Probabil ca cei mai multi dintre pescari au vazut pana acum cel putin o data TTX-ul din comert, care este foarte puternic mirositor si arata si foarte interesant. TTX-ul se foloseste de foarte multi ani, doar ca a aparut pe pietele din Romania abia in urma cu 4-5 ani. Astazi se gaseste si vrac la magazinele de profil.
Daca ar fi sa vorbim despre calitatile TTX-ului, cu siguranta am evidentia in primul rand miros, apoi culoarea, iar la final proteina. TTX-ul are un miros foarte placut, asemanator biscuitilor sau asemanator prajiturilor. Ca si culoare, este un galben cenusiu, sau galben simplu. Proteina pe care o cotine TTX-ul este de 16%. Astfel, este foarte bogat in proteina, dar nu mai bogat precum srotul de soia sau mazarea ori fasola. TTX-ul este un foarte bun liant, fiind adaugat in nade pentru a le lega.
Nada pentru crap pe baza de TTX
Puteti folosi TTX-ul simplu pe arc, adaugand circa 1l de apa la 1kg de TTX, faceti o pasta foarte mirositoare de adaugat pe arc sau pentru nadit, insa, eu de fiecare data il imbunataresc cu boabe de porumb, grau, srot de soia sau canepa. Reteta mea de nada pe baza de TTX, este formata din:
1kg boabe de porumb lasate la muiat 24h sau fierte (le prefer pe cele fierte)
500g grau
500g canepa boabe sau canepa incoltita (cel mai des adaug canepa incoltita, insa preturile sunt foarte mari la acest produs, asa ca nu va recomand de fiecare data)
500g de srot de soia pentru a spori cantitatea de proteina din nada
2kg TTX
Mod de preparare (atentie, eu fac bulgarii cu care nadesc, inca de acasa):
Se ia porumbul boabe si se fierbe (sau se lasa la muiat, dupa caz). Dupa ce porumbul este fiert, rastorn totul intr-o galeata, inclusiv apa in care a fiert. Intre timp, in alta galeata, adaug graul, canepa incoltita, srotul de soia si TTX-ul si le amestec bine de tot (fara a adauga apa, le amestec uscate). Dupa ce am amestecat, torn toata compozitia peste boabele de porumb fierte si le amestec foarte putin. Le las asa cateva minute ca TTX-ul sa traga apa pe care am turnat-o dupa fierberea boabelor de porumb. In general mai trebuie sa adaug apa, dar cel mai des adaug sifon sau apa minerala. Si adaug apa un pic cate un pic pana omogienizez totul. La final trebuie sa imi iasa o pasta dar nu foarte subtire, de o calitate foarte buna. Toata compozitia o fac bulgari si nadesc cu ea, fie adaug in arcul naditor.