Connect with us

Monturi Somn

Pescuit la somn – montura – tehnici

Publicat

pe

pescuit la somn

Descriere : Somn

Somnul (Silurus glanis) este o specie de peste rapitor  din familia Siluridae . Somnul traieste frecvent in balti , lacuri , pe cursurile inferioare are marilor fluvii cat si in gura lor de varsare . Somnul are corpul  lung, cu un cap turtit dorso-ventral . Are gura larga cu doua mustati laterale si unele mai mici sub aceasta . Acesta este un vanator inascut , vanand de la pesti , raci dar si pasari acvatice si mamifere tinere . Acesta vaneaza in special noapte , in ape tulburi cand temperatura apei are peste 5-7 grade . Somnul poate atinge si varsta de 80 de ani , fiind printre cele mai longevive specii 

Lungime normala:40 – 100 c,
Lungime maxima:pana la 4 m
Greutate:3 – 50kg  , exceptional 150 kg
Colorit pe spatecenusiu-marmora
Colorit pe burtaalb – murdar
Momelipesti , lipitori , rame groase , coropijnite 
Lungime legala retinere :50 cm

Reproducere : 

Perioada depunerii icrelor la somn este în regiunile temperate între lunile mai și iunie, când apa are o temperatură între 17 – 18 °C. Icrele sunt depuse în locuri bogate cu plante acvatice. Cantitatea de icre depuse depinde de posibilitățile de hrănire și de mărimea femelei. La 2 – 3 zile apare puietul care are o mărime de 4 – 5 mm. În primele 10 zile ei sunt sensibili la lumină. După această perioadă încep să se deplaseze activ consumând plancton, crustacee mici. În caz că nu este suficientă hrană apare canibalismul. La vârsta de 4 – 5 ani somnul este apt pentru reproducție.

 Sursa https://ro.wikipedia.org/

Tehnici pescuit la somn :

Nu trebuie sa fii un profesionist sau vrun expert pentru a captura exemplare frumoase de somn , in prima vaza trebuie sa gasiti locul de pescuit ( balta , lac , baraj , rau ) , unde vedeti copaci cazuti in apa sau vegetatie mai densa acolo ar trebuii sa stea si somnii , dar nu numai .  Totusi , inainte sa incepeti partida de pescuit , trebuie sa fiti atent la echipamentul dumneavoastra de pescuit , intrucat somnul este plin de surprize . Daca nu alegeti lanseta sau firul adecvat , va puteti trezii ori cu ele rupte . Niciodata nu se stie cand va musca un exemplar peste medie , din aceasta cauza va recomandam o lanseta cu actiune 100-300g  , o mulineta puternica cu un tambur mare care poata sa sustina cateva sute de metri de fir 0.6mm , iar montura este una simpla , cu plumb fix sau culisant pe fund si un carlig nr 1 . Daca acest carlig vi se pare mare , o sa fiti surprinsi cand o sa prindeti asa zisele moace ( exemplare de cateva sute de grame ) . Ca si momeli , va recomandam pescuitul la rama groasa ( neagra ) , lipitori , coropijnite sau pestisori , dar pentru aceastia va trebuie o montura mai complicata ( vezi montura rapitor cu pestisor ) .  Cum spuneam mai sus , nu trebuie sa fii un profesor sau un expert pentru a captura somni iar cele prezentate mai sus sunt necesare pentru o partida frumoasa si „prinzatoare ”  . 

[one-half-first]

Montura somn

Montura somn

[/one-half-first][one-half]

pescuit la somn

pescuit la somn

[/one-half]

1 Comment

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top Articole