Connect with us

Momeli

Painea momeala pentru crap

Publicat

pe

Chiar daca majoritatea dintre noi stim sau am prins crapi la ”bobita / gogoloi” de paine atunci cand pescuiam la pluta, in acest articol va prezentam o metoda de pescuit cu paine pe fundul apei. Am vazut multi pescari care pescuiesc cu o coaja de paine la suprafata, neutilizand plumb sau pluta, practic in contact cu apa painea se ” umfla ” si pluteste. Pe acelasi principiu, folosind painea ca momeala pentru crap, putem sa pescuim si pe fundul apei, intrucat aceasta se comporta ca un pop-up (vezi imaginea de mai jos). Asa cum este prezentata in imaginea de mai jos, coaja de paine (sa nu fie proaspata dar nici foarte tare) se agata pe un carlig simplu (4-6) dar poate fi prinsa si de un carlig triplu (ancora) intrucat prin constructie acesta este un suport mult mai bun, reducand riscul pierderii momelii in lansare. Singurul inconvenient la aceast carlig triplu (ancora), este greutatea acestuia, care impiedica in unele cazuri painea sa se comporte ca un pop-up (trebuie echilibrat in functie de paine). Forfacul se leaga de linia principala prin sistemul bucla/bucla folosind un fir plutitor (Fir monofilament Fox Zig)

In majoritatea cazurilor, rezultatele au venit de pe balti private, unde proprietarii folosesc painea pentru a hrani pestii, dar personal am prins ciortani (2kg) intr-un lac de acumulare aflat pe cursului unui rau mare al tarii. Chiar daca celalalte momeli sunt mult mai „apetisante”, merita sa incercati pe un bat si acesta momeala intrucat se monteaza usor, se gaseste la toate chioscurile, este foarte ieftina iar rezultatele de-a lungul timpului s-au dovedit a fi bune.

painea momeala pentru crap

Painea momeala pentru crap

Apasă ca să comentezi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Momeli

Cele mai rapide boilies-uri si aromate boilies-uri pe care le puteti face acasa

Publicat

pe

Scris de

În ultimii ani am tot încercat toate tipurile de rețete pentru pescuitul la crap. Nu am găsit încă momeala perfectă, pentru că pescuitul nu e chiar o știință exacta. Am găsit în schimb cea mai rapidă rețetă de boilies-uri tari pe care le puteți face acasă. Nu doar că se fac foarte ușor și rapid, ci sunt și foarte aromate și atractive datorită ingredientelor.

O să avem nevoie de următoarele ingrediente:
1. 100 grame de halva.

2. Miezul de la 3-4 felii de pâine (se vă îndepărta coaja)

3. Aproximativ 60-70grame de faină de mălai.

Notă: daca doriți să faceți o cantitate mai mare, ca de exemplu aproximativ 500 grame, atunci utilizați: o halva, miezul de la o jumătate de pâine (poate fi chiar și pâine de secară sau pâine neagră), 150 grame mălai. Important este ca compoziția care iese din combinarea ingredientelor să aibă textura plastilinei. O să fie o compoziție uleioasă deoarece halvaua conține ulei.

Mod de preparare:
Pasul 1: Se mărunțește pâinea, se mărunțește halvaua cu ajutorul unui cuțit sau chiar ușor între degete. Pâinea se înmoaie cu puțină apă (foarte, foarte puțină). După ce se frământă bine pâinea înmuiată, se combină cu halvaua care este și ea mărunțită. Acest proces trebuie să dureze circa 2-3 minute, să se frământe bine de tot. Textura trebuie să fie una ușor lipicioasă (nu este problemă dacă are deja textura de plastilină, cu atât mai bine). Urmează combinarea compoziției cu mălai. Se va adaugă mălai câte un pic, până când considerăm că întreagă compoziție are textura plastiliei, chiar ușor tare.

Pasul 2: Vom avea nevoie de o seringă, tăiată la capăt, în care vom introduce compoziția. Recomand ca în interiorul seringii să se introducă cel puțin 2cm de compoziţie. Astfel boilies-urile (mai degrabă vor avea forma pop-up-urilor) vor fi un pic mai lungi și mai compacte și nu se vor sfărma. Dacă nu aveți la îndemână o seringă puteți forma bilele între palme, dar să aibă diametrul de cel puțin 16-18mm.

Pasul 3: După formarea boiles-urilor, obligatoriu se vor adaugă în cuptorul cu microunde pentru aproximativ 30-40 secunde. După ce se vor scoate din cuptorul cu microunde, se vor lasă la uscat cel puțin 30 minute. Vor deveni tari, ușor casante. Se vor gauri cu burghiul cu atenție foarte mare, deoarece sunt ușor casante şi se pot sparge. În ciuda faptului că vor părea casante, acestea vor fi foarte rezistente pe firul de păr, rezistand la impactul cu apa, chiar și la impactul cu pietre. Rezistă în cârlig până la 10 ore.

Eu le-am folosit la pescuitul pe râul Prut și au rezistat în curent până la 4 ore. Crapii au o atracție deosebită pentru acest tip de momeală datorită faptului că halvaua are un miros și gust plăcut.

Recomandare de nadă pentru momitor: 1kg șrot de floarea soarelui, o mămăligă de 700-800g, o halva de 200g.

Având în vedere că în unele momente această momeală a ieșit un pic diferit, am hotărât să ofer ponturi celor care nu au fost multumiti de compozitia finala:
1. Daca compoziția finala e prea moale. Se va folosi și puțină faină albă de grâu, astfel vom ajută la întărirea întregii compoziții.
2. Dacă compoziția finală e prea tare, casantă. Atunci înseamnă că am pus prea mult malai, se va umecta puțin și se va mai adaugă halva, pâine și chiar și un pic de făină albă de grâu.
3. Dacă compoziția e prea închisă la culoare, brună, datorită pâinii negre. E ok, nu e o problemă, până la urmă cel mai mult ne interesează aroma și gustul, nu neapărat culoarea.
4. Se poate folosi halva aromată? Chiar e indicat, eu folosesc cel mai des halva cu aromă de vanilie, astfel toată compoziția va avea și o ușoară aromă de vanilie.
5. Se poate pescui pe cârlig cu această compoziție? Da, dar ingredientele trebuie un pic schimbate, așa încât, pâinea să fie în proporție mai mare, halvaua mai puțină și în plus vom adăuga făină de grâu.

Video:

Citeşte continuarea

Top Articole