Vanatoarea „vagoanelor”… In ultimii ani am facut foarte multe expeditii la pescuit dupa asa zisele „vagoane”. Intotdeauna aveam probleme cu ciortanii care intrau pe vad si nu se mai dadeau plecati. Am folosit nenumarate tehnici pana sa imi dau seama ca este vorba doar de nada si de montura.
Pescuitul dupa crap mare implica intai cunostinte despre balta sau rau. In general trebuie sa alegi locurile in care stii ca s-au mai prins crapi mari, sau daca nu ai prea multe detalii despre balta, sa incerci sa pescuiesti la distanta.
Nada pentru crap mare
Aici nu ar fi foarta multa tehnica, ci doar o nada preponderenta din cereale si sparturi. Daca o sa alegi prafuri si fainoase, atunci cu siguranta o sa esuezi. Ai nevoie de porumb muiat sau fiert, ai nevoie de boilies-uri mari, ai nevoie de pelete mare, si doar un liant precum TTX-ul.
Folositi racheta de nadit, si naditi doar cu cereale, boilies-uri, seminte de canepa. Un mix bun ar fi:
3kg de porumb lasat la muiat
1kg de boiles-uri
1kg seminte de canepa (incoltita sau fiarta)
500g de naut/alune tigrate
1kg de mazare (daca vizati si tenul)
atractant (la alegere)
Montura pentru crap mare
Am testat toate monturile, iar de departe, cele pentru crap mare sunt monturile pe fir de par, garantat. Cu siguranta, s-au prins crapi mari si la monturi obisnuite, insa, pentru a filtra ciortanii si pentru a prinde doar „vagoane”, aveti nevoie de boilies-uri pe fir de par, de preferat marime mare, 22mm sau 24mm.
Ponturi pentru capturarea „vagoanelor”
Sa presupunem ca naditi pe o portiune de 10 metri patrati, la o distanta de 80 de metri. In general, trebuie sa aveti o tehnica mai diferita. Daca de exemplu pescuiti cu 4 lansete, aruncati doua lansete in zona nadita, iar doua lansete, in afara vadului nadit. O lanseta in stanga zonei nadite, cu aproximativ 5-10 metri, o alta lanseta in zona dreapta, la o distanta de aproximativ 5-10 metri, iar celelalte doua lansete, aruncati-le pe vadul nadit.
In general, crapii mari nu se hranesc pe patul de nada, deoarece acestia sunt foarte sceptici si isi dau seama ca este o capcana. Crapii mari aleg zonele in afara vadului nadit, undeva la cativa metri. Tocmai de asta este recomandat sa aruncati o lanseta, doua, in afara zonei nadite.
Frana de la mulineta, lejera
Nu de putine ori am avut rupturi datorita faptului ca am uitat sa las frana mai moale. Au plecat ca din tun si au rupt. Este recomandat ca frana sa fie foarte lejera, pentru ca acesta sa ia fir si sa nu traga lanseta de pe suport sau sa rupa firul.
Monturi cu plumb pierdut si fir de par (un singur carlig)
Ca sa evitati agataturile, este recomandat sa utilizati plumb pierdut si un singur carlig. In urma cu cativa ani, am asistat la un adevarat spectacol de rupturi ale unor vecini pescari. Au rupt nu mai putin de 5 ori, datorita incapatanarii de a pune un singur carlig pe montura.
In cautarea tenilor
Pescarii care urmaresc tenul, este indicat sa adopte acelasi stil, doar ca un pic diferit. Se recomanda nada un pic fermentata. Un porumb „uitat” in galeata timp de 6-7 zile, sau un atractant pe baza de alcool adaugat in nada. De asemenea, se adauga adauga si 1kg de mazare pentru „decor”.
Tenul este unul dintre cei mai urmariti pesti pentru ca ofera un drill spectaculos. Datorita aerodinamicii sale, duce o lupta pe viata si pe moarte cu pescarul, lucru care il face demn de urmarit la o partida de pescuit.
Spre deosebire de crap, tenul nu absoarbe nada, ci o musca direct, iar cand o face, trebuie sa fiti foarte pregatiti de lupta ce va urma. Nu incercati sa-l intepati foarte puternic, pentru ca puteti rupe instant. Doar o ridicare eleganta a lansetei va face inteparea asa incat sa nu il pierdeti din carlig.
Urmarirea crapilor mari necesita rabdare si echipament corespunzator.