Connect with us

Pescuit la crap

Top 5 inventii care au revolutionat pescuitul la crap

Published

on

Top 5 inventii in pescuitul la crap

Se stie foarte bine ca pescuitul sportiv, cel mai bine reprezentat pe majoritatea continentelor prin pescuitul la crap , este o industrie care genereaza zeci de miliarde de euro la nivel global iar ca sa va faceti o idee, o sa preluam anumite date de pe site-ul oficial al statului Washington ( wa.gov ) acolo unde sunt prezentate veniturile generate de industrii ca ; pescuit sportiv , vanatoare , pescuit comercial ) , asta doar in anul 2006 .

By the numbers:
Fish and wildlife generate annual economic
benefits for Washington’s economy:
$1.5 billion Wildlife viewing *
$1.1 billion Sport fishing *
$313 million Hunting *
$3.8 billion Commercial fishing

Sa trecem peste aceste aspecte si sa revenim la inventiile care au revolutionat pescuitul la crap

Top 5 inventii in pescuitul la crap

 • Locul 1 : The Hair Rig sau montura cu fir de par alias platforma cu fir de par   asa cum este cunoscuta  de pescarii romani , este probabil cea mai revolutionara inventie in pescuitul la crap. In mod cert , in viitorul apropiat , niciun produs nu va avea un impact atat de mare precum l-a avut aceasta revelatie. Inventatorii, Lenny Middleton si Kevin Maddocks originari din Marea Britanie au facut publica aceasta minunatie abea la incepului anului 1981 in revista Carp Fever , tinand-o in teste de acvariu si pe lacuri  mai bine de doi ani. Cum orice secret nu este bine pazit , atunci cand au dezvalui aceasta montura cu fir de par , deja doi pescari din Kent ( UK ) stiau de ea ( posibil au spionat pescarii nostri pe baltile unde faceau  teste ) si nu a durat mult timp pana cand toate revistele din intreaga lume  au preluat stirea .
Cand a aparut montura cu fir de par ? In anul 1980 , inventata de pescarii britanici Lenny Middleton si Kevin Maddocks

Cand a aparut montura cu fir de par ? In anul 1980, inventata de britanicii Lenny Middleton si Kevin Maddocks

 • Locul 2The Boilie sau  boilies , aceste minunatii au fost inventate in anul 1970 de catre britanicul Fred Wilton.  Initial ele au fost numite High Nutritional Value’ (HNV), apoi boiled baits si intr-un final sa ajung ala forma cunoscuta boilies. In anul 1970 intr-un numar al revistei The Carp , Fred Wilton prezinta publicului reteta care in prezent genereaza venituri de  aproximativ 100 milioane de lire sterline doar in UK . In magazinele cu specific pescaresc , boiliesurile au aparut mai tarziu , la inceputul anului 1977 fiind foarte accesibile pentru pescari si in numai cativa ani , aceasta momeala ocupa locul 1 in preferintele pescarilor .
In ce an au aparut boilies-urile pe piata ?

In ce an au aparut boilies-urile pe piata ?

 

 • Locul 3 : Bite indicator sau Senzori alias avertizori asa cum sunt cunoscuti de pescarii romani . Aceste echipamente electronice au aparut pe piata in anul 1990 dar din unele date reiese ca unii pescari au incercat sa confectioneze ceva asemanator inca din 1970 dar cum tehnica acelor vremuri nu era atat de dezvoltata , „senzorii mecanici ” nu au avut succes  . Conceptul i-a apartinut lui Richard Walker dar inventia a fost preluata si bagata in productie de nimeni altul decat Cliff Fox. Chiar daca nu se compara cu montura cu fir de par sau boiliesul , aceste accesorii fac viata mai usoara pescarului , acesta poate sa doarma linistit fara sa rateze nicio muscatura .
Cine a inventat avertizorul pentru pescuit

CIne a inventat senzorul pentru pescuit

 

 • Locul 4 : Knotless Knot nu se stie nici cine l-a inventat si nici in ce an a aparut dar este cel mai utilizat nod pentru pescuit . Un lucru este cert , acest nod a fost inventat de pescari , care pot lega carlige de orice tip. Cu aceasta legatura se pot lega si un calig fara sistemul ”  fir de par ”  . 

legatura carlig knotless knot

legatura carlig knotless knot

 

 • Locul 5 : Pungile PVA ( Polyvinyl Acetate ) ; Alcoolul polivinilic (PVA) a fost descoperit in 1924 de catre chimistii Hermann si Haehnel. Primi care au profitat de acest accesoriu in pescuit au fost pescarii marini , care cu ajutorul unor benzi de PVA evitau  incurcarea monturilor in lanseuri . In urma cu mai bine de 30 ani , britanicii de la compania  Gardner au introdus pentru prima oara pe piata benzile PVA iar pescarii s-au bucurat nespus cand au vazut ca pot plasa nada langa carlig fara prea mari batai de cap . Dupa cativa ani cei de la Korda au brevetat pungile/plasele PVA si le-au bagat in productie. Initial aceste plase dadeau batai de cap pescarilor atunci cand trebuiau umplute sau desfacute de pe rola de plastic  dar  Steve Spurgeon a facut un mic „upgrade ” , aranjandu-le pe cartonul ramas de la hartia igienica , ceea ce s-a dovedit a fi o idee excelenta , intrucat acestea puteau fi umplute usor si nu se incurcau la desfacere.  De indata ce reprezentantii Korda au aflat de acest truc , au schimbat ambalajul si l-au ajustat conform ideii lui Steve dar de sigur fara cartonul de la hartia igienica …. . 
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pescuit la crap

Pescuit la crap pentru începători

Published

on

By

Aproximativ 80% dintre pescarii romani practica pescuitul la crap. Crapul este un peste pasnic, care apartine din familia ciprinidelor. Exista 3 tipuri de crap pe teritoriul Romaniei: crap oglindă, crap romanesc (cu solzi), crap scoicar.

Datorită creșterii rapide și înmulţirii sale, ocupă unul dintre primele locuri în domeniul piscicol comercial. Greutatea crapului poate ajunge la 50 kg.

Calendarul pescuitului la crap

Ghid de pescuit sezonier la crap
În primăvară, mușcătura peștilor este episodică, dar este perioada de înainte de înmulţire şi există şanşa capturării unui record. Pescuitul la crap primăvara se face la adâncimi mici, unde apa este bine încălzită.

În vara după reproducere, crapul mănâncă bine momeli vegetale (cereale, fainoase sau boilies), deseori în larg, la adâncimi considerabile. Este important să aflăm care sunt preferinţele în materie de hrană ale crapului cât mai repede. Cu momeala potrivita, vara devine momentul potrivit pentru pescuitul crapului. Dimineața, noaptea sau târziu seara sau înainte de furtună. Mai multe despre perioadele cele mai bune de pescuit găsiţi aici.

Primăvara devreme
Primele mușcături de crap apar chiar și la începutul primăverii, când apele încă mai au sloiuri de gheată. În acest moment, viermii, râmele sau larvelel pot ajuta în capturarea unui crap.

Habitatul crapului
Carpul se simte bine în aproape toate apele. Acesta se găsește în râurile mici și mari şi de asemenea, poate fi găsit atât in lacurile mici, cât si în cele mari. Este important să rețineți că este un peşte „murdar” sau care preferă fundurile mâloase sau argiloase. Iubeşte apa caldă, temperatura preferată a apei, este de 26 g Celsius.

Reproducerea crapului
Odată cu topirea zăpezilor şi cu încălzirea treptată a apei, crapul se pregăteste de reproducere şi merge catre zonele cele mai benefice lui pentru a depune icrele. Se pare ca preferă sa stea la adâncimi mici atunci când se reproduce, în apropierea malurilor sau a stufului. Odată ce temperatura apei are aproximativ 18 grade Celsius, crapul începe reproducerea, la o adâncime ce nu depaşeşte 40-50cm. Durata de reproducere durează în jur de o lună, şi începe adesea la începutul lunii mai.

Modul de hrănire al crapului
O caracteristică distinctivă a crapului este lăcomia. Nu e de mirare că acest pește este comparat cu un porc.
Trebuie remarcat faptul că în timpul reproducerii, el devorează în cantități enorme de plante subacvatice, cât și larve, viermi, melci sau mormoloci.

Unde trebuie căutat crapul
La începutul primăverii, crapul trebuie căutat în râuri mici sau pe platourile cu adâncimi mici din balţi.

Vara, habitatul crapului este în mare măsură determinat de condițiile meteorologice. Dacă vremea este un pic întunecată, crapul se hrăneşte toată ziua, dacă este caniculă, acesta va prefera să mănânce îndeosebi dimineaţa devreme, seara şi pe timpul nopţii.

Momeli consacrate pentru pescuitul la crap

 • boilies de diferite dimensiuni și arome, peleţi
 • pâine, porumb, inclusiv fermentat,
 • mazăre verde, cartofi,
 • viermi,
 • râme,
 • mamaliga, cubuleţ sau cocoloş
 • Nădirea crapului
  Pentru a prinde crap adesea trebuie să nădim locul. Crapul este un peşte gurmand, care mănâncă cantităţi impresionante de hrană pe timpul verii. Se recomoandă pentr nădit: cerealele, boilies-urile, râme tăiate, viermi adăugaţi în nadă, cerealele fine cât si cele grunjoase.

  Moduri promitătoare pentru a prinde crap
  1. Utilizarea pungilor solubile
  Este o metoda recomandată atât primăvara cât si vara. Se utilizează pungile solubile pentru a aduce un plus de hrană în zona cârlingului nostru. Adesea când se folosesc pungile solubile, nu mai este necesară o nadire intensivă. Sunt foarte utile îndeosebi în perioadele reci, atunci când nu este indicat să nădim intensiv.

  2. Utilizarea unui momitor
  Este o metodă clasică şi de foarte mare succes. Cele mai multe partide de pescuit ale pescarilor români se face cu astfel de momitoare, în care se adauga nada formată cel mai des dintr-o pastă care sa reziste aruncărilor la distanţe considerabile. Avem şi alte articole unde puteţi afla mai multe despre reţete de nade utilizate la pescuitul crapului.

  3. Pescuitul cu boilies
  Metoda de pescuit la crap cu ajutoruul bilelor aromate este deseori de succes. Desigur, de cele mai multe ori, crapii sălbatici aflaţi în ape naturale, nu sunt obişnuiţi cu astfel de momeli, dar dacă pescuitul se face pe amenanjari destinate pescuitului sportiv, şansa de a captura crapi la boilies este destul de mare. Boilies-urile sunt făcute în general din mai multe ingrediente, cu un aport ridicat de proteine.

  Continue Reading

  Trending

  Copyright © 2011 - 2020 Pescar Informat. PARKERSEN SRL