Connect with us

Specii pesti

Pescuit la avat – naluci prinzatoare

Publicat

pe

Pescuit la avat

Descriere Avat

Avatul (Aspius aspius) este denumirea unei specii de pesti care face parte din familia Cyprinidae . Aceasta familie cuprinde aproximativ  1.500 de specii de pesti care au o lungime între 80 si 120 cm . In ciuda faptului ca este lipsit de dinti , avatul la inceputul vietii se hraneste cu larve iar pe parcurs incepe sa atace pestisori  , prefarand obletele , rosioara , platica , plevusca . In dunare avatul prefera zonele cu apa mai repede , hranindu-se cu pestisori mici luati de curent . Vara , cand nivelul incepe sa se echilibreze , acesta prefera zonele nisipoase ( in zona malului sau prunduri ) unde pestisorii sunt atrasi de apa calda si hrana bogata .

 

Lungime normala:40 cm
Lungime maxima:80 cm
Greutate:intre 2 si 12 kg
Colorit pe spateverde – albastrui
Colorit pe burtaargintiu lucios
Momeli prinzatoareViermi , larve rosii , seminte de canepa , libelule
Lungime legala retinere :naluci ( rotative , oscilante , voblere  ) , muste

Tehnici de pescuit la avat :

Avatul este un peste mai putin „nervos ” , obosind foarte repede fara sa opuna prea mare rezistenta . Firul nu trebuie sa fie mai gros de 0.22mm. Mulineta este bine sa fie una mai rapida cu un raport de minim 5:1 , iar lanseta sa aiba o actiune de 3-15g .

Naluci pentru pescuit la avat :

Cele mai prinzatoare naluci din gama rotativelor sunt cele argintii ( paleta si corp ) iar musca de pe ancora portocalie cu fulg maro de marimea 3-5 . Atunci cand alegem rotativele iar avatul se ascunde la distante de 15-20m , trebuie sa folosim un antirasuscitor intrucat viteza pe care o prinde aceasta cumulat cu , curentii mai puternici pot incurca firul . Daca doriti sa pescuiti la oscilante , ar trebuii sa alegeti unu tot argintie ( nichelata ) de dimensiuni , intre 3-7cm . Daca alegeti sa pescuiti la avat cu voblere , cele mai prinzatoare sau dovedit a fi cele de la Rapala Suspending 6 si 8 (SB) fiind foarte bune in orice sezon .Din gama mustelor cele mai bune muste s-au dovedit a fi cele de aproximativ 3-5 cm albe si din fulg de rata .Lansati in amonte si tineti firul in permanenta intins. Cautati locuri mai putin batute si pastrati o liniste desavarsita.

Pescuit la avat

Avat

Apasă ca să comentezi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Altele

Somnul pitic, o pacoste de peste

Publicat

pe

Scris de

Somnul pitic (Ameiurus nebulosus), este un peste rapitor, originar din America de Nord, o pacoste de peste, urat de majoritatea pescarilor si nu numai, fiind un pericol pt ecosistem, intrucat se hraneste cu orice misca, de la pestisori, icre, vegetatie, insecte si pana la raci, moluste s.a.m.d, practic „trage” si la ” carligul gol „. Spre deosebire de somn, pe spate, spre coadă, are o mică înotătoare adipoasă, specifică numai neamului păstrăvului. Înotătoarea dorsală și cea pectorală sunt înzestrate în special la tineret cu un spin puternic ascuțit. Aceasta specie atinge rar lungimea de 40cm si o greutate de 2.5kg iar dimensiunile medi sunt intre 15-20 cm si 400-500 g . In ultimul timp acest peste s-a raspandit in Romania intr-un ritm alert, de la baltile private si pana la acumularile marilor rauri iar in Europa apuseană a fost introdus întâi în Germania (1880) apoi în Franța, Austria, Belgia, Iugoslavia ca pește de acvariu și s-a răspândit pe cale naturală în mai multe țări. Nu confundati somnul pitic cu cel African, acesta din urma poate atinge greutati si de la 60 kg.

In principiu, somnul pitic este nedorit in lacuri sau baltile private, unde se practica pescuitul sportiv, dar accidental sau cu rea credinta, unele dintre balti s-au trezit cu aceasta specie care alunga pescarii si implicit scad veniturile patronilor. Din punctul nostru de vedere este bine sa evitati astfel de balti, intrucat somnul pitic va rontaii orice momeala, de la boiliesuri pana la porumb fie el conservat sau uscat (cel din nada) iar despre momeli animale nici nu mai vorbim …… bancurile cu somni pitici sunt devaratorii baltilor. Daca o sa capturati astfel de specie, ar fi bine sa evitati zona inferioara a caputlui, unde sunt inzestrati cu un spin, capabili sa dezvolte dureri insuportabile prin mecanismul sau de autoaparare .

Cum selectam somnul pitic? nu prea avem cum, aceasta specie „rontaie” orice si nu prea avem cum sa ii selectam

Daca avem somni pitici in balta, cum ii starpim, cum scapam de ei? Cam complicat, fie prin decolmatare, fie prin capturarea speciilor medii si mari iar dupa aceasta procedura introducem bibani negrii ( bass-ul ), o specie care mananca de 4 ori greutatea s-a corporala pe zi . Astfel de pesti nu se gasesc la noi in tara, iar dupa o cautare mai amanuntita, cel mai aproapiat comerciant ar fi la granita dintre Ungaria si Austria. (acest procedeu l-am gasit pe un forum din spania, unde si altii au avut probleme cu acesti somni pitici)/

Citeşte continuarea

Top Articole