Mamaliga cu usturoi pentru crap reprezinta o nada excelenta si o momeala de asemenea, deosebita. Chiar daca in ultimii ani aceasta moda s-a demodat odata cu aparitia nadelor de comert, nu inseamna ca mamaliga aromata cu usturoi nu ar fi recomandata.
Usturoiul s-a folosit dintotdeauna la pescuitul crapului ca si atractant. Exista balti de pescuit in Romania pe care daca incerci sa dai la o aroma de usturoi, prinzi garantat peste, deoarece reprezinta o atractie nemaipomenita.
Se pot face si boilies-uri de mamaliga cu aroma de usturoi, deci puteti folosi si pe fir de par aceasta mamaliga aromatizata astfel.
Reteta pentru mamaliga cu usturoi
Veti avea nevoie de: faina de malai, 2-3 cani, si faina alba, o cana. Usturoi vom folosi 2-3 catei, bine pisati.
Vom amesteca faina de malai impreuna cu faina alba. Vom incalzi un vas cu apa timp de 5-6 minute. Turnam apa peste vasul cu faina de malai si faina alba, si amestecam cu degetele. Facem doua-trei bile de mamaliga, mai marisoare si le punem pe un fund de lemn.
Acum vom pune intr-un vas aproximativ 4-5 litri de apa, si vom adauga usturoiul pisat. Adaugam si boturile de mamaliga, si le lasam la fiert pana dau in clocot. In tot acest timp, vom amesteca cu o lingura de lemn pentru a evita lipirea de vas.
Dupa ce au dat intr-un clocot, scoatem mamaliga, o punem intr-un vas si o pisam un pic cu furculita. Dupa ce s-a racit un pic, o modelam din nou, si o adaugam din nou in apa lasand-o 2-3 clocote. Dupa ce toata compozitia a fiert, stingem focul, iar vasul in care se afla mamaliga, il vom baga la rece pentru a raci toata compozitia.
Se spune ca dupa racire, daca mamaliga este lovita de poda si sare, atunci ati reusit reteta, iar aceasta mamaliga poate fi folosita si pentru cuburi.
La final va avea un miros destul de puternic de usturoi. Este excelenta atat pentru nada cat si pentru cubulete. Eu in general, cand fac acasta mamaliga, adaug in compozitie 1kg de malai, 200g de faina alba si mai adaug 300g de spartura de porumb (dar aceasta o folosesc doar pentru nada pe arc).
O reteta de mamaliga grunjoasa si cu spartura (aroma vanilie)
Acum, o sa va spun o reteta care pentru mine a dat randament pe foarte multe balti, atat la pescuitul crapului, cat si la pescuitul carasului.
Ingrediente:
1kg de malai
300g spartura de porumb (urluiala)
300g tarate
300g (concentrate pentru pui)
50ml vanilie
Mod de preparare: malaiul, impreuna cu spartura de porumb, taratele si concentratele le adaug intr-un vas si le amestec bine de tot intre ele. Se obtine un amestec asemanator cu nada din comert foarte grunjos. Ar trebui sa aveti aproximativ 2kg. Adaugam totul intr-un vas la fiert si fierbem compozita exact ca pe o mamaliga obisnuita. Cand aceasta da in clocot, adaugam si vanilia, si amestecam bine de tot. Va fi destul de greu de amestecat, avand in vedere „aglomeratia”, dar cu o lingura sau un facalet de lemn, va fi foarte usor. Dupa ce aceasta este bine facuta, o punem pe un fund de lemn si o lasam la racit circa 20 de minute. Va avea un miros placut de vanilie si va fi excelenta pentru pescuit la crap. Cand ajungeti pe balta, o puteti amesteca cu un pic de TTX si sa ii adaugati un pic de apa din balta. Va fi o nada nemaipomenita si low-cost pentru pescuitul crapului.