Connect with us

Pescuit stationar

Hranirea pestilor in functie de temperatura apei

Publicat

pe

Hranirea pestilor in functie de temperatura apei

Cum anotimpul rece a venit, iar temperaturile au inceput sa scada sub 0 grade in unele zone, in acest articol o sa va prezentam cand si unde se hranesc pestii in functie de temperatura apei.

Mark, lector in stiinta ichtiologie ( stiinta pestilor ) la colegiul Sparshalt din Hampshire spune ca pestii pasnici, cum ar fi carasul, crapul, babusca, platica etc, incep sa nu se mai hraneasca daca temperatura apei scade sub 4°  iar rapitorii ( stiuca,biban,salau,clean ) se hranesc intermitent. Pentru a avea o partida reusita in anotimpul rece, trebuie sa stiti ca 90% din speciile pasnice se retrag in zonele bancurilor de nisip iar daca apa este inghetata, acestia se retrag in partea cea mai adanca si maloasa a lacului( apei ) . 

Crapuleste o specie careia ii place apa calda, incepand sa depuna icrele atunci cand temperatura apei ajunge in jurul valorii de 15°. Acestia pot fi prinsi pe tot parcursul anului in functie de clima, dar indata ce apar primele temperaturi negative incep sa se hraneasca mai rar. Odata ce temperatura apei scade sub 4°, crapii nu mai umbla sa caute hrana, dar daca pescarii in cauta si dau de ei  ( in special in zona bancurilor de nisib sau la adancimi mai mari) acestia nu refuza sa se hraneasca, cea mai buna momeala pare sa fie bobul de porumb si rama . 

Linul odata ce temperaturile scad sub pragul inghetului, metabolismul acestuia intra intr-o perioada de hibernare si se hraneste foarte putin sau de loc pana in luna aprilie, deci daca prindeti un lin iarna, inseamna ca ati aruncat momeala exact la botul lui 

Babusca este una dintre putinele specii de pesti pasnici care se hranesc in toata perioada sezonului rece. Unii pescari sustin faptul ca babustile nu se hranesc dimineata devreme dacă noaptea a fost geroasă si se lasa asteptate pana la amiaza. 

Hranirea pestilor in functie de temperatura apei

Hranirea pestilor in functie de temperatura apei

Bibanulun rapitor iscusit, care se hraneste pe toata perioada anului, in special vara atunci cand organismul lui functioneaza la parametrii maximi si poate digera hrana mai repede, deci mananca mai mult. Iarna acestia se hranesc pe toata perioada sezonului, in special in cursul amiezii, dar exista si cateva legende care sustin ca exemplarele mari nu se hranesc de loc daca temperatura apei scade sub 4°

Platicadaca crapul pe toata perioada iernii tind e sa ramana intr-un anumit loc pana cand temperatura apei urca cu, cateva grade, platica isi schimba locul de la o zi la alta cautand hrana. Chiar daca nu mananca atat de intens ca vara, aceasta poate fi capturata si in sezonul rece. 

Cleanulcampionul apelor reci, se hraneste iarna la fel de bine ca in celalalte anotimpuri, poate fi pacalit foarte usor cu larve fiind mai sceptic la naluci.

Mreananu mananca atunci cand temperatura apei scade brusc in zilele cu ger napraznic. Odata ce temperatura apei incepe sa creasca peste 3-4°, aceasta incepe sa se hraneasca intens

Rosioaraeste o specie ce se hraneste intens in sezonul cald, odata cu venirea iernii aceasta incepe sa renunte la hrana iar metabolismul acesteia incetineste. Poate fi prins pe balti private unde pestii sunt hraniti intens. 

Stiucapoate fi prins in toate perioadele ale anului iar iarna aceasta se hraneste in special cand razele soarelui brazdeaza apa. Aceasta poate fi prinsa si la copca cu pestisori vii.

 

1 Comment

1 Comment

  Lasă un comentariu

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Pescuit stationar

  Tipuri de plumbi pentru pescuitul crapului si nu numai

  Publicat

  pe

  Scris de

  Tipuri de plumbi pentru pescuitul la crap si nu numai, mai jos o sa gasiti unele caracteristici cat si ce greutati disponibile care le gasim pe „piata”. De la plumbii grippa care sunt folositi foarte mult pe rauri cu un curent puternic sau pentru pescuitul plantat si pana la plumbi de distanta, care confera un zbor perfect in comparatie cu alti plumbi.

  1) Plumbii Grippa (The Big Grippa). Acesti plumbi sunt cel mai des folositi, fiind disponibili pana la greutati de aprox. 300g. Prin constructie acestia ofera o stabilitate foarte buna atunci cand pescuiti pe rauri cu un curent moderat spre mare dar si pe bratele adiacente ale acestora. Partea cu „noduli” ofera o fixare perfecta in marginea pragurilor in curent sau pe substraturi tari.

  Sunt folositi in principal in pescuitul plantat si la distanta mica

  2) The Flat Pear (in traducere directa para turtita) ; Forma scurta si condensata a acestui plumbi este folosit atat in balti si lacuri cat si pe brate ale raurilor mari care au un curent slab. Una din calitatile acestui plumb este ca se integreaza foarte bine in substrat, fiind aproape invizibil.Pe piata gasim astfel de modele cu greutati cuprinse intre 30g si 140grame.

  Sunt folositi in principal in pescuitul plantat si la distanta mica

  3) Square Pear; acesta forma a fost conceputa initial de firma Korda, fiind destintat pentru pescuitul crapului de catre pescarii amatori, intrucat odata ce crapul a aspirat momeala, sub greutate plumbului acesta se va autointepa. Prima caracteristica a acestui plumb, este ca o data ce a atins substratul, acesta va ramane neclintit (asta spun cei de la Korda, intrucat sunt la a 2 a generatie de plumbi Square Pear). Greutati disponibile, de la 30g si pana la 140g.

  4) The Pear Lead (plumb para) ; Au o forma aproape identica cu plumbii de distanta doar ca sunt mai compacti, iar prin constructie acestia au greutatea condensata spre centru acestuia, facand crapul sa se autointepe mult mai repede. Sunt destinati pentru pescuitul la distanta daca nu aveti in trusa plumbi pt distanta.

  Greutati disponibile ; de la 30g pana la 120

  5) Distance Lead (Plumbi de distanta) ; asa cum se si subintelege, acesti plumbi sunt destinati pentru pescuitul la distanta. Prin constructie, acesti plumbi sunt echilibrati sa nu se roteasca in aer, oferind o forma aerodinamica perfecta. Greutatile disponibile gasite la comercianti sunt diferse, incepand cu 40g si pana la 140-160g.

  6) The Tournament Casting Lead (plumbi destinati competitiilor) ; Prin constructie acesti sunt ideali pentru pescuitul la distanta. Acesti plumbi au fost construiti in special pentru competitiile internationale iar apoi au fost importati si de alte companii de specialitate. Acestia se pot folosii si pe substrat mlastinos, intrucat forma alungina confera o eliberare rapida in comparatie cu formele compacte. In timpul lansarii, acesti plumbi se comparta extraordinar, intrucat forma aerodinamica si centrul de greutate, ofera un „zbor” perfect

  Citeşte continuarea

  Top Articole