Mix crap pentru apa rece – Pescuit la crap
Chiar daca ingredientele prezentate mai jos aduc mai mult cu master chef decat cu pescuitul la crap, tinem sa mentionam ca acest mix a avut rezultatea foarte bune in sezonul rece. La inceput si la sfarsit de sezon atunci cand apa este rece si pestii nu se hranesc intens este nevoie de momeli si nade speciale, adaptate acestor perioade. Astfel, nada pentru apa rece are la baza multi carbohidrati, pe langa acestia adaugandu-se faina de peste si sucul de porumb dulce (SPD).
Realizarea pastei din care se obtin cele circa 4 kg de boilies are la baza:
- un amestec de fainuri
- componente lichide
- oua
Amestecul de fainuri (circa 3 kg) va contine:
- faina de peste cu continut scazut de grasimi ( 10% )
- faina predigerata solubula in apa ( 10% )
- faina de soia ( 10% )
- robin-red cu atractant ( 5%)
- faina de biscuiti ( 20% )
- gris cu ulei de peste ( 1% )
- proteina din lapte praf (10% )
- aroma de scoica ( 0.5% )
- zetaina ( 0.5% )
Ingrediente – mix crap pentru apa rece :
Componenta lichida ( in total circa 300ml ):
- extract de aminoacizi – 120ml
- exatract de alcool de porumb CSL – 120ml
- indulcitor – 30-40ml
- doua arome ( fructe , crab )
Preparare mix crap pentru apa rece: Se amesteca intr-un vas cele circa 3 kg de fainuri, apoi se toarna incet incet partea lichida continuand sa uniformizam, dupa care se adauga cele 20 de oua si se framanta bine de tot pana se obtine coca. Cele 4-4.5kg de amestec sunt coca necesara pentru bilele de pescuit si nadit pentru 2 zile de pescuit intens.
- Coca se pune intr-o punga de plastic si se lasa minim o jumatate de ora dupa care se trag carnatii ( de 20 ml pentru nadit si 14-16 mm pentru carlig ).
- Bilele se obtin ruland „carnatii” pe masa speciala. Dupa ce am format galustile , acestea se fierb 1.5 minute pana se ridica la suprafata), apoi se pun intr-o naveta aerisita timp de 24 de ore la uscat.
- Pentru nadit cu cobra pana la distante de aprox 100m este nevoie de bile cat mai rotunde, de 20 ml
- Pentru Carlig bilele de 14-16mm e bine sa nu fie perfect rotunde pentru a nu speria crapii. Acestea se fierb in fripteoza cu sita pentru a le putea scoate dupa fierbere. Dupa racire se lasa la zvantat si se repoziteaza in saculeti la aer .
faina de biscuiti sau pesmet ? sau e acelasi lucru ? 🙂