Connect with us

Specii pesti

Pescuit la scobar

Publicat

pe

Descriere :Scobarul (Chondrostoma nasus)

Scobarul este un peste care se gaseste in raurile din zona montana si de deal si foarte rar in dunare . Scobarul este un peste extrem de rezistenti la factorii de poluare . Capul scobarului se termina cu un nas bombat iar buzele sunt mari din cartilaj . Scobaru consuma algele care acopera pietrele intrucat acesta traiesti in ape cu fund malos sau cu pietre .

Lungime normala:25 – 30 cm
Lungime maxima:45 – 50 cm
Greutate:1.5 – 2 kg
Colorit pe spate –
Colorit pe burta
Momeli prinzatoareViermi , mamaliga tare , arpacasi
Lungime legala retinere :20 cm

Reproducerea scobarului – Pescuit la scobar :

In cel de-al 3 lea an de viata , scobarii ajung la maturitatea sexuala iar icrele incep sa le depuna dupa 15 aprilie si termina la sfarsitul lunii mai

Tehnici de pescuit la scobar :

Cea mai buna perioada pentru pescuitul scobarului este cea dupa prohibitie . La inceputul lunii iunie este cea mai buna perioada intrucat acestia doar ce au terminat de depus icrele si umbla incontinu dupa hrana . O alta perioada buna pentru pescuit la scobar este in lunile septembrie si octombrie atunci cand scobarul se pregateste de iarna iar metabolismul sau este axat pe consumarea lipidelor .

pescuit la scobar

pescuit la scobar

 

Apasă ca să comentezi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Altele

Somnul pitic, o pacoste de peste

Publicat

pe

Scris de

Somnul pitic (Ameiurus nebulosus), este un peste rapitor, originar din America de Nord, o pacoste de peste, urat de majoritatea pescarilor si nu numai, fiind un pericol pt ecosistem, intrucat se hraneste cu orice misca, de la pestisori, icre, vegetatie, insecte si pana la raci, moluste s.a.m.d, practic „trage” si la ” carligul gol „. Spre deosebire de somn, pe spate, spre coadă, are o mică înotătoare adipoasă, specifică numai neamului păstrăvului. Înotătoarea dorsală și cea pectorală sunt înzestrate în special la tineret cu un spin puternic ascuțit. Aceasta specie atinge rar lungimea de 40cm si o greutate de 2.5kg iar dimensiunile medi sunt intre 15-20 cm si 400-500 g . In ultimul timp acest peste s-a raspandit in Romania intr-un ritm alert, de la baltile private si pana la acumularile marilor rauri iar in Europa apuseană a fost introdus întâi în Germania (1880) apoi în Franța, Austria, Belgia, Iugoslavia ca pește de acvariu și s-a răspândit pe cale naturală în mai multe țări. Nu confundati somnul pitic cu cel African, acesta din urma poate atinge greutati si de la 60 kg.

In principiu, somnul pitic este nedorit in lacuri sau baltile private, unde se practica pescuitul sportiv, dar accidental sau cu rea credinta, unele dintre balti s-au trezit cu aceasta specie care alunga pescarii si implicit scad veniturile patronilor. Din punctul nostru de vedere este bine sa evitati astfel de balti, intrucat somnul pitic va rontaii orice momeala, de la boiliesuri pana la porumb fie el conservat sau uscat (cel din nada) iar despre momeli animale nici nu mai vorbim …… bancurile cu somni pitici sunt devaratorii baltilor. Daca o sa capturati astfel de specie, ar fi bine sa evitati zona inferioara a caputlui, unde sunt inzestrati cu un spin, capabili sa dezvolte dureri insuportabile prin mecanismul sau de autoaparare .

Cum selectam somnul pitic? nu prea avem cum, aceasta specie „rontaie” orice si nu prea avem cum sa ii selectam

Daca avem somni pitici in balta, cum ii starpim, cum scapam de ei? Cam complicat, fie prin decolmatare, fie prin capturarea speciilor medii si mari iar dupa aceasta procedura introducem bibani negrii ( bass-ul ), o specie care mananca de 4 ori greutatea s-a corporala pe zi . Astfel de pesti nu se gasesc la noi in tara, iar dupa o cautare mai amanuntita, cel mai aproapiat comerciant ar fi la granita dintre Ungaria si Austria. (acest procedeu l-am gasit pe un forum din spania, unde si altii au avut probleme cu acesti somni pitici)/

Citeşte continuarea

Top Articole