Somnul pitic (Ameiurus nebulosus), este un peste rapitor, originar din America de Nord, o pacoste de peste, urat de majoritatea pescarilor si nu numai, fiind un pericol pt ecosistem, intrucat se hraneste cu orice misca, de la pestisori, icre, vegetatie, insecte si pana la raci, moluste s.a.m.d, practic „trage” si la ” carligul gol „. Spre deosebire de somn, pe spate, spre coadă, are o mică înotătoare adipoasă, specifică numai neamului păstrăvului. Înotătoarea dorsală și cea pectorală sunt înzestrate în special la tineret cu un spin puternic ascuțit. Aceasta specie atinge rar lungimea de 40cm si o greutate de 2.5kg iar dimensiunile medi sunt intre 15-20 cm si 400-500 g . In ultimul timp acest peste s-a raspandit in Romania intr-un ritm alert, de la baltile private si pana la acumularile marilor rauri iar in Europa apuseană a fost introdus întâi în Germania (1880) apoi în Franța, Austria, Belgia, Iugoslavia ca pește de acvariu și s-a răspândit pe cale naturală în mai multe țări. Nu confundati somnul pitic cu cel African, acesta din urma poate atinge greutati si de la 60 kg.
In principiu, somnul pitic este nedorit in lacuri sau baltile private, unde se practica pescuitul sportiv, dar accidental sau cu rea credinta, unele dintre balti s-au trezit cu aceasta specie care alunga pescarii si implicit scad veniturile patronilor. Din punctul nostru de vedere este bine sa evitati astfel de balti, intrucat somnul pitic va rontaii orice momeala, de la boiliesuri pana la porumb fie el conservat sau uscat (cel din nada) iar despre momeli animale nici nu mai vorbim …… bancurile cu somni pitici sunt devaratorii baltilor. Daca o sa capturati astfel de specie, ar fi bine sa evitati zona inferioara a caputlui, unde sunt inzestrati cu un spin, capabili sa dezvolte dureri insuportabile prin mecanismul sau de autoaparare .
Cum selectam somnul pitic? nu prea avem cum, aceasta specie „rontaie” orice si nu prea avem cum sa ii selectam
Daca avem somni pitici in balta, cum ii starpim, cum scapam de ei? Cam complicat, fie prin decolmatare, fie prin capturarea speciilor medii si mari iar dupa aceasta procedura introducem bibani negrii ( bass-ul ), o specie care mananca de 4 ori greutatea s-a corporala pe zi . Astfel de pesti nu se gasesc la noi in tara, iar dupa o cautare mai amanuntita, cel mai aproapiat comerciant ar fi la granita dintre Ungaria si Austria. (acest procedeu l-am gasit pe un forum din spania, unde si altii au avut probleme cu acesti somni pitici)/
Ce ati uitat sa mentionati este faptul ca au carne incredibil de gustoasa si fara oase iar exemplarele trecute de 4-500 grame devin o delicatesa, eu merg de exemplu special pentru a prinde acest tip de peste uneori
Din cate am auzit si citit , aveti perfecta dreptate , este un peste foarte gustos , sincer sa fiu nu mananc niciun fel de peste , fie el oceanic sau de apa dulce 🙂
Pueti sa ne dati o adresa a comerciantului de biban negru de la granita Ungariei su Austria?Multumim.
O sa caut email-ul cu datele comerciantului si o sa va trimit un e-mail
si apoi cum scapam de bibanul negru 😀 ???
Bibanul negru ( bass-ul ) nu este un pericol pentru ecosistem , intrucat acesta nu mananca icrele si nici nu deranjeaza eventualii pescari de ” crap ” sa zicem . SOmnul pitic rontaie tot, de la boiliesuri pana la boabe de porumb ……..
Ma interesează foarte mult si pe mine sa iau legătura cu cei care comercializează acel biban,este un dezastru acest somn pitic
Din pacate raspandirea lui este ireversibila. Orice solutie de incetinire, de la promovarea pescuitului gratuit pe apele „investate”, pana la unele chiar mai creative de genul ” concur de retete din somn pitic”, sau concursuri de pescuit care sa targeteze doar acest peste ar putea ajuta la incetinirea fenomenului insa nu la oprirea lui.
Buna ziua.Am citit articolul si comentariile despre somnul pitic.in lacul pe care il administrez a aparut si acest peste ,insa am dedus de aici ca exista si un daunator natural. In masura timpului dvs disponibil,va rog sa ma indrumati spre a contacta comerciantul de biban negru. Astept cu interes sa ma contactati si va multumesc anticipat.
Azi am ajuns de la Belo Blato, și îți spun sincer am mâncat un ceaun de 2 kg plin în 3 persoane de somotei, are oase doar pe coloana, foarte delicioși, bate platica și scobarul la gust 100%,parerea mea.