Connect with us

Pescuit la rapitor

Pescuit la clonc – Pescuit la somn

Publicat

pe

Originar din bazinele Volgai, cloncul este confectionat din lemn (lucrat manual) sau din aluminiu, iar la sfarsitul anilor 80 pescarii au inceput sa-l foloseasca din ce in ce mai mult. In romania, primii care au descoperit / preluat acest echipament, au fost lipovenii. Eficienta acestui echipament este strans legata de maiestria cu, care este manuit, intrucat tehnica de lovire difera de la pescar de pescar.

Echipament pescuit la clonc:

In ultimii ani pescuit la clonc este tot mai folosit de pescarii ” instariti ” intrucat pe langa aceasta unelta nu foarte costisitoare ne mai trebuie o barca si un sonar. Sonarul il folosim atunci cand nu cunoastem pozitionarea gropilor / gropanelor, indiferent ca pescuim pe o apa curgatoare sau lac. Adancimea apei trebuie sa fie intre 4-5m iar montura folosita este una simpla cu plumb culisant (intre 40-80g), un vartej foarte puternic, fir textil si o ancora in care punem pune rame groase, lipitori, pestisori, mate de pui sau scoici.

Tehnica pescuit la clonc:
Daca pescuim pe o apa curgatoare, pozitionam barca in amonte de groapa si o lasam sa pluteasca in deriva peste aceasta (cand pescuim pe lacuri, vaslim usor) Momeala trebuie sa fie pozitionata la aproximativ 1m deasupra substratului iar in acest timp lovim cu cloncul apa la un interval de 3-4 secunde sub un unghi de minim 40 grade (sunetul produs de clonc este unul specific, semanand foarte mult cu scoaterea unui dop dintr-o sticla de sampanie). Daca dupa 2-3 treceri cu barca peste aceasi groapa muscatura intarzie sa apara, vom trece la urmatoarea intrucat somnul nu este in zona.

Apasă ca să comentezi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top Articole