Connect with us

Monturi

Cum alegem montura pentru pescuit ?

Publicat

pe

cum alegem montura trumb

Factori care influenteaza montura pentru pescuit :

Inainte sa ne apucam de legat monturile pentru pescuit trebuie sa tinem cont de doi factori , Distanta la care pescuim si Substratul apei . In cele ce urmeaza o sa analizam acesti doi factori care pot influenta o partida de pescuit .


 

Distanta

Pentru pescuitul la distante mari va recomandam ca momitorul/plumbul sa fie legate la capatul firului intrucat acestea prin constructie au o forma  aerodinamica buna ( vezi imaginea de mai jos 1.1 ).  Pentru a evita posibilele incurcaturi intrucat atunci cand vrem sa aruncam departe , ne si ” lasam ” pe bat  , va recomandam ca montura pentru pescuit sa aiba un singur carlig  . Atunci cand pescuim la distante mari avem si dezavantaje iar unul dintre acestea  este transmiterea intarziata a muscaturii dar in functie de greutatea plumbului pestii se pot autointepa . Tot la dezavantaje intra si naylonul , intrucat acesta are o elesticitate mare intarziind intepatura , dar puteti rezolva aceasta problema cu firul textil , intrucat acesta este mult mai rigid si permite o intepatura  ferma si precisa . Pe langa aerodinamica monturii trebuie notata si grosimea firului , cu cat acesta este mai subtire cu atat putem lansa mai departe .Pe langa cele prezentate mai sus ,  sunt foarte multi factori care influenteaza plasarea monturii la distante considerabile de mal ( cum ar fi : lungimea lansetei , dimensiunea inelului de pornire , procedeul de lansare s.a.m.d ) .

Montura cu momitor fix pentru caras

1.1 Montura pentru pescuit


Substratul

Substratul are un rol foarte important atunci cand alegem montura pentru pescuit . Substratul poate fi nisipos , mlastinos sau pietros cu sau fara vegetatie . Acelasi tip de plumb are o aderenta diferita pe fiecare substrat enumerat mai sus . De exemplu plumbul pe un substrat pietros va avea o aderenta mai mare fata de un substrat nisipos . Daca aderenta este scazuta automat intampinam dificultati  la intinderea firului si implicit ne va intarzia semnalizarea muscaturii iar inteparea va fi mai dificila ( putem alege o greutate superioara a plumbului ) .  Daca pescuim intr-o apa cu substrat moale ( mlastinos ) va recomandam ca lungimea forfacului sa fie mult mai mare decat in mod normal in ideea ca momeala si carligul sa nu fie scufundate odata cu plumbul . Asa cum am precizat in articolele anterioare , lungimea forfacului produce incurcaturi iar pentru a remedia aceasta problema puteti folosi un tub antiincalcire . Pe langa un substrat mlastinos acesta poate sa aiba si vegetatie subacvatica iar in astfel de situatii adaugam un pop-up momelii pentru a permite acesteia sa stea deasupra vegetatiei . 

tipuri de plumbi

1.2 tipuri de plumbi

1 Comment

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Monturi Crap

Montura Maggot rig pentru pescuitul crapului

Publicat

pe

Scris de

Montura Maggot rig este o alternativa foarte buna atunci cand dorim sa pescuim la crap cu viermisori si nu numai. Spunem asta intrucat carligele de crap sunt de regula mult mai groase decat cele normale iar spargerea viermisorilor este cea mai delicata problema.

Cu o astfel de montura, care la capatul firului de par se gaseste un carlig mult mai mic, ofera posibilitatea pozitionarii viermilor mult mai eficient decat in pescuitul crasici, iar plasticul ( bobul de porumb ) flotant ,ofera o vizibilitate mult mai mare . Carligul principal ramane gol iar in acest fel mareste sansa de intepare atunci cand momeala este aspirata, dar asta nu este o regula, acesta poate fi si el „accesorizat” cu 2 boabe de porum. 

Pentru a construii aceasta montura va trebuie 2 carlige ( unul pentru crap iar celalalt crasic ) , un inel, fir textil si rabdare. Practic montura Maggot rig se construieste in maxim 5 minute, dar daca sunteti la inceput timpul se dubleaza . 

Cum se face montura maggot rig ? vizualizati imaginile de mai jos explicate pas cu pas

Materiale necesare pentru constructia monturii maggot rig

Materiale necesare pentru constructia monturii

 

Montura maggot rig

Etapa 1

 

Montura maggot rig

Etapa 2

 

Montura maggot rig

Etapa 3 – final

Citeşte continuarea

Top Articole