Am discutat cu mai multi pescar despre nada pentru crap primavara, cat de importanta este ea, si cat de mult randament da la pescuitul crapului in aceasta perioada. Am facut cateva teste in anul 2014 si am ajuns la cateva concluzii destul de bune.
Naditul la crap in perioada lunii Martie. Am ales o balta obisnuita, cu o populatie destul de modesta de crap, unde am incercat doua aproximative, dar diferite ca aroma. Am ales sa nadim un loc cu spartura de porumb si seminte de canepa aromate cu alcool (tuica) si un alt loc, l-am nadit la fel, cu spartura de porumb si seminte de canepa, dar am folosit ca si atractant aroma de fructe (capsuna). Stiam ca in perioada rece crapul este greu de gasit, asa ca am ales alcoolul ca si atractant pentru o dispersie rapida a aromei in apa.
Concluzia: vadul nadit cu alcool a fost vizitat de catre crapi, avand miscari ale lansetelor, si o singura captura, de un ciortan la aproximativ 800 grame. Pe vadul nadit cu aroma de fructe, au fost miscari ale lansetelor, dar nicio captura. Am ajuns la concluzia ca in perioada primaverii, crapi mai batrani prefera doar sa guste si sa plece, in timp ce ciortanii mananca un pic mai mult. Ca si nada castigatoare putem spune ca a fost cea cu aroma de alcool.
Naditul la crap in perioada lunii Aprilie. Am luat in considerare faptul ca Aprilie a fost o luna calduroasa in urma cu 3 ani, in 2012. Cu temperaturi de pana la 28 de grade Celsius. Am nadit cu aroma de capsuna si de asemenea, cu CSL (alcool de porumb). Am ajuns la concluzia ca nada castigatoare nu a fost niciuna. Am prins crapi la rama, la vierme, dar si la porumb in conserva. Un prieten a avut intuitia de a adauga in nada rame taiate si a fost castigator, ajungand sa prinda 4 crapi.
Naditul la crap in perioada lunii Mai. Aceasta luna este delicata, crapii incep sa iasa la depus, dar mai si mananca. Aici s-ar impune o nada pe baza de feromoni, insa daca nu o puteti procura, atunci puteti sa ii atrageti cu ceva seminte de canepa, sau de ce nu, cu un alcool daca apa este inca rece, iar daca apa este calduta, puteti deja sa intrati pe naditul clasic de vara, un pic abundent si cu seminte si sparturi.
Reteta de nada pentru crap primavara #1 (martie-aprilie)
– 2kg de spartura de porumb
– 1kg de srot (peleti) sau macinat
– 500g TTX
– alcool (tuica, CSL)
– 300ml bere
Spartura de porumb va fi pusa la muiat intr-o galeata impreuna cu tuica (CSL, sau orice alt alcool aveti) inainte cu 24 de ore de partida. Cand ajungem pe balta, adaugam kilogramul de srot si 500 grame de TTX. Amestecam bine, iar cate un pic, adaugam berea (300ml). Daca nada nu este omogena si mai necesita apa, puteti sa mai luati din balta cate un pic. Va recomand o nada nu foarte umectata, pentru ca este necesar ca aceasta sa se sparga in momentul aruncarii. Nu naditi in exces! In aceasta perioada crapii nu se hranesc foarte mult si riscati sa ii saturati.
Reteta de nada pentru crap primavara #2 (aprilie-mai)
1 kg TTX
400 grame srot de floarea soarelui
15 g piper
20 grame usturoi
TTX-ul va fi lasat la muiat cu apa fara clor (nu va recomand apa de robinet). Dupa ce acesta a tras apa de care a avut nevoie, adaugam piperul, usturoiul si srotul de floarea soarelui. De ce usturoi in aceasta perioada? Pentru ca tot acum ies mugurii de stuf, care in general pentru crap, au o aroma apropiata de usturoi. Va fi atras de ceea ce prefera sa manance in aceasta perioada, tocmai de asta este oarecum necesar usturoiul. Aceasta nada este recomandata pentru ape reci. Adica in perioada aprilie-mai cand temperatura apei nu depaseste 18 grade.
Reteta de nada pentru ten primavara tarziu (luna mai)
Incepand cu luna mai, si tenul incepe sa manance, iar acesta este un gurmand cand vine vorba de arome dulci, fermentate sau leguminoase.
1kg TTX
200g miere de albine
un pliculet de anason stelat
500g faina de malai (sau mamaliga)
200ml apa
TTX-ul va fi combinat cu mamaliga (malaiul) pana cand se vor omogeniza. Cele 200g de miere de albine vor fi adaugate in 200ml apa impreuna cu anasonul stelat. Le vom omogeniza bine de tot si le vom lasa asa timp de cateva ore. Vom adauga ulterior aceasta compozitie in nada formata din TTX si mamaliga. Este o nada excelenta pentru ten in aceasta perioada.
Momeala pentru crap primavara (februarie-martie)
Dupa iernat, crapii ies foarte slabiti si nu circula foarte mult in cautarea hranii. In general, acestia prefera platourile intinse cu ape mici, acolo unde soarele isi face prezenta, dar si zone cu stuf. Momeala cea mai recomandata in aceasta perioada, este cea animala, formata din: rame, viermi, larve, scoici. De asemenea, boilies-ul este si el la putere, dar doar pentru crapii mari, acestia mancand tot timpul anului.
Momeala pentru crap primavara (aprilie-mai)
In aceasta perioada, pe langa momelile animale precum: rama, vierme, larva, puteti incerca sa pescuiti si la porumb in conserva sau chiar boilies. In aceasta perioada va recomand porumb in conserva dipuit in alcool (tuica ori CSL). De asemenea, la inceputul lunii mai, crapul incepe sa traga si la cuburi de mamaliga, iar pentru asta va recomand sa aromati mamaliga cu un pic de vanilie sau chiar cu miere de albine.
Evitati momelile pe fir de par in perioada februarie-aprilie
Esential in perioada primaverii este sa atragem crapii fie prin momeli animale, fie prin momeli vegetale dar aromate. In aceasta perioada nu va recomand monturile pe fir de par, nu detin o aroma foarte puternica si de asemenea, crapii sunt foarte sceptici in aceasta perioada.
Concluzii: incercati nade bazate pe acool pentru dispersie rapida, nu naditi excesiv, incercati atat momeli animale cat si vegetale, cautati zone cu ape mici, insorite si ferite de vant, adaugati optional in nada rame taiate ori viermi opariti.
Acum o saptamana am incercat barajul Puscasi. Am folosit pe un feeder si o montura pe fir de par ( un porumb flotant caruia i-am atasat si un maggot rig ) Rezultatul a fost inregistrat doar prin prezenta unor ciortanei, 250-300 grame. Insa a functionat…