Avatul este un peste care iubeste apa oxigenata si limpede, iar cand ataca bancurile de obleti, se bazeaza in special pe viteza. Prezent in special in apele curgatoare, acesta prefera locurile cu obstacole (crenzi, copaci cazuti in apa) sau sta la panda in valtori sau anafoarele din spatele barajelor. Daca doriti sa plecati la pescuit de avat, s-a observat ca acesta prefera sa atace dimineata sau seara tarziu iar anotimpurile cu cele mai bune rezultate sunt primavara si toamna tarziu.
In cele ce urmeaza o sa va prezentam o montura pentru pescuitul avatului in dunare, intrucat aici se afla cea mai mare populatie de avat iar testarea unor monturi neutilizate pana in prezent, se poate realiza fara prea mari batai de cap pentru ca, la Dunare nu o sa ducem lipsa de ” muscaturi ” (cel putin in zona Bechet – Nedeia).
Asa cum este prezentata in imagina de mai jos, ”montura avat pentru pescuit la dunare” a avut rezultate foarte bune acest an. Musca se leaga la o distanta de aproximativ 40-50 cm fata de naluca iar recuperarea se face in asa fel incat ca musca sa evolueze la suprafata intrucat in majoritatea cazurilor, avatul va musca in principal musca. In imaginea prezentata, musca are culoarea gri/albastrui, dar puteti incerca orice alta culoare sau o puteti lega cu un forfac de aproximativ 10 cm.