Connect with us

Pescuit la crap

Momeli pentru crap primavara

Publicat

pe

Crapul este un peste care primavara nu este foarte activ. Desigur, conteaza foarte mult despre ce parte a primaverii vorbim, daca ar fi sa vorbim despre perioada Martie-Aprilie, atunci putem spune ca nu au o activitate tocmai ridicata.

Daca vorbim despre luna Mai, acesta are deja un apetit foarte ridicat si se hraneste cu orice prinde. Crapul pe timpul iernii slabeste din grasimea acumulata in toamna cand s-a hranit intensiv. Acesta dupa trecerea iernii are putina energie si incepe sa devina limitat in miscari. Imediat dupa perioada iernii acesta prefera cu siguranta hrana animala care sa ii ofere proteina pentru a-l pune in miscare.

Momeala crap pentru luna Martie
Este o perioada destul de devreme pentru a vorbi despre pescuit la crap in mod intensiv, insa capturi sunt intotdeauna, chiar si in decembrie sau ianuarie. Crapul in perioada lunii martie obisnuieste sa stea in locurile insorite de langa maluri si de langa stuf. Nu face foarte multa miscare in apa tocmai pentru ca are o energie limitata. Nevoia de hranire il impinge doar pe o raza de 30 de metri din locul unde isi face veacul in bataia soarelui sau in zone ferite de vant. Asadar, in martie este indicat sa pescuiti la crap in zone in care apa are adancime mica si are parte de caldura solara in timpul zilei si de asemenea, in zona de stuf.
Ca momeli preferate de crap in martie ar fi: larva rosie, rama rosie, viermisorii rosii combinati cu alb. Nu va recomand sa pescuiti cu boilies sau porumb in aceasta perioada deoarece rezultatele pot fi slabe sau deloc.
Va recomandam sa nu naditi intensiv in aceasta luna, crapii se vor satura repede.

Momeala crap pentru luna Aprilie
Odata cu venirea lunii aprilie, balta incepe sa se incalzeasca cu aproximativ 8 sau 10 grade. Luna martie daca a fost un pic insorita atunci balta este deja pregatita pentru a-si primi pescarii. Crapul in perioada lunii aprilie incepe sa depuna efort pentru a-si gasi hrana. Incepe sa circule si in zone mai adanci, dar prefera tot zonele incazite de soare sau din zona stufului. In aceasta perioada pe langa momelile animale precum ramele sau viermisorii, mai puteti incerca si cu un porumb indulcit sau dipuit in CSL (alcool de porumb), sau chiar puteti incerca si la un boilies.
Tot in aceasta luna puteti avea capturi record, de crapi foarte mari, pentru ca acestia devin mai activi primavara.

Va recomandam ca in aceasta luna, ca si in luna martie, sa nu naditi intensiv ci doar cu cativa bulgari de nada. Crapii se vor satura rapid din nada si nu veti mai avea trasaturi la lansete si undite.

Momeala crap pentru luna Mai
Iata ca in acasta luna discutam despre pescuit sportiv la crap. Este o luna prielnica pentru pescuit, probabil cea mai facila luna din an pentru pescuit. De ce? Pentru ca in primul rand soarele isi scalda razele pe pamant si noi pescarii avem parte de calduri si de tricou, iar pestii sunt bucurosi si isi asteapta hrana in apa. Atentie! Tot in aceasta luna incepe prohibitia, asa ca daca pescuiti in rauri si lacuri de stat, este indicat sa va opriti pe parcursul prohibitiei.
Asadar, in luna mai, crapii incep sa isi reintre in normal si trag la orice, fie ca e boilies, fie ca e momeala animala, fie ca e porumb. Acestia ies din „barloguri” si din zonele ferite si incep sa pape cu adevarat. In luna mai am prins cei mai frumosi cteni din viata mea, la varga!!! Cu un cubulet de mamaliga aromatizat cu sirop de capsuna prindeam niste cteni frumosi pe o balta privata de mai mare dragul. Exact pe 3 mai.

De asemenea, tot in luna mai veti avea parte si de foarte multe capturi de carasi atunci cand pescuiti la crap. Carasii sunt foarte flamanzi in aceasta perioada si trag la orice, chiar si la boilies. Asa ca pentru a va feri de micii carasei, va recomandam boilies-uri mai mari si indeosebi monturi pe fir de par. De asemenea, mai puteti scapa de carasi si alegandu-va o nada formata din sparturi si cu granulatie mare.

Ca si nada pentru luna mai va recomand sa folositi orice spartura de cereale combinata cu un pic de CSL (alcool porumb) si un atractat. Alcoolul de porumb, CSL-ul, are rolul de a dispersa in apa mai rapid aroma si atrage crapii mai rapid.

Fir intins tuturor!

Apasă ca să comentezi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pescuit la crap

Pescuit la crap pentru începători

Publicat

pe

Scris de

Aproximativ 80% dintre pescarii romani practica pescuitul la crap. Crapul este un peste pasnic, care apartine din familia ciprinidelor. Exista 3 tipuri de crap pe teritoriul Romaniei: crap oglindă, crap romanesc (cu solzi), crap scoicar.

Datorită creșterii rapide și înmulţirii sale, ocupă unul dintre primele locuri în domeniul piscicol comercial. Greutatea crapului poate ajunge la 50 kg.

Calendarul pescuitului la crap

Ghid de pescuit sezonier la crap
În primăvară, mușcătura peștilor este episodică, dar este perioada de înainte de înmulţire şi există şanşa capturării unui record. Pescuitul la crap primăvara se face la adâncimi mici, unde apa este bine încălzită.

În vara după reproducere, crapul mănâncă bine momeli vegetale (cereale, fainoase sau boilies), deseori în larg, la adâncimi considerabile. Este important să aflăm care sunt preferinţele în materie de hrană ale crapului cât mai repede. Cu momeala potrivita, vara devine momentul potrivit pentru pescuitul crapului. Dimineața, noaptea sau târziu seara sau înainte de furtună. Mai multe despre perioadele cele mai bune de pescuit găsiţi aici.

Primăvara devreme
Primele mușcături de crap apar chiar și la începutul primăverii, când apele încă mai au sloiuri de gheată. În acest moment, viermii, râmele sau larvelel pot ajuta în capturarea unui crap.

Habitatul crapului
Carpul se simte bine în aproape toate apele. Acesta se găsește în râurile mici și mari şi de asemenea, poate fi găsit atât in lacurile mici, cât si în cele mari. Este important să rețineți că este un peşte „murdar” sau care preferă fundurile mâloase sau argiloase. Iubeşte apa caldă, temperatura preferată a apei, este de 26 g Celsius.

Reproducerea crapului
Odată cu topirea zăpezilor şi cu încălzirea treptată a apei, crapul se pregăteste de reproducere şi merge catre zonele cele mai benefice lui pentru a depune icrele. Se pare ca preferă sa stea la adâncimi mici atunci când se reproduce, în apropierea malurilor sau a stufului. Odată ce temperatura apei are aproximativ 18 grade Celsius, crapul începe reproducerea, la o adâncime ce nu depaşeşte 40-50cm. Durata de reproducere durează în jur de o lună, şi începe adesea la începutul lunii mai.

Modul de hrănire al crapului
O caracteristică distinctivă a crapului este lăcomia. Nu e de mirare că acest pește este comparat cu un porc.
Trebuie remarcat faptul că în timpul reproducerii, el devorează în cantități enorme de plante subacvatice, cât și larve, viermi, melci sau mormoloci.

Unde trebuie căutat crapul
La începutul primăverii, crapul trebuie căutat în râuri mici sau pe platourile cu adâncimi mici din balţi.

Vara, habitatul crapului este în mare măsură determinat de condițiile meteorologice. Dacă vremea este un pic întunecată, crapul se hrăneşte toată ziua, dacă este caniculă, acesta va prefera să mănânce îndeosebi dimineaţa devreme, seara şi pe timpul nopţii.

Momeli consacrate pentru pescuitul la crap

 • boilies de diferite dimensiuni și arome, peleţi
 • pâine, porumb, inclusiv fermentat,
 • mazăre verde, cartofi,
 • viermi,
 • râme,
 • mamaliga, cubuleţ sau cocoloş
 • Nădirea crapului
  Pentru a prinde crap adesea trebuie să nădim locul. Crapul este un peşte gurmand, care mănâncă cantităţi impresionante de hrană pe timpul verii. Se recomoandă pentr nădit: cerealele, boilies-urile, râme tăiate, viermi adăugaţi în nadă, cerealele fine cât si cele grunjoase.

  Moduri promitătoare pentru a prinde crap
  1. Utilizarea pungilor solubile
  Este o metoda recomandată atât primăvara cât si vara. Se utilizează pungile solubile pentru a aduce un plus de hrană în zona cârlingului nostru. Adesea când se folosesc pungile solubile, nu mai este necesară o nadire intensivă. Sunt foarte utile îndeosebi în perioadele reci, atunci când nu este indicat să nădim intensiv.

  2. Utilizarea unui momitor
  Este o metodă clasică şi de foarte mare succes. Cele mai multe partide de pescuit ale pescarilor români se face cu astfel de momitoare, în care se adauga nada formată cel mai des dintr-o pastă care sa reziste aruncărilor la distanţe considerabile. Avem şi alte articole unde puteţi afla mai multe despre reţete de nade utilizate la pescuitul crapului.

  3. Pescuitul cu boilies
  Metoda de pescuit la crap cu ajutoruul bilelor aromate este deseori de succes. Desigur, de cele mai multe ori, crapii sălbatici aflaţi în ape naturale, nu sunt obişnuiţi cu astfel de momeli, dar dacă pescuitul se face pe amenanjari destinate pescuitului sportiv, şansa de a captura crapi la boilies este destul de mare. Boilies-urile sunt făcute în general din mai multe ingrediente, cu un aport ridicat de proteine.

  Citeşte continuarea

  Top Articole