Connect with us

Pescuit la rapitor

Pescuit la salau cu voblere

Publicat

pe

Chiar daca nu o sa facem apologia voblerelor, aceste sunt obiecte frumoase, unele cu detalii duse la extrem, altele mai abstracte, abia sugerand sau extrapoland un detaliu care de multe ori, ne trezesc si instinctele de colectionari. In fond si la urma urmei, multi dintre noi am cumparat un vobler doar ca arata bine. Eficienta acestor obiecte a fost dovedita in ani de zile, la majoritatea speciilor de rapitori, fie ei de apa dulce sau sarata. In ceea ce priveste salaii, obiect al interesului nostru in acest articol, acestia raspund bine la voblere.

Cred ca cel mai corect ar fi sa incepem prin a va spune ca nu exista voblere speciale pentru salau. Exista doar voblere care evolueaza acolo unde se gasesc salaii. De-a lungul timpului, am pescuit si prins salai cu minnow-uri, crankbait-uri, rattlin-uri, medium sau deep divere, in functie de apa, anotimp, localizare. Prin urmare primul si probabil cel mai important este sa ai voblere care ajung acolo unde sunt salaii.


Pescuit la salau cu voblere rattlin

Pescuit la salau cu voblere rattlin


Primul pe lista este rattlin-ul, acest vobler fara barbeta, plin (in multe cazuri), de bile zornaitoare, cu ochetul de prindere aplicat dorsal, pare mai degraba un scolar obraznic luat de dupa guler de un profesor exigent. Rattlin-ul, fiind un vobler scufundator, acesta poate sa ajunga pana pe fundul apei. Extrem de eficient atat pe rauri, in curenti, cat si pe lacuri. Greutatea relativ mare a acestei naluci ii confera o balistica excelenta, astfel incat se pot obtine lanseuri lungi, ceea ce il defineste o arma de distanta. Intrucat evolueaza pe fundul apei iar agataturile sunt frecfente, putem rezolva aceasta problema cu un fir textil mai gros si fortarea ancorelor.

Pescuit la Salau cu voblere deep diver

Pescuit la Salau cu voblere deep diver

Deep Diverele sunt voblere extrem de eficiente, insa au o aplicabilitate limitata. Spre deosebire de Rattlin-uri, aceste voblere au un traseu submers predefinit din constructie. Curba deschisa de acestea in timpul evolutiei le permite sa evolueze doar partial la adancimea maxima, undeva pe la jumatatea lanseului. Asta reclama o pozitionare foarte atenta fata de structura care urmeaza a fi exploatata si, in acelasi timp, o cunostere detaliata a adancimii apei si a celei de evolutie a nalucii. Totusi, lucrurile nu sunt batute in cuie in ceea ce priveste adancimea de evolutie, Pozitionarea varfului lansetei este probabil cel mai evicient mod de determinare a unei anumite adancimi. In mod obisnuit, un deep driver poate fi recuperat constant, stop and go sau chiar jerkkuit, pentru a simula atacul salaului. Constructia lui speciala ii va permite sa rascoleasca fundul apei cu barbeta si chiar sa excaladeze anumite obstacole. Pentru a cunoaste cat mai bine aceste obiecte (deep diverele), folosestele intr-o apa careia ii cunosti adancimea si apoi determina exact unde evolueaza aceste voblere, intrucat chiar si o jumatate de metru poate fi distanta dintre esec si succes atunci cand pescuit la salau.


Pescuit la salau cu vobler - minnow

Pescuit la salau cu voblere – minnow

Minnow-urile medium diver sau shallow sunt o optiune corecta pentru explorarea platourilor putin profunde, preferate de salai. Primavara, cand apa este incalzita de soare si putin adanca, salai cauta locuri pentru depunerea icelor si implicit iubesc aceste zone unde evolueaza cel mai bine minnow-urile. Daca rattlin-urile sunt prea grele iar deep diverele se impotmolesc la primele ture de manivela, minnow-urile si shallow-urile sunt instrumentul perfect. Lanseurile lungi, radiale, ne vor permite sa acoperim o subrafata cat mai mare de apa iar atacul violent urmat de un dril superb este semnul ca am dat de cuib-ul de salai, urmand sa repetam lanseul pe aceasi traiectorie.


Localizarea salailor pe lac: Probabil zonele in care putem pescuii salaii in voie sunt acumularile exploatate in regim de acvacultura. In mare parte rezultat al inundarii unor vai, aceste acumulari au in general un relief submers destul de pigmentat. Vai si rape adanci, marginite de praguri abrupte, platouri intinse sau foste livezi scufundate, precum si fundatii de case sau drumuri, toate fac parte din peisajul obisnuit al acestor ape. Iar cum salaul este un peste legat esentialmente de structura, totul face ca partida sa fie mai palpitanta. In pescuitul salaului cu voblere trebuie sa alegem zonele productive, diferenta facand-o abordarea acestora. Cu un offset in capatul lansetei, ne putem lua la tranta cu o fundatie de casa. Cand folosim voblerul insa, acesta trebuie sa survoleze structura, sai exploateze proximitatile. Prin definitie o naluca de reactie, voblerul va avea o amprenta vibratorie mai puternica decat o naluca supla care se transmite intr-un volum mai mare de apa. Zonele cu agataturi, crengi sau copaci scufundati sunt din nou de mare interes. Deseori, aici se adapostesc populatii ofertante de salai.


Folosirea voblerelor pe rau si localizarea salailor: Curenti, vaduri, intinsuri, copaci purtati de ape, bulboane sau cuptoare sapate in mal, cresteri si coborari ale cotei apelor, toate acestea transforma raul in provocarea suprema pentru orice pescar. Sunt atat de multe elemente care conteaza in economia unei partide de pescuit. Dincolo de ceea ce este evident, adica praguri, arbori scufundati, aglomerari de bolovani, etc, pescarul trebuie sa priveasca structurile dincolo de proprietatile lor fizice. Astfel, structura defineste orice element care se suprapune peste uniformitatea masei apei. Diferentele de temperatura prezentate in masa apei, diferentele de transparenta sau culoare la confluente, curentii formati la curgerea unui rau, bancurile de plancton, alevini sau pesti prada, toate aceste notiuni capata intelesul de structura care este exploatata de pestii rapitori. Pornind de la aceasta baza teoretica, devine clar ca abordarea pescuitului pe rau are valente mult mai complexe decat cel pe lac. Mai mult, fiecare loc de pescuit isi mai schimba configuratia in functie de nivelul apei, parametru deloc de neglijat. Din toate aceste motive si nu numai, poate mai mult decat pe lac, salaul se ridica si vaneaza intre ape, acolo unde voblerul este o arma deosebit de eficienta. De aceea odata ce incepe sezonul cald, pescarii de rau inlocuiesc nalucile suple cu voblerele. Pescuitul de pe mal trebuie sa aiba in vedere sensul de curgere, apropierea curentului principal, prezenta obstacolelor scufundate intro zona cu curent puternic va crea o umbra care merita intotdeauna incercata, la fel si zonele de granita dintre curenti si zonele cu apa linistita. Per ansamblu nalucile suple vor ramane in topul pescarilor de salau insa, voblerul in pescuitul salaului merita o sansa reala. Atacul violent in firul pretensionat te ia de cele mai multe ori nepregatit, iar violenta lui e pe masura vibratiei nalucii.

1 Comment

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top Articole