iar folosirea alcoolului in nade, pe apa rece, este o idee veche. Am intalnit multe trimiteri la porumbul „dipuit” in tuica sau palinca, obicei traditional cu care s-a prins mult crap.

Ce efect are alcoolul? probabil dispersia rapida, stimuland simtul olfactiv asupra pestelui din zona. Unii au incercat boiliesuri cu votca, whisky sau visinata (in special ca dip sau bile solubile, nu si in cele fierte), iar pe lacurile furajate cu borhot de bere, porumbul inmuiat in bere, reprezinta cea mai buna solutie. Exista insa si ingrediente foarte populare despre care se crede, in mod eronat, ca au alcool in compozitie, cum ar fi CSL-ul si extractul de whisky. Numele CSL-ului (Corn Steep Liquor), indica intr-adevar un potential alcoolic, pentru ca produsul este un derivat industrial de la prelucrarea porumbului si contine fermenti activi, alaturi de proteine solubile, carbohidrati, vitamine si minerale. CSL-ul in stare bruta fermenteaza spectaculos, la fel ca mustul, dar CSL-ul pe care il comercializeaza producatorii de nade este acelasi CSL, atat ca a fost stabilizat, iar fermentii au devenit inactivi. In aceasta stare nu contin alcool iar un CSL netratat ar fi foarte bun in nada, dar ar fi un dezastru pentru comert.

Extractul de whisky si CSL-ul in nada pentru crap
Extractul de whisky si CSL-ul in nada pentru crap

Depozitarea ar trebuii facuta numai la temperaturi scazute, ceea ce ar ridica mari probleme logistice, iar odata ambalat in sticle s-ar transforma in mici bombe cu ceas care ar exploda pe raftul magazinului. Extractul de whisky nu eeste nici el alcoolic. Introdus in domeniul nadelor de NashBait, la sfarsitul anilor 90, este un extract concentrat nealcoolic (probabil tot un derivat din productia industriala) dizolvat intr o combinatie de lichide nutritive cu un adaos de uleiuri esentiale si indulcitor, pentri a-i imbunatati gustul. Pe urmele produsului original, care a avut succes, alte firme au scos si ele lichide nutritive care indicau fie un produs concentrat similiar (numit whisky extract), fie un produs care are o anumita legatura cu extractul de whisky (numit whisky link, iar link inseamna aici legatura, contine) dar legatura este doar la nivelul aromei dar nu are legatura cu alcoolul. La unii producatori, baza de lichid nutritiv e chiar CSL-ul, al carui miros percutant este usor de recunoscut, cu precizarea ca acela e de fapt mirosul unui agent stabilizator, nu al CSL_ului propriu-zis.

Concluzie: Extractul de whisky si CSL-ul in nada pentru crap sunt lichide nutritive eficiente pe apa rece, fiind atragatoare, solubile si utile ca sursa de energie in nada, dar nu datorita alcoolului, care e sublim dar lipseste cu desavarsire

Nota: Extractul de whisky si CSL-ul in nada pentru crap nu contin alcool !

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here