Top 5 inventii in pescuitul la crap
Se stie foarte bine ca pescuitul sportiv, cel mai bine reprezentat pe majoritatea continentelor prin pescuitul la crap , este o industrie care genereaza zeci de miliarde de euro la nivel global iar ca sa va faceti o idee, o sa preluam anumite date de pe site-ul oficial al statului Washington ( wa.gov ) acolo unde sunt prezentate veniturile generate de industrii ca ; pescuit sportiv , vanatoare , pescuit comercial ) , asta doar in anul 2006 .
By the numbers:
Fish and wildlife generate annual economic
benefits for Washington’s economy:
$1.5 billion Wildlife viewing *
$1.1 billion Sport fishing *
$313 million Hunting *
$3.8 billion Commercial fishing
Sa trecem peste aceste aspecte si sa revenim la inventiile care au revolutionat pescuitul la crap
Top 5 inventii in pescuitul la crap
- Locul 1 : The Hair Rig sau montura cu fir de par alias platforma cu fir de par  asa cum este cunoscuta  de pescarii romani , este probabil cea mai revolutionara inventie in pescuitul la crap. In mod cert , in viitorul apropiat , niciun produs nu va avea un impact atat de mare precum l-a avut aceasta revelatie. Inventatorii, Lenny Middleton si Kevin Maddocks originari din Marea Britanie au facut publica aceasta minunatie abea la incepului anului 1981 in revista Carp Fever , tinand-o in teste de acvariu si pe lacuri  mai bine de doi ani. Cum orice secret nu este bine pazit , atunci cand au dezvalui aceasta montura cu fir de par , deja doi pescari din Kent ( UK ) stiau de ea ( posibil au spionat pescarii nostri pe baltile unde faceau  teste ) si nu a durat mult timp pana cand toate revistele din intreaga lume  au preluat stirea .
- Locul 2 : The Boilie sau  boilies , aceste minunatii au fost inventate in anul 1970 de catre britanicul Fred Wilton. Initial ele au fost numite High Nutritional Value’ (HNV), apoi boiled baits si intr-un final sa ajung ala forma cunoscuta boilies. In anul 1970 intr-un numar al revistei The Carp , Fred Wilton prezinta publicului reteta care in prezent genereaza venituri de  aproximativ 100 milioane de lire sterline doar in UK . In magazinele cu specific pescaresc , boiliesurile au aparut mai tarziu , la inceputul anului 1977 fiind foarte accesibile pentru pescari si in numai cativa ani , aceasta momeala ocupa locul 1 in preferintele pescarilor .
- Locul 3 : Bite indicator sau Senzori alias avertizori asa cum sunt cunoscuti de pescarii romani . Aceste echipamente electronice au aparut pe piata in anul 1990 dar din unele date reiese ca unii pescari au incercat sa confectioneze ceva asemanator inca din 1970 dar cum tehnica acelor vremuri nu era atat de dezvoltata , „senzorii mecanici ” nu au avut succes  . Conceptul i-a apartinut lui Richard Walker dar inventia a fost preluata si bagata in productie de nimeni altul decat Cliff Fox. Chiar daca nu se compara cu montura cu fir de par sau boiliesul , aceste accesorii fac viata mai usoara pescarului , acesta poate sa doarma linistit fara sa rateze nicio muscatura .
-
Locul 4 : Knotless Knot nu se stie nici cine l-a inventat si nici in ce an a aparut dar este cel mai utilizat nod pentru pescuit . Un lucru este cert , acest nod a fost inventat de pescari , care pot lega carlige de orice tip. Cu aceasta legatura se pot lega si un calig fara sistemul ”  fir de par ”  .Â
- Locul 5 : Pungile PVA ( Polyvinyl Acetate ) ; Alcoolul polivinilic (PVA) a fost descoperit in 1924 de catre chimistii Hermann si Haehnel. Primi care au profitat de acest accesoriu in pescuit au fost pescarii marini , care cu ajutorul unor benzi de PVA evitau  incurcarea monturilor in lanseuri . In urma cu mai bine de 30 ani , britanicii de la compania  Gardner au introdus pentru prima oara pe piata benzile PVA iar pescarii s-au bucurat nespus cand au vazut ca pot plasa nada langa carlig fara prea mari batai de cap . Dupa cativa ani cei de la Korda au brevetat pungile/plasele PVA si le-au bagat in productie. Initial aceste plase dadeau batai de cap pescarilor atunci cand trebuiau umplute sau desfacute de pe rola de plastic  dar  Steve Spurgeon a facut un mic „upgrade ” , aranjandu-le pe cartonul ramas de la hartia igienica , ceea ce s-a dovedit a fi o idee excelenta , intrucat acestea puteau fi umplute usor si nu se incurcau la desfacere.  De indata ce reprezentantii Korda au aflat de acest truc , au schimbat ambalajul si l-au ajustat conform ideii lui Steve dar de sigur fara cartonul de la hartia igienica …. .Â