Connect with us

Momeli

Mix crap pentru apa rece – Pescuit la crap

Publicat

pe

Mix crap pentru apa rece – Pescuit la crap

Chiar daca ingredientele prezentate mai jos aduc mai mult cu master chef decat cu pescuitul la crap, tinem sa mentionam ca acest mix a avut rezultatea foarte bune in sezonul rece. La inceput si la sfarsit de sezon atunci cand apa este rece si pestii nu se hranesc intens este nevoie de momeli si nade speciale, adaptate acestor perioade. Astfel, nada pentru apa rece are la baza multi carbohidrati, pe langa acestia adaugandu-se faina de peste si sucul de porumb dulce (SPD).

Realizarea pastei din care se obtin cele circa 4 kg de boilies are la baza:

 1. un amestec de fainuri
 2. componente lichide
 3. oua

Amestecul de fainuri (circa 3 kg) va contine: 

 1. faina de peste cu continut scazut de grasimi ( 10% )
 2. faina predigerata solubula in apa ( 10% )
 3. faina de soia ( 10% )
 4. robin-red cu atractant ( 5%)
 5. faina de biscuiti ( 20% )
 6. gris cu ulei de peste ( 1% )
 7. proteina din lapte praf (10% )
 8. aroma de scoica ( 0.5% )
 9. zetaina ( 0.5% )

Ingrediente – mix crap pentru apa rece :

Componenta lichida ( in total circa 300ml ):

 1. extract de aminoacizi – 120ml
 2. exatract de alcool de porumb CSL – 120ml
 3. indulcitor – 30-40ml
 4. doua arome ( fructe , crab )

Preparare mix crap pentru apa rece: Se amesteca intr-un vas cele circa 3 kg de fainuri, apoi se toarna incet incet partea lichida continuand sa uniformizam, dupa care se adauga cele 20 de oua si se framanta bine de tot pana se obtine coca. Cele 4-4.5kg de amestec sunt coca necesara pentru bilele de pescuit si nadit pentru 2 zile de pescuit intens.

 • Coca se pune intr-o punga de plastic si se lasa minim o jumatate de ora dupa care se trag carnatii ( de 20 ml pentru nadit si 14-16 mm pentru carlig ).
 • Bilele se obtin ruland „carnatii” pe masa speciala. Dupa ce am format galustile , acestea se fierb 1.5 minute pana se ridica la suprafata), apoi se pun intr-o naveta aerisita timp de 24 de ore la uscat.
 • Pentru nadit cu cobra pana la distante de aprox 100m este nevoie de bile cat mai rotunde, de 20 ml
 • Pentru Carlig bilele de 14-16mm e bine sa nu fie perfect rotunde pentru a nu speria crapii. Acestea se fierb in fripteoza cu sita pentru a le putea scoate dupa fierbere. Dupa racire se lasa la zvantat si se repoziteaza in saculeti la aer .
1 Comment

1 Comment

  Lasă un comentariu

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Momeli

  Cele mai rapide boilies-uri si aromate boilies-uri pe care le puteti face acasa

  Publicat

  pe

  Scris de

  În ultimii ani am tot încercat toate tipurile de rețete pentru pescuitul la crap. Nu am găsit încă momeala perfectă, pentru că pescuitul nu e chiar o știință exacta. Am găsit în schimb cea mai rapidă rețetă de boilies-uri tari pe care le puteți face acasă. Nu doar că se fac foarte ușor și rapid, ci sunt și foarte aromate și atractive datorită ingredientelor.

  O să avem nevoie de următoarele ingrediente:
  1. 100 grame de halva.

  2. Miezul de la 3-4 felii de pâine (se vă îndepărta coaja)

  3. Aproximativ 60-70grame de faină de mălai.

  Notă: daca doriți să faceți o cantitate mai mare, ca de exemplu aproximativ 500 grame, atunci utilizați: o halva, miezul de la o jumătate de pâine (poate fi chiar și pâine de secară sau pâine neagră), 150 grame mălai. Important este ca compoziția care iese din combinarea ingredientelor să aibă textura plastilinei. O să fie o compoziție uleioasă deoarece halvaua conține ulei.

  Mod de preparare:
  Pasul 1: Se mărunțește pâinea, se mărunțește halvaua cu ajutorul unui cuțit sau chiar ușor între degete. Pâinea se înmoaie cu puțină apă (foarte, foarte puțină). După ce se frământă bine pâinea înmuiată, se combină cu halvaua care este și ea mărunțită. Acest proces trebuie să dureze circa 2-3 minute, să se frământe bine de tot. Textura trebuie să fie una ușor lipicioasă (nu este problemă dacă are deja textura de plastilină, cu atât mai bine). Urmează combinarea compoziției cu mălai. Se va adaugă mălai câte un pic, până când considerăm că întreagă compoziție are textura plastiliei, chiar ușor tare.

  Pasul 2: Vom avea nevoie de o seringă, tăiată la capăt, în care vom introduce compoziția. Recomand ca în interiorul seringii să se introducă cel puțin 2cm de compoziţie. Astfel boilies-urile (mai degrabă vor avea forma pop-up-urilor) vor fi un pic mai lungi și mai compacte și nu se vor sfărma. Dacă nu aveți la îndemână o seringă puteți forma bilele între palme, dar să aibă diametrul de cel puțin 16-18mm.

  Pasul 3: După formarea boiles-urilor, obligatoriu se vor adaugă în cuptorul cu microunde pentru aproximativ 30-40 secunde. După ce se vor scoate din cuptorul cu microunde, se vor lasă la uscat cel puțin 30 minute. Vor deveni tari, ușor casante. Se vor gauri cu burghiul cu atenție foarte mare, deoarece sunt ușor casante şi se pot sparge. În ciuda faptului că vor părea casante, acestea vor fi foarte rezistente pe firul de păr, rezistand la impactul cu apa, chiar și la impactul cu pietre. Rezistă în cârlig până la 10 ore.

  Eu le-am folosit la pescuitul pe râul Prut și au rezistat în curent până la 4 ore. Crapii au o atracție deosebită pentru acest tip de momeală datorită faptului că halvaua are un miros și gust plăcut.

  Recomandare de nadă pentru momitor: 1kg șrot de floarea soarelui, o mămăligă de 700-800g, o halva de 200g.

  Având în vedere că în unele momente această momeală a ieșit un pic diferit, am hotărât să ofer ponturi celor care nu au fost multumiti de compozitia finala:
  1. Daca compoziția finala e prea moale. Se va folosi și puțină faină albă de grâu, astfel vom ajută la întărirea întregii compoziții.
  2. Dacă compoziția finală e prea tare, casantă. Atunci înseamnă că am pus prea mult malai, se va umecta puțin și se va mai adaugă halva, pâine și chiar și un pic de făină albă de grâu.
  3. Dacă compoziția e prea închisă la culoare, brună, datorită pâinii negre. E ok, nu e o problemă, până la urmă cel mai mult ne interesează aroma și gustul, nu neapărat culoarea.
  4. Se poate folosi halva aromată? Chiar e indicat, eu folosesc cel mai des halva cu aromă de vanilie, astfel toată compoziția va avea și o ușoară aromă de vanilie.
  5. Se poate pescui pe cârlig cu această compoziție? Da, dar ingredientele trebuie un pic schimbate, așa încât, pâinea să fie în proporție mai mare, halvaua mai puțină și în plus vom adăuga făină de grâu.

  Video:

  Citeşte continuarea

  Top Articole