Connect with us

Specii pesti

Pescuit la mreana – Mreana

Publicat

pe

Pescuit la mreana

Descriere  Mreana : Barbus Barbus :

Mai pretentioasa decat alte ciprinide, mreana prefera rauri curate, oxigenate, cu gropi si fund pietros – nisipos. Solitara si nocturna, se hraneste cu larve, viermi, crustacee, moluste si detritius vegetal. Mreana are corpul lung , cu solzi mici , buza carnoasa marginita de patru mustati . Mreana se gaseste in Romania in mai toate raurile de ses , munte si chiar si in dunare . Aceasta se hraneste cu larve, viermi, crustacee, moluste si detritius vegetal. Din cauza situatiei precare a ecologiei raurilor noastre populatia de mreana nu este foarte dezvoltata, prinzandu-se exemplare mici si rare . Mreana se dezvolta foarte  incet, la 1 an masoara 7 cm, la 2 ani 14 cm, la 4 ani 27 cm iar la 8 ani abia ajunge la 48 cm.

Lungime normala:30-50 cm
Lungime maxima:60 cm
Greutate:500g – 14kg
Colorit pe spateverde maslinie spre negru
Colorit pe burtaalb – galbui
Momeli prinzatoareviermi , rame , cascaval , porumb
Lungime legala retinere :27 cm

Reproducere :

Perioada de reproducere este in lunile mai – iunie cand mrenele se aduna in bancuri mai mari si migreaza catre portiunile superioare ale raurilor . Femelele for conduce aceste bancuri , urmate indeaproape de masculi . Cand apa este bine oxigenata si intalnesc zone pietroase , mrenele depun intre 3000-8000 de iecre care sunt fecundate imediat de masculi .

Atentie : Icrele de mreana sunt toxice

Tehinici de pescuit la mreana 

La mreana se  pescuieste cu o montura cu plumbul sau cu naditorul culisant. Mreana, fiind extrem de „agresiva” in comportament va ataca agresiv carligul prin miscari bruste sau slabirea firului . Asadar este destul de greu sa o putem intepa noi prin clasica miscare a lansetei si ca atare ne vom multumi cu faptul ca se va intepa singura.

Montura  cu naditor sau plumb culisant ( cum spuneam mai sus )   , vom amplasa la o distanta variind intre 20 si 40  cm carligul incarcat cu momeala. Este vorba despre cea mai folosita montura pentru pescuitul la mreana si este folosita in mod special in locurile in care avem certitudinea sau macar banuiala existentei in apa a diferitelor obstacole specifice apelor curgatoare. In momentul de fata nu vom mai atasa un alt carlig monturii din cauza posibilitatii agatarii . In carligul de sub momitor putem atasa viermi , rame rosii , rame albe , cascaval sau chiar porumb in lapte . Nadirea este totusi greu de realizat mai ales in rauri curgatoare cu , curenti puternici si ne limitam la umplerea naditorului ( cosuletului ) atunci cand lansam .

Pescuit la mreana

Pescuit la mreana

Apasă ca să comentezi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Altele

Somnul pitic, o pacoste de peste

Publicat

pe

Scris de

Somnul pitic (Ameiurus nebulosus), este un peste rapitor, originar din America de Nord, o pacoste de peste, urat de majoritatea pescarilor si nu numai, fiind un pericol pt ecosistem, intrucat se hraneste cu orice misca, de la pestisori, icre, vegetatie, insecte si pana la raci, moluste s.a.m.d, practic „trage” si la ” carligul gol „. Spre deosebire de somn, pe spate, spre coadă, are o mică înotătoare adipoasă, specifică numai neamului păstrăvului. Înotătoarea dorsală și cea pectorală sunt înzestrate în special la tineret cu un spin puternic ascuțit. Aceasta specie atinge rar lungimea de 40cm si o greutate de 2.5kg iar dimensiunile medi sunt intre 15-20 cm si 400-500 g . In ultimul timp acest peste s-a raspandit in Romania intr-un ritm alert, de la baltile private si pana la acumularile marilor rauri iar in Europa apuseană a fost introdus întâi în Germania (1880) apoi în Franța, Austria, Belgia, Iugoslavia ca pește de acvariu și s-a răspândit pe cale naturală în mai multe țări. Nu confundati somnul pitic cu cel African, acesta din urma poate atinge greutati si de la 60 kg.

In principiu, somnul pitic este nedorit in lacuri sau baltile private, unde se practica pescuitul sportiv, dar accidental sau cu rea credinta, unele dintre balti s-au trezit cu aceasta specie care alunga pescarii si implicit scad veniturile patronilor. Din punctul nostru de vedere este bine sa evitati astfel de balti, intrucat somnul pitic va rontaii orice momeala, de la boiliesuri pana la porumb fie el conservat sau uscat (cel din nada) iar despre momeli animale nici nu mai vorbim …… bancurile cu somni pitici sunt devaratorii baltilor. Daca o sa capturati astfel de specie, ar fi bine sa evitati zona inferioara a caputlui, unde sunt inzestrati cu un spin, capabili sa dezvolte dureri insuportabile prin mecanismul sau de autoaparare .

Cum selectam somnul pitic? nu prea avem cum, aceasta specie „rontaie” orice si nu prea avem cum sa ii selectam

Daca avem somni pitici in balta, cum ii starpim, cum scapam de ei? Cam complicat, fie prin decolmatare, fie prin capturarea speciilor medii si mari iar dupa aceasta procedura introducem bibani negrii ( bass-ul ), o specie care mananca de 4 ori greutatea s-a corporala pe zi . Astfel de pesti nu se gasesc la noi in tara, iar dupa o cautare mai amanuntita, cel mai aproapiat comerciant ar fi la granita dintre Ungaria si Austria. (acest procedeu l-am gasit pe un forum din spania, unde si altii au avut probleme cu acesti somni pitici)/

Citeşte continuarea

Top Articole