Chiar daca in ultimii ani se folosesc tot mai mult boiles-urile cu toate aromele posibile, in cele ce urmeaza va prezentam o reteta de mamaliga speciala pentru pescuitul carasului la bobita (gogoloi). Aceasta reteta „speciala ” este practic una simpla, folosita in special in oltenia (pe malul jiului, oltului,dunarii, sa zicem asa) fiind folosita de un batran din sudul judetului dolj (zona bechet) si pe care urmam sa o impartasim cu dumneavoastra.
Ingrediente mamaliga caras:
faina porumb 1kg (Malai)
faina alba 0.5kg (faina grau)
Apa, 1.5 L (sau aceasi cantitate cat rezulta din combinarea celor doua ingrediente, malai si faina)
Un varf de lingura de sare
Mod de preparare mamaliga pentru caras:
Se pune apa la fiert la foc mare pana incepe sa clocoteasca, se adauga varful de lingura de sare iar apoi reducem focul la minim si tornam faina in mijlocul vasului (noi folosim un vas din aluminiu) dupa care facem o gaura in mijlocul acesteia pentru ca apa sa o acopere. Se lasa la fiert pana cand faina in timp ce fierbe se va ridica la suprafata. Cand faina s-a ridicat, oprim focul si o mestecam cu o lingura de lemn pana ne doare mana. O rasturnam pe un tocator, o lasam sa se raceasca pentru a putea sa o framantam cateva minute avand mainile umezite. In functie de preferinte, mamaliga poate fi taiata cu un forfac pentru patratel intrucat ea este foarte elastica. Cam asta este reteta noastra pentru a face o mamaliga speciala pentru caras vechi de zeci de ani.
Cam asa ar trebuii sa arate mamaliga noastra