Avantajul retetei prezentate incontinuare este ca poate fi preparata si pe malul apei , fara sa stai sa mesteci si sa controlezi focul sa nu se lipeasca de fundul vasului . Ideal ar fi ca  apa sa fie din balta , intrucat aceasta reteta este folosita in special de pescarii din delta dunarii . Aceasta mamaliga nu este speciala  pentru momitor , ea poate fi taiat si pentru pescuitul la cubulet care da rezultate in pescuitul crapului dar si in pescuitul carasuluiÂ
Ingrediente : – Reteta mamaliga pentru momitor
- 250g faina ( de grau )
- 500g malai (de porumb )
- 100g zahar
- arome ( Daca doriti  )
- Doua vase ( una pentru fiert , cealalta pentru amestecat )
Mod de preparare : – Reteta mamaliga pentru momitor
In functie de vasul (oala,cratita,tuci) ales , se adauga cam 2-3 litri de apa si se pune la foc . In celalalt vas se amesteca ingredientele ( in stare uscata ) , treptat se adauga apa calda (putina) si incepem sa framantam adaugand treptat apa pana rezultatul finit este o pasta lipicioasa ( nici moala nici tare ) , de dimensiunea unor chiftele de hamburger . In vasul care tocmai se afla pe foc si clocoteste , adaugam „chiftelutele” ( atentie , trebuie sa fie acoperite de apa complet ) si le lasam sa fiarba pana cand se vor ridica deasupra apei . Dupa aceasta operatiune , le vom scoate din apa , le lasam sa se raceasca si incepem sa le framantam  din nou( cu mainile umede ) pana cand vor ajunge de consistenta plastilinei dar putin mai tare  .
Pentru cubulet , turtele pot fi taiate iar pentru momitor , acestea se pot amesteca cu boabe de porumb iar daca respectam retata ” Reteta mamaliga pentru momitor ” turtele ar trebuii sa arate ca in poza de mai jos