Connect with us

Pescuit la stiuca

Pescuit la stiuca

Publicat

pe

Stiuca este un rapitor prin excelenta, fiind foarte raspandita in Romania, indeosebi in raurile mari, precum raul Prut, sau fluviul Dunare. Pescuitul la stiuca implica cel putin cateva cunostinte despre stilul rapitorilor de a ataca si despre modul lor de hranire.

Pescuitul stiucii cu pestisor viu
Acest stil de pescuit da rezultate foarte bine, si de asemenea, reprezinta un pescuit cu costuri relativ scazute, deoarece momeala poate fi procurata foarte usor. Pentru pescuitul stiucii cu raptior aveti nevoie de un carlig triplu (o ancora mica), dar de asemenea, se mai poate folosi si un carlig obisnuit. Pestisorul va fi agatat cu ajutorul carligului, de spate. In cele mai multe cazuri, stiuca ataca din lateral, asa ca cel mai indicat ar fi ca ancora noastra mica, sa fie amplasata corespunzator, pentru intepare.

Pescuitul stiucii cu naluci in ape curcatoare
Se pot folosi oscilante, rotative, twistere sau lingurite rotative. Daca alegeti sa pescuiti pe rauri cu debite puternice, precum Dunarea, va recomand naluci mai grele, care pot ajunge cu usurinta pe fundul apei. Cel mai bun randament la pescuitul stiucii, o arein general, oscilanta, lingurita rotativa, sau chiar twisterul.

Esential in pescuitul stiucii la naluci, reprezinta recuperarea lenta, marimea nalucii. Va recomandam struna de otel atunci cand pescuiti la stiuca, deoarece aceasta poate rupe firul textil ori nailonul.

Perioada prielnica pentru pescuit la stiuca
Stiuca incepe sa manance cel mai bine in perioada noiembrie, indeosebi in iazuri, dar si pe rauri. Iubeste la nebunie toamna si in zile de noiembrie poate manca si hrana cat jumatate din greutatea corpului sau. In aceste perioade va recomandam atat pestisorul viu, cat si naluci rotative ori oscilante. Ea se hraneste tot anul, fie ca e iarna fie ca e vara, dar o face abundent in perioada de toamna. Am prins nenumarate stiuci si vara, si este clar ca si in perioada verii ataca, indeosebi dimineata.

Zonele in care se hraneste stiuca
In general, in orice loc abundent in pestisori, dar nu e litera de lege. O veti gasi si pe langa maluri, langa stufaris atacand pestisori, in zone un pic cu agatatura, in mijlocul apei daca sunteti cu barca, pe sub pontoane, sau pe langa insule pe apa.

Cand e rece afara, o veti gasi in general pe langa oglinda apei, in larg si pe langa insulite. Pe vreme obisnuita, de primavara, o veti gasi pe langa stufaris si papura. Iar in zilele caldute, veti avea ocazia sa o gasiti prin coada lacului, pe langa maluri si in zone cu pietris/agatatura.

Marlita (stiuca mica)
Denumirea din popor a unei stiuci de mici dimensiuni, este marlita. Ea este cea mai habauca si in general ataca tot ce i se pare interesant. Poate exista pescari printre noi care au prins marlite la carligul gol, sau atunci cand recuperau monturile dedicate pescuitului la pesti pasnici. In general aceasta ataca la orice straluceste, sau ii face cu ochiul. Recent recuperam o montura din apa, pescuind la caras, si am avut onoarea de a prinde o marlita la aproximativ 800 de grame, atacandu-mi rama. Eu nu faceam decat sa recuperez montura din apa pentru a o reincarca, si m-am trezit cu o marlita.

De asemenea, cand carligul este gol, iar soarele straluceste pe cer, si razele bat in carligul nichelat, mai aveti sansa sa va treziti cu un atac, mica stiuca confundand carligul cu un pestisor sau cu vreo naluca.

Pescuitul stiucii la stationar
In general se face cu pestisor viu. Va recomand un plumb nu foarte greu, de 50-60 grame. Montura este simpla, plumbul in capat, iar mai sus pe fir, un carlig triplu pe un forfac de aproximativ 30 de centimetri. Va recomand un forfac mai lung pentru ca pestisorul sa stea un pic „in aer” sau mai precis, la o distanta relativ mai mare de firul principal. Daca reusiti sa pastrati si pestisorul viu sa isi faca de cap in apa, este excelent!

Apasă ca să comentezi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pescuit la stiuca

Pescuitul stiucii

Publicat

pe

Scris de

Pescuitul stiucii cu peste viu

Pescuitul stiucii cu pestisori vii se practica foarte frecvent la noi in tara datorita rezultatelor bune obtinute dar si a costului relativ scazut al acestui tip de momeala. Problema folosirii optime a cirligului in muntura cu pestisor viu este cruciala in mentinerea „viului” in viata, cu mobilitate ampla, in a usura inghitirea nadei si in reusita fazei de intepare. Intotdeauna alegeti acul in raport de marimea pestisorului (pentru un triplu nr. 3 sau 4 utilizati pestisor de 8 cm).

Stiuca ataca prada lateral in 90% din cazuri, iar daca acul este prea protuberant fixat pe spatele pestisorului, inghititura poate fi refuzata. In cazul cirligului triplu se impune fixarea atenta a acestuia in spatele pestelui de obicei lasindu-se liber doar unul dintre cele 3 brate ale „ancorei”. Deosebit de eficienta poate fi intrebuintarea unui ac simplu, cu un brat, de marime adecvata, mult mai discret pe spatele nadei cu conditia sa fie corect fixat. Utilizarea unui cirlig dublu cu bratele in echer cu momeala vie este de asemenea excelenta.

Pozitionarea triplului, cirligul cel mai des utilizat in pescuitul stiucii, se face in spatele capului, usor anterior innotatoarelor pectorale struna fiind scoasa in spatele aripioarei dorsale.

Procedeul de fixare a pestelui este urmatorul:

1. Se tine pestele cu capul spre noi;
2. Se inteapa ferm in punctul 1 cu un ac;
3. Se scoate acul in punctul situat in spatele aripioarei dorsale pina cind ochetele iese afara;
4. Se fixeaza ancora in corpul pestelui si se leaga struna.

Naluci compuse la pescuitul stiucii in ape curgatoare

Nalucile compuse se folosesc cu succes la pescuitul stiucii in riuri si fluvii. Perioada optima incepe spre sfirsitul lunii octombrie, pe oglinzi de ape usor tulburi. La primele semne de crestere stabila a apelor intra in actiune lingurile metalice.

Lingurile rotative utilizate de noi cu rezultate deosebite sunt: Aglia, Aglia Long nr. 4, 5 sau Giant Killer.

Retinem ca:
– Recuperarea lenta este cheia succesului;
– Schimbarea nalucilor in functie de debitul si adincimea apei:
– Paletele lungi convin in ape curgatoare;
– Paletele late se comporta excelent in curenti slabi;
– Paletele „aripi de fluture” sunt excelente in iazuri linistite;
– La capatului strunei de otel (kevlar) utilizati un virtej;

Naluci oscilante in S sau „Sinclops” Mepps nr. 3, 26 gr. model universal; pentru curenti puternici cca. 70 gr.
Retinem ca:

– Un pescuit corect cu naluca oscilanta inseamna a simti bataile si maturarile laterale ale nalucii;
– Cercetati zonele transversale si aval – transversale in raport cu malul unde pescuiti pentru ca sunt zone cu randament maxim.

In fiecare an in noiembrie, pescuiti stiuca in iazuri. Pentru ambianta, lumina superba de toamna imbratisind frunzarisul padurii sau al stufarisului face ca frumusetea pescuitului sa nu fie umbrita de risul agresiv al soarelui in prag de iarna. In iazuri cu malurile impadurite, folosind naluci metalice rotative sau oscilante bine alese ca marime si greutate, conditiile sunt extrem de favorabile.

Citeşte continuarea

Top Articole