Connect with us

Pescuit la crap

Pescuit la Crap

Publicat

pe

Crapul este un peste pasnic, care se hraneste atat cu hrana vegetala cat si hrana animala. Este probabil cel mai ravnit peste din Romania, dar nu numai, probabil din intreaga europa continentala. Pescuitul la crap este un sport inca de 20 de ani, iar de atunci si pana acum tehnicile de prindere a crapilor s-au diversificat prin profesionalism.

Crapii sunt pesti care traiesc in bancuri cand sunt mici, iar pe parcurs devin solidari cu cat acestia devin mai mari. Insa, s-au vazut de foarte multe ori crapi foarte mari in bancuri, insa difera in functie de fiecare balta.

Crapii sunt impartiti in mai multe specii, precum crap romanesc, crap oglinda, cteno, sau crap fitofag (chinezesc). Cel mai ravnit crap este cel obisnuit, romanesc, cu solzi, mai lung sau mai ghebos. Urmatorul crap ravnit este cel oglinda, iar ulterior cteno. Spre final este crapul fitofag, un crap care se hraneste cu fitoplancton, care nu este la fel de bataois ca ceilalti crapi si nici la fel de gustos. Acest crap, fitofag, se prinde cel mai des la noroc, pentru ca acesta absoarbe fitoplanctonul si asa reuseste sa se agate in carlige. In ultimii ani pescuitul s-a modernizat si chiar si crapul fitofag este ravnit de catre pescari.

Crapul romanesc. Este unul dintre cei mai bataiosi, dar nu mai bataois ca ctenul. Acest crap se gaseste in toate baltile de ses, dar in ultimii ani mai mult in crescatorii. In rauri precum Prut, Dunare, Siret, se gasesc crapi salbatici. Baltile cu crapi salbatici din Romania au ramas destul de putine, iar in egala masura cu foarte putini crapi salbatici. Zona in care puteti cauta crapul romanesc salbatic este Prut-Dunare. Pe aceste doua rauri aveti sansa cea mai mare sa prindeti crapi de dimensiuni chiar notabile.
Momeli preferate de crap: porumb dulce sau uscat, boilies-urile, alunele tigrate, rama, viermisorul (mai rar), larvele.

Crapul oglinda numit si salonta, este un crap diferit doar de aspect, acesta neavand solzi sau foarte putini. De asemenea, acest crap se gaseste rar in baltile salbatice, dar se gaseste si acesta in raurile Prut, Dunare. Este numit salonta deoarece este sanitarul apei, manancand toate reziduriile si fiind un bun curatator la baltii. Deseori crapusorii oglinda sunt foarte bataiosi, indeosebi cand sunt foarte mici pana in 500 grame. Este indicat sa ii eliberati, oriunde ii prindeti.

Cteno sau amurul. In traditia pescarilor acest peste era numit amur si era foarte greu de prins pe vremuri. Cine avea ocazia sa prinda un cteno se putea considera pescar adevarat. Astazi nu se mai impune acest mit, cteno este un peste foarte ravnit si cel mai des prins de catre pescari. Este vizat indeosebi de catre pescari datorita drillului pe care acest peste il ofera. Este un peste foarte bataios, probabil cel mai bataios peste pasnic. Ctenul are o forma alungita si un cap foarte ascutit, in gatul sau se gasesc dintii care sunt foarte mari si se spune ca in acei dinti acesta isi sfarama hrana. Este un mare admirator al boabelor de porumb, dar nu numai, am vazut cteni prinsi si la rama sau chiar boilies. Indeosebi momeala preferata a ctenului este porumbul dulce, mazarea, castravetele, papura. Este un mare admirator al dulcegariilor.

Crapul chinezesc, fitofagul. Este un crap care nu este atat de ravnit de catre pescari, dar care se prinde accidental atunci cand se pescuieste la crap. Este un peste foarte pasnic si nu ofera un drill spectaculos, fiind foarte obosit din fire. Acesta se plimba pe luciul apei atunci cand afara temperatura este ridicata. Fitofagul este prins adesea in orele amiezii pentru ca acesta iese la infulecat fitoplancton si asa ajunge sa infulece si carligele pescarilor. In general fitofagul poate fi prins la cateva minute dupa aruncare, atunci cand nada face un nor in apa, fitofagul este atras de catre ramasitele de nada din apa si asa ajunge in preajma carligului si se agata.
Daca ar fi sa oferim o momeala pentru acest fitofag, cu siguranta ar fi peletele cu aroma de papura sau stuf sau peletele verzi facute special pentru fitofag. Dar, la acest peste nu momeala conteaza, ci nada, pentru ca el este atras in principal de nada.
Nada pentru crap chinezesc: un mix foarte fin de cereale macinate, o nada semi umeda care sa ridice spre suprafata bucatele mici si desigur, imediat dupa ce naditorul a fost incarcat cu nada, sa fie dat prin lapte praf, pentru ca acesta sa creeze norul la contactul cu apa.

1 Comment

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pescuit la crap

Pescuit la crap pentru începători

Publicat

pe

Scris de

Aproximativ 80% dintre pescarii romani practica pescuitul la crap. Crapul este un peste pasnic, care apartine din familia ciprinidelor. Exista 3 tipuri de crap pe teritoriul Romaniei: crap oglindă, crap romanesc (cu solzi), crap scoicar.

Datorită creșterii rapide și înmulţirii sale, ocupă unul dintre primele locuri în domeniul piscicol comercial. Greutatea crapului poate ajunge la 50 kg.

Calendarul pescuitului la crap

Ghid de pescuit sezonier la crap
În primăvară, mușcătura peștilor este episodică, dar este perioada de înainte de înmulţire şi există şanşa capturării unui record. Pescuitul la crap primăvara se face la adâncimi mici, unde apa este bine încălzită.

În vara după reproducere, crapul mănâncă bine momeli vegetale (cereale, fainoase sau boilies), deseori în larg, la adâncimi considerabile. Este important să aflăm care sunt preferinţele în materie de hrană ale crapului cât mai repede. Cu momeala potrivita, vara devine momentul potrivit pentru pescuitul crapului. Dimineața, noaptea sau târziu seara sau înainte de furtună. Mai multe despre perioadele cele mai bune de pescuit găsiţi aici.

Primăvara devreme
Primele mușcături de crap apar chiar și la începutul primăverii, când apele încă mai au sloiuri de gheată. În acest moment, viermii, râmele sau larvelel pot ajuta în capturarea unui crap.

Habitatul crapului
Carpul se simte bine în aproape toate apele. Acesta se găsește în râurile mici și mari şi de asemenea, poate fi găsit atât in lacurile mici, cât si în cele mari. Este important să rețineți că este un peşte „murdar” sau care preferă fundurile mâloase sau argiloase. Iubeşte apa caldă, temperatura preferată a apei, este de 26 g Celsius.

Reproducerea crapului
Odată cu topirea zăpezilor şi cu încălzirea treptată a apei, crapul se pregăteste de reproducere şi merge catre zonele cele mai benefice lui pentru a depune icrele. Se pare ca preferă sa stea la adâncimi mici atunci când se reproduce, în apropierea malurilor sau a stufului. Odată ce temperatura apei are aproximativ 18 grade Celsius, crapul începe reproducerea, la o adâncime ce nu depaşeşte 40-50cm. Durata de reproducere durează în jur de o lună, şi începe adesea la începutul lunii mai.

Modul de hrănire al crapului
O caracteristică distinctivă a crapului este lăcomia. Nu e de mirare că acest pește este comparat cu un porc.
Trebuie remarcat faptul că în timpul reproducerii, el devorează în cantități enorme de plante subacvatice, cât și larve, viermi, melci sau mormoloci.

Unde trebuie căutat crapul
La începutul primăverii, crapul trebuie căutat în râuri mici sau pe platourile cu adâncimi mici din balţi.

Vara, habitatul crapului este în mare măsură determinat de condițiile meteorologice. Dacă vremea este un pic întunecată, crapul se hrăneşte toată ziua, dacă este caniculă, acesta va prefera să mănânce îndeosebi dimineaţa devreme, seara şi pe timpul nopţii.

Momeli consacrate pentru pescuitul la crap

 • boilies de diferite dimensiuni și arome, peleţi
 • pâine, porumb, inclusiv fermentat,
 • mazăre verde, cartofi,
 • viermi,
 • râme,
 • mamaliga, cubuleţ sau cocoloş
 • Nădirea crapului
  Pentru a prinde crap adesea trebuie să nădim locul. Crapul este un peşte gurmand, care mănâncă cantităţi impresionante de hrană pe timpul verii. Se recomoandă pentr nădit: cerealele, boilies-urile, râme tăiate, viermi adăugaţi în nadă, cerealele fine cât si cele grunjoase.

  Moduri promitătoare pentru a prinde crap
  1. Utilizarea pungilor solubile
  Este o metoda recomandată atât primăvara cât si vara. Se utilizează pungile solubile pentru a aduce un plus de hrană în zona cârlingului nostru. Adesea când se folosesc pungile solubile, nu mai este necesară o nadire intensivă. Sunt foarte utile îndeosebi în perioadele reci, atunci când nu este indicat să nădim intensiv.

  2. Utilizarea unui momitor
  Este o metodă clasică şi de foarte mare succes. Cele mai multe partide de pescuit ale pescarilor români se face cu astfel de momitoare, în care se adauga nada formată cel mai des dintr-o pastă care sa reziste aruncărilor la distanţe considerabile. Avem şi alte articole unde puteţi afla mai multe despre reţete de nade utilizate la pescuitul crapului.

  3. Pescuitul cu boilies
  Metoda de pescuit la crap cu ajutoruul bilelor aromate este deseori de succes. Desigur, de cele mai multe ori, crapii sălbatici aflaţi în ape naturale, nu sunt obişnuiţi cu astfel de momeli, dar dacă pescuitul se face pe amenanjari destinate pescuitului sportiv, şansa de a captura crapi la boilies este destul de mare. Boilies-urile sunt făcute în general din mai multe ingrediente, cu un aport ridicat de proteine.

  Citeşte continuarea

  Top Articole