Connect with us

Momeli

Mix crap pentru apa rece – Pescuit la crap

Published

on

Mix crap pentru apa rece – Pescuit la crap

Chiar daca ingredientele prezentate mai jos aduc mai mult cu master chef decat cu pescuitul la crap, tinem sa mentionam ca acest mix a avut rezultatea foarte bune in sezonul rece. La inceput si la sfarsit de sezon atunci cand apa este rece si pestii nu se hranesc intens este nevoie de momeli si nade speciale, adaptate acestor perioade. Astfel, nada pentru apa rece are la baza multi carbohidrati, pe langa acestia adaugandu-se faina de peste si sucul de porumb dulce (SPD).

Realizarea pastei din care se obtin cele circa 4 kg de boilies are la baza:

 1. un amestec de fainuri
 2. componente lichide
 3. oua

Amestecul de fainuri (circa 3 kg) va contine: 

 1. faina de peste cu continut scazut de grasimi ( 10% )
 2. faina predigerata solubula in apa ( 10% )
 3. faina de soia ( 10% )
 4. robin-red cu atractant ( 5%)
 5. faina de biscuiti ( 20% )
 6. gris cu ulei de peste ( 1% )
 7. proteina din lapte praf (10% )
 8. aroma de scoica ( 0.5% )
 9. zetaina ( 0.5% )

Ingrediente – mix crap pentru apa rece :

Componenta lichida ( in total circa 300ml ):

 1. extract de aminoacizi – 120ml
 2. exatract de alcool de porumb CSL – 120ml
 3. indulcitor – 30-40ml
 4. doua arome ( fructe , crab )

Preparare mix crap pentru apa rece: Se amesteca intr-un vas cele circa 3 kg de fainuri, apoi se toarna incet incet partea lichida continuand sa uniformizam, dupa care se adauga cele 20 de oua si se framanta bine de tot pana se obtine coca. Cele 4-4.5kg de amestec sunt coca necesara pentru bilele de pescuit si nadit pentru 2 zile de pescuit intens.

 • Coca se pune intr-o punga de plastic si se lasa minim o jumatate de ora dupa care se trag carnatii ( de 20 ml pentru nadit si 14-16 mm pentru carlig ).
 • Bilele se obtin ruland „carnatii” pe masa speciala. Dupa ce am format galustile , acestea se fierb 1.5 minute pana se ridica la suprafata), apoi se pun intr-o naveta aerisita timp de 24 de ore la uscat.
 • Pentru nadit cu cobra pana la distante de aprox 100m este nevoie de bile cat mai rotunde, de 20 ml
 • Pentru Carlig bilele de 14-16mm e bine sa nu fie perfect rotunde pentru a nu speria crapii. Acestea se fierb in fripteoza cu sita pentru a le putea scoate dupa fierbere. Dupa racire se lasa la zvantat si se repoziteaza in saculeti la aer .
1 Comment

1 Comment

 1. adrian

  30 noiembrie 2015 at 15:27

  faina de biscuiti sau pesmet ? sau e acelasi lucru ? 🙂

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Momeli

Cum afecteaza vantul si curentul subacvatic nada

Published

on

By

Cum afecteaza vantul si curentul subacvatic nada? Majoritatea pescarilor nu dau importanta acestei probleme, da exista cativa factori care influenteaza caderea nadei la locul dorit.
Pe langa intensitatea vantului si curentul subacvatic, un rol foarte important il are greutatea si dimensiunea nadei. Daca nadim cu boiliesuri, acestea au tendinta de a se scufunda imediat si ajung pe substrat de regula foarte rapid, intrucat gramajul acestora este relativ mare in comparatie cu peletele, de exemplu, care pot devia de la locul plantarii cu cativa zeci de centimentrii ( chiar si pana la 30 cm ) daca vantul si curentul subacvatic este puternic ( in general pe lacurile de tip potcoava ).

Daca nadim cu prafuri, gen ttx sau mai stiu eu ce mix-uri speciale, acestea vor ajunge pe substrat in cantitati foarte mici, fiind dispersate pe o raza foarte mare odata ce iau contact cu apa. Practic daca mix-ul contine spartura de porumb sau chiar boabe intregi unde adancimea apei are peste 2m, raza de dispersie a nadei poate ajunge si pana la 3m de la locul in care a luat contact cu apa.

Mai jos o sa vedeti un test facut cu ajutorul unei rachete de nadire pe un lac de tip potcoava, si o pozitionare pe „coada ” acestuia(acolo unde curentul subacvatic este relativ puternic ). In acea zi, vantul sufla relativ slab (7-8km/h) iar nada continea boiliesuri si mini „bulgari” facuti din mixuri. Odata ce racheta a intrat in contact cu apa, boiliesurile au cazut la locul potrivit, cu o marja de pana la 10 cm fata de locul de impact. Spre deosebire de acestia, bulgarasii din ttx si spartura de porumb, s-au imprastiat pe o raza de pana la 2.5-3m fata de primul contact cu apa al rachetei. Chiar si cand plantati cu vaporasul luati in calcul ca nada nu va pica langa momeala, doar daca aceasta este voluminoasa (bulgari de prafuri amestecate cu pamant este cea mai buna varianta)

Concluzie: Indicati directia curentului subacvatic si intensitatea vantului, pentru a plasa nada la locul potrivit, intrucat va treziti ca momiti pentru vecinii de stand 🙂. Cea mai buna alternativa ar fi o racheta cu evacuare rapida, cele cu gaurele mici nu sunt indicate, intrucat nada va fi spalata de apa iar sub intensitatea vantului aceasta se va dispersa rapid. Evitati nadirea cand vantul bate in rafale.

Intensitatea vantului si directia curentului subacvatic influenteaza plasarea incarcaturii cu nada in pescuitul la crap si nu numai

Continue Reading

Trending

Copyright © 2011 - 2020 Pescar Informat. PARKERSEN SRL