Connect with us

Specii pesti

Pescuit la babusca

Publicat

pe

pescuit babusca

Descriere Babusca :

Babușca sau ocheana (Rutilus rutilus) este un peste care face parte din familia ciprinidelor . In romania aceasta se gaseste cel mai frecvent in dunare si baltile ei dar si in zona litoralului in iazuri si lacuri .  Mai rar o putem gasii in rauri in cursul inferior al acestora ca : Bega , Timis , Somes , Jiu , Olt , Cerna si foarte rar in Prut dar frecvent in bratele inchise ale Siretului . Primavara , ea sta in zona malurilor si in timpul inundatiilor se muta in baltile vecine . Capul babustii este conic iar gura este mica , dispusa terminal fara mustati . Inotatoarea anala are marginea concava si se afla in urma inotatoarei dorsale .

Lungime normala:20–25 cm
Lungime maxima:50 cm
Greutate:foarte rar ajunge la 1.6kg
Colorit pe spateînotătoarea ventrala și anala sunt roșu-portocalii
Colorit pe burtaAlba
Momeli prinzatoareViermi , larve rosii , seminte de canepa , libelule
Lungime legala retinere :15 cm

Reproducerea babustii : 

La inceputul primaverii babusca se gaseste langa tarm si trece in balti pentru depunerea icrelor pentru a incerca sa se fereasca de dusmanii ei ( stiuca si bibanul ) .

Tehnici : pescuit la babusca :

Pescuitul babustii pretinde neaparat o nadire de fund,de apel si una de excitatie,amorsaje care trebuie facuta cu toata atentia.S-a dovedit ca samanta de canepa inmuiata este cel mai eficace element al unei nade pentru babusca,asa ca o vom folosii in permanenta,amestecata fie cu miez de paine,cand momim cu cocolos de paine,fie cu putin terci de cartof,cand avem cartof in varful carligului. Cand intrebuintam viermii de namol sau viermusii,este necesar sa amestecam in plamadeala nadei si acesti viermisori.Rezultatele se vor simtii imediat. Alegerea locului de pescuit este destul de insemnata. Pescuind din barca,o vom cauta in locurile cu vegetatie bogata,in ochiurile goale ale covoarelor de lintita,printre nuferi,de-a lungul vegetatiei,la marginea palcurilor si peretilor de stuf si papura,in ochiurile de apa linistita,facute langa incrucisarea micilor paraiase care traverseaza o zona mlastinoasa.In apele curgatoare si in canale o gasim numai langa maluri cu vegetatie.

Sunt mai multe stiluri de pescuit la babusc , cu rubeziana , match , clasic . Foarte important atunci cand alegeti sa pescuiti la babusca este nadirea initiala si cea de intretinere ( nu trebuie sa uitati acest aspect ) . Daca alegeti pescuitul cu rubeziana , indicat ar fi sa folositi o linie destul de fina , cu un forfac de 0.12mm si o pluta de 1.5g iar plumbii trebuie sa fie aliniati ca nasturii la camasa .

pescuit babusca

pescuit la babusca

 

 

Apasă ca să comentezi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Altele

Somnul pitic, o pacoste de peste

Publicat

pe

Scris de

Somnul pitic (Ameiurus nebulosus), este un peste rapitor, originar din America de Nord, o pacoste de peste, urat de majoritatea pescarilor si nu numai, fiind un pericol pt ecosistem, intrucat se hraneste cu orice misca, de la pestisori, icre, vegetatie, insecte si pana la raci, moluste s.a.m.d, practic „trage” si la ” carligul gol „. Spre deosebire de somn, pe spate, spre coadă, are o mică înotătoare adipoasă, specifică numai neamului păstrăvului. Înotătoarea dorsală și cea pectorală sunt înzestrate în special la tineret cu un spin puternic ascuțit. Aceasta specie atinge rar lungimea de 40cm si o greutate de 2.5kg iar dimensiunile medi sunt intre 15-20 cm si 400-500 g . In ultimul timp acest peste s-a raspandit in Romania intr-un ritm alert, de la baltile private si pana la acumularile marilor rauri iar in Europa apuseană a fost introdus întâi în Germania (1880) apoi în Franța, Austria, Belgia, Iugoslavia ca pește de acvariu și s-a răspândit pe cale naturală în mai multe țări. Nu confundati somnul pitic cu cel African, acesta din urma poate atinge greutati si de la 60 kg.

In principiu, somnul pitic este nedorit in lacuri sau baltile private, unde se practica pescuitul sportiv, dar accidental sau cu rea credinta, unele dintre balti s-au trezit cu aceasta specie care alunga pescarii si implicit scad veniturile patronilor. Din punctul nostru de vedere este bine sa evitati astfel de balti, intrucat somnul pitic va rontaii orice momeala, de la boiliesuri pana la porumb fie el conservat sau uscat (cel din nada) iar despre momeli animale nici nu mai vorbim …… bancurile cu somni pitici sunt devaratorii baltilor. Daca o sa capturati astfel de specie, ar fi bine sa evitati zona inferioara a caputlui, unde sunt inzestrati cu un spin, capabili sa dezvolte dureri insuportabile prin mecanismul sau de autoaparare .

Cum selectam somnul pitic? nu prea avem cum, aceasta specie „rontaie” orice si nu prea avem cum sa ii selectam

Daca avem somni pitici in balta, cum ii starpim, cum scapam de ei? Cam complicat, fie prin decolmatare, fie prin capturarea speciilor medii si mari iar dupa aceasta procedura introducem bibani negrii ( bass-ul ), o specie care mananca de 4 ori greutatea s-a corporala pe zi . Astfel de pesti nu se gasesc la noi in tara, iar dupa o cautare mai amanuntita, cel mai aproapiat comerciant ar fi la granita dintre Ungaria si Austria. (acest procedeu l-am gasit pe un forum din spania, unde si altii au avut probleme cu acesti somni pitici)/

Citeşte continuarea

Top Articole