Connect with us

Specii pesti

Pescuit la clean – Cleanul

Publicat

pe

pescuit la clean

Descriere Clean :

Cleanul (Squalius cephalus, sinonim Leuciscus cephalus) , face parte din familia ciprinidelor raspandit in apele curgatoare din regiunile colinare si de ses . Cleanul prefera raurile curgatoare cu fund pitros si nisipos ( evita raurile cu substrat mlastinos ) dar se gaseste si in lacuri in regiunea de deal si munte .  Media de viata a cleanului este de 16 ani dar poate traii si 22 de ani . Are corpul alungi usor comprimat lateral , aproape cilindric , acoperit cu solzi mari . Este un peste omnivor care mananca de la insecte la broaste si in unele cazuri si soareci  .  Primavara mananca viermi , insecte ce cad in apa , vara mananca mai mult raci iar toamna broscute .

Lungime normala:30-40 cm
Lungime maxima:80 cm
Greutate:3 – 5 kg
Colorit pe spateverde-închis, uneori bate spre galben
Colorit pe burtaAlba
Momeli prinzatoareViemi  , rame , lipitori , insecte , voblere

Difera in functie de anotimp

Lungime legala retinere :25 cm

Reproducerea : – Pescuit la clean

In majoritatea cazurilor , maturitatea sexuala este atinsa la 3-4 ani dar unii masculi se pot reproduce si la 2 ani .  In parte de nord a tarii depunerea icrelor incepe in lunilie iunie – iulie iar in zona sudica dupa 15 mai . O femela depune pana la 200000 de icre, uneori chiar peste 300000 , acestea au culoare galbuie si foarte lipicioasa pentru a putea sa se lipeasca de pietrele din substrat . Puietul sta in grupuri iar exemplarere mari si batrane traiesc solitar . Cleanul are o dezvoltare rapida , la varsta de 3-4 luni poate atinge chiar si  10cm  .

Tehnici pescuit la clean :

La clean putem pescuii in mai multe feluri , la pluta  intre ape , la musca , la fund si cu naluci . In cele ce urmeaza o sa prezentam doar pescuitul la plua :

Pescuit la clean cu  pluta intre ape  , iar avantajul acestei metode este ca se poate pescuii in mai multe locuri . Ca momeli se recomanda carii de lemn , viermi , rame  , lacuste sau brosute (  dar harna difera in functie de anotimp ) . Specificul acestei metode este ca momeala se fixeaza la 30-40 cm fata de nivelul apei .

Echipamente pentru pescuit la clean cu pluta : 

  • Varga : se recomanda o lanseta feeder echipata cu varful cel mai subtire ( „betele ” de tip feeder au mai multe varfuri ) , am optat pentru varful cel mai fin intrucat cleanul cand incepe sa manance nu este foarte bataios .
  • Firul : Struna trebuie sa aiba grosimea de 14-16mm iar inaintasul ( firul de pe mulineta ) de 18-20mm
  • Carligul : Nr 8-12 in functie de momeala
  • Pluta : Trebuie sa fie una mica sau medie ( daca pescuim cu broscute )  vopsita in culori naturale intrucat cleanul este reticient la culorile stridente . Foarte bune sunt plutele clasice , confectionate de cocean de porumb cu lungimea de 5 cm si grosimea de 6mm.
  • Plumbul : nu poate depasii 0.5g
tehnici clean

pescuit la clean

Apasă ca să comentezi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top Articole