Cum realizam trofeul din capul stiucii:
Intrucat pe facebook grupurile de pescari sunt pline cu stiuci capturate in ape salbatice sau lacuri private, iar destinatia finala a acestora este tigaia, ar fi bine sa pastrati capul stiucii pentru a va ”lauda” sau a expune unele amintiri pe perete. Chiar daca internetul este plin de metode care trec prin procese minutioase si nenumarate substante chimice, aceasta reteta este una simpla care nu include nici macar sare. Inainte de a va apuca de treaba, trebuie sa notati pe o foaie dimensiunea stiucii, locul unde a fost capturata, greutate si nu in ultimul rand anul ( aceste date ne vor trebuii mai tarziu ). Stiuca capturata de dumneavoastra ii va fi sectionat capul prin doua incizii, una pe ceafa, prin care sectionăm si coloana, iar cea de a II a in punctul inferior de intalnire al operculilor. Cu un cutit cu lama subtire si varf ascutit, eliminam branhiile de sub operculi, apoi spalam capul sub un jet de apa iar in final il tamponam cu un prosop de bumbac (acestea absorb apa cel mai bine). Dupa ce am facut pe ” macelarul ”, luam o sarma mai groasa si o indoim pana ia forma unei potcoave, sau folosim cateva bete din lemn pentru a modela capul stiucii pana la forma dorita. Atunci cand intindem (modelam) capul stiucii, trebuie sa fim atenti sa nu rupem dintii viitorului nostru trofeu si implicit sa nu ne ranim in acestia.
Daca pana aici toate au decurs bine, luam capul stiucii si il punem intr-o oala cu ceafa in jos, acoperita cu un tifon si il punem pe balcon sau in podul casei (incaperea trebuie sa fie bine aerisita). Uscarea dureaza in functie de anotimp. Odata uscat, capul stiucii nu trebuie sa mai prezinte parti moi, scoatem intinzatorile si ne apucam sa dam 3-4 straturi de lac.Pentru a putea finaliza trofeul, ne trebuie o bucata de lemn, care o gravam cu datele enumerate mai sus iar la final o lacuim. Prinderea capului se face de osul cefei cu ajutorul unui holsurub.
Care este operculul?
Operculul este un capac osos ce acoperă branhiile la peşti, având rol de protecţie. La majoritatea peştilor, marginea din spate a operculului delimitează capul de trunchi. Operculul este compus din patru oase sudate: opercul, preopercul, interopercul, şi subopercul.
Aceasta metoda nu este una proprie, a fost impartasita de un pescar batran de Dunare si pusa in practica cu rezultate pe masura asteptarilor
Cam prea putin explicat ! Nu am inteles mai nimic…. !
Se taie capul pestelui.
Cu un clestisor cu care se taie sârma, se îndeparteaza branhiile. ATENTIE, sa nu se ciupeasca pielea, pentru ca aceasta fuge pe ciupitura si se sfâsie.
Se curata si restul de coloana precum si carnea din zona cefei. Cu o croseta se poate încerca scoaterea creierului.
Daca s-au cumparat ochi speciali pentru trofee atunci trebuie sa se scoata cei ai pestelui cu un cutter. Daca nu, atunci nu se vor pune ochi de papusa, pentru ca arata groaznic.
Mai este nevoie de doua bete de grosimea unui creion, lungi cam de 20 cm.
Primul se fixeaza cu pornire de pe limba si stop în cerul gurii. Lungimea batului este în functie de marimea capului pestelui. Batul trebuie sa intre fortat, dar nu exagerat de tare, cât sa se deschida branhiile ca un evantai.
Al doilea se pune între buza de jos si cea de sus, cât sa nu pice primul bat.
Se aseaza capul pe o suprafata plana, în forma pe care trebuie sa o aiba la sfârsit. Se aranjeaza în asa fel încât branhiile sa fie deschise si simetrice. Este nevoie de sare (cam 2-3 kg), cu care se acopera capul, în întregime sau cel macar sa ajunga peste tot (sarea se poate pastra pentru alt peste ferita de umezeala).
Trofeu Stiuca
Trofeu Stiuca
Dupa cel putin 4 saptamâni, se spala bine trofeul o data pe zi, timpde o saptamâna. Nu este o problema ca se înmoaie. Se va întari la loc în 15 minute.
Se pun ochii speciali, daca exista. Dupa o saptamâna, trofeul se poate lacui cu un lac incolor (cel mai incolor) pentru a-i pastra culoarea naturala.