Spre deosebire de pescuitul salaului cu momeli artificiale (naluci), pentru a lansa o montura cu pestisor viu va trebuie o lanseta mai lunga (intre 2.5 si 3.3 m) cu o greutate la lansare intre 30 si 50 g. Mulineta atasata lansetei ar trebuii sa aiba un raport de 5:1 cu un tambur pe care sa incapa 150m de fir cu grosimea 0.25 din gama celor transparente. Perioadele de hranire alea salaului sunt de obicei dimineata si seara dar nu este o regula, acestia pot fi prinsi si ziua. Rezultatele cele mai bune sunt atunci cand apa are in jur de 15 grade (toama si primavara). Salaul mai poate fi prins si la rama sau vierme (mai rar), dar pestisorii (vii sau transati) dau rezultate bune. Unii pescari spun ca pestisorii vii sunt cei mai prinzatori, alti ca cei transati (bucata de peste), sincer sa fim nu ne-am elucidat si asteptam comentariile dumneavoastra pentru a putea inclina balanta. Daca pescuim la pestisor viu, este bine de stiut ca salaul prefera obletii, cleanul mic, babusca sau caraselul. Dimensiunile pestisorilor trebuie sa nu depaseasca 7-8 cm in caz contrar ii taitati si pescuiti la bucata de pestisor. Acum ca am prezentat echipamentul si momeala pentru pescuit la salau, trecem la monturi.
1. Montura cu pestisor viu pentru salau
Chiar daca folosirea unui anumit tip de montura depinde de mai multi factori, cum ar fi : adancimea apei, echipamentul din dotare, momeala folosita sau adancimea la care mananca salaul, o sa va prezentam doua tipuri de monturi. Prima varianta de montura cu pestisor viu pentru salau, este una cu pluta culisanta, simplu de realizat si cu rezultate bune intrucat poti pescuii lejer la adancimi de peste 3 m intrucat pluta culisanta ne permine acest lucru. Pe langa faptul ca putem pescuii la adancimi de peste 3m, putem pescuii si departe de mal, intrucat greutatea monturii ne ajuta sa lansam la distanta. Pluta prezentata in imaginea de mai jos trebuie sa sustina o greutate de pana la 20 g (plumbul si momeala) iar alica trebuie sa aiba o greutate de pana la 10 g (de preferat intre 8 si 10 grame). Inaintasul (firul monturii) cu o lungime de aproximativ 25-30 m (de la vartej la carlig) ar trebuii sa aiba o grosime de pana la 0.25 mm iar cel principal (cel de pe tambur) 0.30 mm.
2. Montura cu pestisor viu pentru salau
A doua montura cu pestisor viu pentru salau folosita foarte des in locurile cu agataturi sau in rauri, este montura cu vartej triplu. Avantajul acestei monturi este acela ca in cazul unei agataturi in dril, putem pierde plumbul si salvam pestele si montura, cum ? simplu, forfacul de la vartejul triplu la plumb trebuie sa fie mai subtire decat cel de la vartej la carlig. Datorita vartejului triplu, pestele se va invartii in jurul monturii nestingherit, asta doar teoretic, practic acesta va incurca montura uneori. Daca vreti sa aduceti unele ajustari monturii, puteti folosi in locul vartejului un ” TEU ” (sarma sau plastic).