Connect with us

Pescuit la rapitor

Cum echilibram lanseta pentru spinning

Publicat

pe

Intrebarea de mai jos mi-a fost adresata de un pescar din grupul de pescuit Pescar in Romania via facebook si ii raspund printr-un articol, intrucat nu cred ca este singurul care are aceasta nelamurire (intreabarea a fost adresata pe privat si din acest motiv nu divulgam numele persoanei.)

Intrebarea: La ce se refera marimea unei mulinete: 1000, 1500, 2500? La greutate, dimensiune sau ce element defineste aceasta cateogorie, eu sunt pescar incepator de spinning si vreau sa aflu cat mai multe detalii, practic cum echilibram lanseta de pescuit in functie de mulineta.

Chiar daca nu sunt un profesionist in pescuitul la spinning (adorand pescuitul la crap), dupa mai multe cautari si din experienta proprie o sa incerc sa lamuresc lucrurile intr-un mod cat mai simplu posibil. Practic spinningul din tara noastra a fost, ca multe alte lucruri, importat din occident, in pare parte din America de Nord (SUA). Daca ati observat, majoritatea lansetelor de spinning au in cod sau in descriere, pe langa puterea de aruncare si lungime, un cod de clasa. Aceste coduri sunt direct proportionale cu marimea pestilor.

Astfel Ultra Light (UL) este codul pentru lansetele de putere mica, folosite in pescuitul bibanului sau al cleanului cu naluci de dimensiuni mici si greutati reduse. Urmatoarea clasa este Light (L), si se pescuieste tot la clean,biban, pastrav, dar cu naluci un mic mai mari. Urmeaza clasa Medium Light (ML), iar aici ne gandim la pastravi mai mari, salai sau chiar avati. In mod firesc urmeaza banalul Medium (M). Este cea mai raspandita clasa de spinning, cu puterea clasica de aruncare 7-21g – cea mai apropiata varianta de acea lanseta pe care o cautam toti la inceputri intrucat este buna la toate stilurile. Dupa ce am prezentat variantele usoare, medii, urmeaza cele grele, Medium Heavy (MH) care in general sunt lansete de stiuca serioasa. Heavy (H), sunt betele care aduc mai mult a pari, foarte rapide pescuindu-se pe rauri, unde curentul este rapid sau puteti pescuii si pe lacuri folosind voblere de tip JERK, acestea avand o greutate de peste 30g. Ultima clasa prezentata este Extra Heavy (XH), aceasta cea din urma se pescuieste in general pe dunare, unde folosim naluci de peste 100g, sau cu aceste bete se poate pescuii si in mare.

Aceste game de lansete sunt in stransa legatura cu mulinetele. Pentru clasa UL se recomanda o mulineta de marimea 500-1000 (in functie si de lungimea lansetei – daca aceasta e mai mare de 2m se foloseste marimea 1000), adica foarte mici si cu greutate redusa tocmai pentru a echilibra o stfel de lanseta. Pentru clasa L se recomanda o mulineta de marimea 1000, aceastea sunt in proportie de 90% potrivite clasei Light. Mergem mai departe catre clasa ML, unde recomandam o mulineta de marimea 1500-2000, tot in functie de lungimea batului. Marimea 2000 e pe aceeasi lungime de unda si cu lansetele din clasa M, care sunt pentru naluci mai grele de lac sau mai usoare de rau. Urmeaza apoi 2500, care se preteaza pentru lansetele Medium Heavy (MH) iar in ultimul rand ajungem la 3000, care e cam cea mai folosita pe raurile mari si se imbina cu lansetele din clasa Heavy, in general mai lungi. Marimile de la 3000 in sus sunt pentru clasele acelea pe care probabil multi dintre noi ajung sa le experimenteze practic, extra heavy, super extra heavy etc.

2 Comments

2 Comments

    Lasă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Top Articole