Connect with us

Momeli

Cum afecteaza vantul si curentul subacvatic nada

Publicat

pe

Cum afecteaza vantul si curentul subacvatic nada? Majoritatea pescarilor nu dau importanta acestei probleme, da exista cativa factori care influenteaza caderea nadei la locul dorit.
Pe langa intensitatea vantului si curentul subacvatic, un rol foarte important il are greutatea si dimensiunea nadei. Daca nadim cu boiliesuri, acestea au tendinta de a se scufunda imediat si ajung pe substrat de regula foarte rapid, intrucat gramajul acestora este relativ mare in comparatie cu peletele, de exemplu, care pot devia de la locul plantarii cu cativa zeci de centimentrii ( chiar si pana la 30 cm ) daca vantul si curentul subacvatic este puternic ( in general pe lacurile de tip potcoava ).

Daca nadim cu prafuri, gen ttx sau mai stiu eu ce mix-uri speciale, acestea vor ajunge pe substrat in cantitati foarte mici, fiind dispersate pe o raza foarte mare odata ce iau contact cu apa. Practic daca mix-ul contine spartura de porumb sau chiar boabe intregi unde adancimea apei are peste 2m, raza de dispersie a nadei poate ajunge si pana la 3m de la locul in care a luat contact cu apa.

Mai jos o sa vedeti un test facut cu ajutorul unei rachete de nadire pe un lac de tip potcoava, si o pozitionare pe „coada ” acestuia(acolo unde curentul subacvatic este relativ puternic ). In acea zi, vantul sufla relativ slab (7-8km/h) iar nada continea boiliesuri si mini „bulgari” facuti din mixuri. Odata ce racheta a intrat in contact cu apa, boiliesurile au cazut la locul potrivit, cu o marja de pana la 10 cm fata de locul de impact. Spre deosebire de acestia, bulgarasii din ttx si spartura de porumb, s-au imprastiat pe o raza de pana la 2.5-3m fata de primul contact cu apa al rachetei. Chiar si cand plantati cu vaporasul luati in calcul ca nada nu va pica langa momeala, doar daca aceasta este voluminoasa (bulgari de prafuri amestecate cu pamant este cea mai buna varianta)

Concluzie: Indicati directia curentului subacvatic si intensitatea vantului, pentru a plasa nada la locul potrivit, intrucat va treziti ca momiti pentru vecinii de stand 🙂. Cea mai buna alternativa ar fi o racheta cu evacuare rapida, cele cu gaurele mici nu sunt indicate, intrucat nada va fi spalata de apa iar sub intensitatea vantului aceasta se va dispersa rapid. Evitati nadirea cand vantul bate in rafale.

Intensitatea vantului si directia curentului subacvatic influenteaza plasarea incarcaturii cu nada in pescuitul la crap si nu numai

Apasă ca să comentezi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Momeli

Cele mai rapide boilies-uri si aromate boilies-uri pe care le puteti face acasa

Publicat

pe

Scris de

În ultimii ani am tot încercat toate tipurile de rețete pentru pescuitul la crap. Nu am găsit încă momeala perfectă, pentru că pescuitul nu e chiar o știință exacta. Am găsit în schimb cea mai rapidă rețetă de boilies-uri tari pe care le puteți face acasă. Nu doar că se fac foarte ușor și rapid, ci sunt și foarte aromate și atractive datorită ingredientelor.

O să avem nevoie de următoarele ingrediente:
1. 100 grame de halva.

2. Miezul de la 3-4 felii de pâine (se vă îndepărta coaja)

3. Aproximativ 60-70grame de faină de mălai.

Notă: daca doriți să faceți o cantitate mai mare, ca de exemplu aproximativ 500 grame, atunci utilizați: o halva, miezul de la o jumătate de pâine (poate fi chiar și pâine de secară sau pâine neagră), 150 grame mălai. Important este ca compoziția care iese din combinarea ingredientelor să aibă textura plastilinei. O să fie o compoziție uleioasă deoarece halvaua conține ulei.

Mod de preparare:
Pasul 1: Se mărunțește pâinea, se mărunțește halvaua cu ajutorul unui cuțit sau chiar ușor între degete. Pâinea se înmoaie cu puțină apă (foarte, foarte puțină). După ce se frământă bine pâinea înmuiată, se combină cu halvaua care este și ea mărunțită. Acest proces trebuie să dureze circa 2-3 minute, să se frământe bine de tot. Textura trebuie să fie una ușor lipicioasă (nu este problemă dacă are deja textura de plastilină, cu atât mai bine). Urmează combinarea compoziției cu mălai. Se va adaugă mălai câte un pic, până când considerăm că întreagă compoziție are textura plastiliei, chiar ușor tare.

Pasul 2: Vom avea nevoie de o seringă, tăiată la capăt, în care vom introduce compoziția. Recomand ca în interiorul seringii să se introducă cel puțin 2cm de compoziţie. Astfel boilies-urile (mai degrabă vor avea forma pop-up-urilor) vor fi un pic mai lungi și mai compacte și nu se vor sfărma. Dacă nu aveți la îndemână o seringă puteți forma bilele între palme, dar să aibă diametrul de cel puțin 16-18mm.

Pasul 3: După formarea boiles-urilor, obligatoriu se vor adaugă în cuptorul cu microunde pentru aproximativ 30-40 secunde. După ce se vor scoate din cuptorul cu microunde, se vor lasă la uscat cel puțin 30 minute. Vor deveni tari, ușor casante. Se vor gauri cu burghiul cu atenție foarte mare, deoarece sunt ușor casante şi se pot sparge. În ciuda faptului că vor părea casante, acestea vor fi foarte rezistente pe firul de păr, rezistand la impactul cu apa, chiar și la impactul cu pietre. Rezistă în cârlig până la 10 ore.

Eu le-am folosit la pescuitul pe râul Prut și au rezistat în curent până la 4 ore. Crapii au o atracție deosebită pentru acest tip de momeală datorită faptului că halvaua are un miros și gust plăcut.

Recomandare de nadă pentru momitor: 1kg șrot de floarea soarelui, o mămăligă de 700-800g, o halva de 200g.

Având în vedere că în unele momente această momeală a ieșit un pic diferit, am hotărât să ofer ponturi celor care nu au fost multumiti de compozitia finala:
1. Daca compoziția finala e prea moale. Se va folosi și puțină faină albă de grâu, astfel vom ajută la întărirea întregii compoziții.
2. Dacă compoziția finală e prea tare, casantă. Atunci înseamnă că am pus prea mult malai, se va umecta puțin și se va mai adaugă halva, pâine și chiar și un pic de făină albă de grâu.
3. Dacă compoziția e prea închisă la culoare, brună, datorită pâinii negre. E ok, nu e o problemă, până la urmă cel mai mult ne interesează aroma și gustul, nu neapărat culoarea.
4. Se poate folosi halva aromată? Chiar e indicat, eu folosesc cel mai des halva cu aromă de vanilie, astfel toată compoziția va avea și o ușoară aromă de vanilie.
5. Se poate pescui pe cârlig cu această compoziție? Da, dar ingredientele trebuie un pic schimbate, așa încât, pâinea să fie în proporție mai mare, halvaua mai puțină și în plus vom adăuga făină de grâu.

Video:

Citeşte continuarea

Top Articole